Gode nyheter må også deles, og tenk – i løpet av de siste seks ukene har det blitt født hele FEM gorillaunger i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda. Snakk om velkommen babyboom!

Fjellgorilla på nært hold
TANKEFULL: Vi deler 98% DNA med fjellgorillaene. Det synes godt.

Mitt møte med fjellgorillaene i Uganda står fortsatt på min topp 5 liste, og jeg skulle veldig gjerne reist tilbake. Tenk å få se noen av de små gorillaungene på nært hold! Smelt!

LES ALT OM MIN REISE TIL UGANDA HER

Vibeke Montero Uganda
HØY PULS: Her er jeg bare noen få meter bak gruppens silverback som har funnet noen palmeskudd til lunsj.

Turisme som funker

At gruppene med ville fjellgorillaer (de kan faktisk ikke overleve i fangenskap) nå formerer seg, er et fantastisk tegn på at gorillaturismen fungerer!

SILVERBACK: De vet å sette seg i respekt, disse muskelbuntene på 160 kilo.

Gorillaturisme

Prisen for å delta på gorillasafari i Uganda er 600 dollar (ca. 5000 kr) per person, og man må bestille sitt besøk god tid i forveien. Gorillaene man besøker har hatt en tilvenningsprosess til menneskelig nærvær. Jeg ble overrasket over hvor nærme vi kunne gå, og det var ingen tvil om at dyrene stolte på oss. Tilvenningen av den første gruppen startet i 1991, og siden 1993 har man kunnet besøke fjellgorillaene på deres premisser.

Gorilla Uganda
Fjellgorillaene i Uganda formerer seg i det fri. Hurra!

Derfor virker det

Tilskuddet av fem nye gorillababyer viser at gorillaturismen fungerer. Pengene vi legger igjen for å se gorillaene på nært hold går både til å ivareta gorillaenes habitat, og til å støtte opp om de små samfunnene som bor side om side med gorillaene. Når de ser at det drypper økonomiske goder på dem som et resulatet av gorillaturismen, tenker de seg to ganger om før de hugger ned skogen, eller i verste fall, jakter gorillaene for å selge som mat eller trofeer. Apekjøtt regnes som en delikatesse blant Ugandas rike elite.

Fjellgorilla Uganda safari
Det føles nesten uvirkelig å være så tett innpå et vilt dyr med så store hjørnetenner.

Fakta fjellgorillaer

Gorilla beringei beringei er det latinske navnet på de utrydningstruede fjellgorillaene. De lever kun i Ugandas og Rwandas høye fjell på mellom 2.500 – 4.000 meters høyde, og kan bli opp til femti år gamle. Vi besøkte fjellgorillaene i Bwindi Imenetrable Forest, der et maksimum av åtti turister kan delta på gorillasafari hver dag, fordelt på ti grupper.

Reisen dit

Å besøke gorillaene kan best beskrives som et uforglemmelig eventyr som krever litt innsats av deg. Den raskeste reiseveien er med Brussels Airlines fra Oslo til Entebbe, via Brussel. Pris: ca. 4.700 kroner tur/retur.

Fra Entebbe tar det omtrent 9 timer å kjøre til Bwindi Impenetrable Forest, og underveis kan du blant annet stoppe på ekvator og i Lake Mburo National Park. Der kan du se zebraer, impalaer, leoparder, flodhest, hyener, m.m.

Opps, her gikk ikke alt etter planen. Bilen satte seg fast i et gjørmehull.

Sånn gjorde vi det

Vi reiste med Roadtrip Uganda, og valgte å kjøre selv. Det føltes trygt ettersom de tilbyr assistanse underveis dersom noe går galt. Vi bestilte gorillapass gjennom dem, ettersom det bør gjøres i god tid i forveien. Du kan også bestille bil med sjåfør, noe som er svært vanlig, og sammen finner dere en rute som lar dere få maksimalt ut av oppholdet i Uganda.

www.roadtripuganda.com