Min jobb som reisejournalist begynte som en hobby. Og kan jeg, så kan du. Det går nemlig ikke an å gå på en reisejournalistskole med en sikker jobb i den andre enden. Prosessen kan bedre beskrives slik:

Du liker å skrive

Du liker å reise

Du tar bra bilder

Du er ikke så sjenert at du ikke tør å snakke til folk

Har du disse fire egenskapene, er du allerede godt på vei!

Reisejournalist_04
En krevende arbeidsdag på vinSPA i Funchal.

Ti tips til deg som vil tjene penger på å reise

#1 Ha en plan

La oss si at du skal til Ibiza. Hvis du skal skrive om stedet nytter det ikke å ligge på stranda hele dagen, og feste hele natta. Som reisejournalist må du hele tiden tenke på at du skal rapportere om hva andre liker å gjøre på stedet du befinner deg. Observer hva som skjer rundt deg, og vær på jakt etter gode motiver som beskriver det du vil fortelle om. Husk at du skal finne både de kjente og de minst kjente buktene, hvilket innebærer en liten innsats.

#2 Ha godt utstyr

Det kan godt hende du tar verdens beste mobilbilder, men de egner seg dessverre ikke til trykk (bortsett fra i helt spesielle tilfeller der du har siste skrik av mobiltelefon og ikke bruker filtere, samt virkelig vet hva du driver med slik at du ikke får utbrente hvitområder på bildene). Du trenger et godt kamera, punktum. Bildene vil alltid bære en reisereportasje, så ta heller femhundre bilder enn femti, for sjansene er at redaksjonene vil be om det bildet du ikke tok…

#3 Ta notater

Ofte skjer intervjuer uten at du helt skjønner det selv. Du snakker med den kjekke livredderen eller den kule dama i baren. De gir deg masse nyttig informasjon, men for at du skal huske hva de sier (og helst hva de heter) når du kommer hjem, må du ta notater. Jeg bruker ofte vanlig notatblokk eller mobilen til dette.

#4 Gjør deg kjent med formatet

Når du kommer hjem og skal skrive ut artikkelen din, bør du først se hvordan andre løser oppgaven. Ikke fordi de nødvendigvis er dyktigere enn deg, men fordi de har fått saken sin på trykk. En vanlig nybegynnerfeil er å tro at man kun skal skrive om de uoppdagede perlene. Det stemmer ikke. En reisereportasje bør også inneholde det som er tilgjengelig for alle. Bestem deg for om du skal skrive i jeg-form, eller tredjeperson: «man kan», eller kanskje enda mer oppfordrende: «Når du er i Miami, må du…»Uansett hva du velger, så vær konsekvent. Jeg har ikke noen fasit på hva som funker best, og varierer ofte formen etter hvilken publikasjon jeg skriver for.

#5 Send saken din til redaksjonene

Når du pitcher inn artikkelideen din, bør du alltid legge ved bilder, ettersom ingen er interesserte i teksten din med mindre bildene sitter. Lag deg en såkalt kontaktkopi med de 25 beste bildene (dvs. et sett med thumbnails), som du legger ved manuset. Mye har skjedd i medieverdenen de siste par årene, og nå er det ikke bare redaksjonene du kan sende ideen din inn til. Såkalte innholdsbyråer (content houses) leverer ofte stoff inn til redaksjonene, og da tar de seg av innsalgsjobben for deg.

#6 Ikke gi opp

Om du får et nei første gangen, så betyr ikke det at ideen din ikke er god. Det kan bety at magasinet allerede har dekket denne destinasjonen, eller at tonen i artikkelen er feil i forhold til målgruppen. Be gjerne om en konkret tilbakemelding dersom du får et nei, si at du er fersk i gamet, og gjerne vil lære. Er du heldig, møter du på en redaktør som tar seg tid til å gi deg et grundig svar.

#7 Vær nøye

Sørg for at du har orden i sakene! Ha navn på de du har fotografert, ha adresser til restaurantene du anbefaler, osv.

#8 Vær ydmyk

Læringskurven er bratt når man først begynner som reisejournalist. Ta til deg tilbakemeldingene du får, og føl deg forsiktig frem i markedet. Si takk for godt samarbeid, og følg opp kontaktene dine etterhvert som du etablerer deg.

#9 Planlegg neste reise

Har du fått napp én gang, kan det skje igjen. Denne gangen kan du spørre redaksjonen om de kan være interesserte i en reportasje fra din neste destinasjon. Jobben blir mye enklere hvis du vet hvilken publikasjon du skal skrive for!

#10 Hvor mye får du betalt?

Her varierer det veldig, avhengig av omfanget på artikkelen, hvor mye etterarbeid desken har med saken og kvaliteten på bildene. Alt mellom 6.000 – 15.000 kroner er et normalt honorar.

Lykke til!

For flere tips: Hva rekker en reisejournalist på en time (for du jobber faktisk rumpa av deg selvom det også er tid til hengekøyeduving innimellom)

Reisejournalist_03
En hard dag på jobben på Tenerife…