Det er alltid noe på gang i reiseindustrien. Her er noe av det som har fanget oppmerksomheten vår denne uken. Se  forrige ukes reisenytt her »»

 

3468395956_dbb9afdeed_b-1
Hvilke av prinsesse Dianas kjoler som skal vises på Kensington Palace i 2017 er ikke klart. Her er en kjole som ble vist på en utstilling for cirka ti år siden. Foto: Benjamin Chodroff/Flick

Se lady Dianas fantastiske garderobe

De av oss som er født før 1980 husker prinsesse Dianas marengskjole hvor det gikk med kilometervis (minst) silketaft. Den 24. februar åpner utstillingen Diana: Her fashion storyKensington Palace. Utstillingen viser hvordan Diana lærte seg å kle seg diplomatisk og samtidig vise fram det beste av britisk moteindustri. Gjennom et ganske bevisst bruk av klær, viste hun hvilke saker som var viktig for henne og ikke minst brukte hun skjørtelengder og utringninger når hun mente det var på sin plass. På utstillingen kan du se den svarte Victor Edelstein-kjolen hun hadde på seg da hun danset med John Travolta, Emanuel Ungaro-blusen hun hadde på seg på forlovelsesfotoet og mange andre antrekk fansen husker. Billettene koster 16,90 pund om du kjøper dem på Kensingtong Palaces nettsted Barn under 16 år går gratis.

Les mer om utstillingen her: www.hrp.org.uk/kensington-palace

Mer om mote og reise her»»

Fidel er død, hva betyr det for oss?

Mens mange latinamerikanere tenner lys for diktatoren som regjerte fra 1959 til 2008, altså 49 år, feirer eksilcubanere over hele verden akkurat nå. Castro representerer motstand mot USA, et land som mange latinamerikanere har et ambivalent forhold til.

– Jeg skal feire i ni dager, sier Barbara Joner fra Cuba.

Joner har aksjonert mot norske selskaper som selger reiser til Cuba. Hun mener at turistene finansierer regjeringen, som uten valg har sittet ved makten i mer enn en mannsalder.

– Men det er synd han ikke ble stilt for ansvar for forbrytelsene han har begått, sier JOner.

Den cubanske forfatteren Zoé Valdés skriver fra sitt eksil i Paris at hun trodde dødsfallet skulle gjøre henne glad.

– Jeg husker mine foreldre som døde i eksil. Jeg husker alle de menn og kvinner som bli henrettet og kunstnerne, musikerne og forfatterne i eksil som har dødd uten å få oppleve dette, skriver hun i Libertad Digital.

Flere analytikere mener at broren, Raúl, har vært mer reformvennlig og at han nå vil kunne iverksette noen uten å måtte ta hensyn til sin bror. I fjor ble for eksempel 52 politiske fanger løslatt, etter at Cuba, til tross for sitt hat mot sin «imperialistiske» nabo, gjenopptok forbindelsen. Det har også blitt satt opp noen punkter der folk kan koble seg på internett. Representanter for regimet, som for eksempel Miguel Ramírez, Cubas ambassadør på New Zealand forsvarte sensuren med at internett var avgjørende for å beskytte folk mot satanisme og pornografi. Man har kunnet koble seg på nett noen steder, men det har kostet flere dollar per time. Lønnen på Cuba er sjelden over 20 dollar per måned.

Reiser du til Cuba nå, vil du uansett oppleve at en æra er over. Mens eksilcubanerne feirer, sørger alle de som har tjent på å støtte diktaturet.

– Feiringen er bittersøt, sier eksilcubaneren Carlos Alberto Montaner sier til CNN.  – Den er også et uttrykk for en tørst etter rettferdighet slik man så da Franco døde i Spania. Det må komme endringer nå.

 

Dette bør du tenke på før du reiser til Cuba»»

Cuba hus
Slik er det innenfor de slitte fasadene. De fleste mangler innlagt vann, strømnettet er dårlig og det er rasjonering på mat.

Beste flyselskap

Denne uken kåret AirlineRatings.com verdens beste – det vil si det tryggeste – flyselskap. Ifølge nettstedet består juryen av et panel luftfarts-redaktører – hva nå det må bety. 230 flyselskap er vurdert på en sikkerhetsskala fra én til sju. Air New Zealand øverst, etterfulgt av Quantas og Singapore Airlines. Aner vi en skjevhet her? Nettstedet er basert down under. De store mediene i verden som CNN ser ut til å stole på informasjonen, så det er hvert fall en indikasjon på at historien er, vel, god.

1. Air New Zealand
2. Qantas
3. Singapore Airlines
4. Cathay Pacific
5. Virgin Atlantic/Virgin Australia
6. British Airways
7. Etihad Airways
8. All Nippon Airways
9. Eva Air
10. Lufthansa

Les mer om Singapore Airlines kleskodeks her»»

air-new-zealand-800-foto-flickr
Air New Zealand kåres til verdens tryggeste selskap av australsk nettsted.

De verste flyselskapene? Vær så god!

  • Batik Air
  • Citilink
  • KalStar Aviation
  • Lion Air
  • Nepal Airlines
  • Sriwijaya Air and Nam Air