Annonsørinnhold/GoAutos

Jeg benytter meg ofte av leiebil – både i Norge og på reiser. Men så er det alltid et spørsmål om hvilken leiebil som passer best? Forrige gang jeg leide bil, skulle jeg flytte sønnen på internatskole, så da trengte vi god plass i bagasjerommet. Her skal GoAutos og jeg dele noen tips vi synes det er lurt å tenke gjennom før man leier bil.

Hvis du har bestemt deg for å leie en bil på din neste ferie, så har du sikkert allerede merket at valgmulighetene er mange. Det er mange selskaper, og mange forskjellige biler. Hvilken leiebil du velger kan ha store konsekvenser for ferien din, så det er et valg du må tenke nøye gjennom før du bestiller. Det kan være fristende å bare ta det aller billigste du finner, men det er ikke alltid det lureste valget.

  • Størrelsen på bilen har mye å si
  • Skal du velge en el-bil eller ikke?
Vibeke Montero leiebil
Leiebilen min og jeg i Åsgårdstrand. Her kan du besøke Edvard Munch sitt hus.

Størrelse

Størrelsen på leiebilen vil ha mer å si enn du kanskje tror. Bilstørrelsen har mye å si både for komfort og bagasjeplass. Når du skal bestemme deg for hvilken størrelse du skal leie, må du først og fremst tenke på hvor mange som skal være i bilen, deretter må du tenke på hvor mye dere skal kjøre. Dere vil logisk nok trenge en større bil om dere er en hel familie med foreldre og barn som skal på tur, enn om dere er et par som skal på tur.

Si at dere er fem personer som skal på tur, da trenger dere minst fem seter i bilen, men det er fortsatt mange valg. Noen velger å leie en sju-seter så man slipper og sitte trangt. Dette kan definitivt være å anbefale om man skal kjøre lange strekker med bilen.

Hvor mye bagasje skal inn i bilen og hvor mye tid dere skal bruke i bilen? Hvis du kun leier den for korte turer vil du trenge mindre plass enn hvis du skal kjøre på lange turer fra destinasjon til destinasjon. På Avis sine sider kan du enkelt sammenligne de forskjellige bilene de leier ut.

leiebil Norgesferie
BILTUR: Norge er et langstrakt land som er skapt for bilferie! For eksempel til fjells.

Elbil vs. bensin/diesel-bil

Et valg som har blitt mer relevant de siste årene er om dere ønsker å leie en elbil eller ikke. Det er fordeler og ulemper med begge. Tenk godt gjennom destinasjonen du skal til og hva bilen skal brukes til.

Den største fordelen med å leie en elektrisk bil er selvfølgelig at det er miljøvennlig. Det betyr at du ikke forurenser luften på destinasjonen du reiser til. Alle elbiler har automatgir noe mange vil se på som en fordel. Etter å ha prøvd automatgir, har i hvertfall jeg aldri savnet den manuelle girkassa.

Noe du derimot må tenke på hvis du ønsker å leie en elbil er hvordan du skal lade den. Du må undersøke lademulighetene på destinasjonen du reiser til. Du bør også sjekke opp om det er mulig å lade bilen ofte, eller om det er få steder som tilbyr dette. I tillegg må du vurdere hvor langt dere skal kjøre, og leie en bil som har tilstrekkelig batteritid. Husk at ulike elbiler har ulik rekkevidde.

Norgesferie Trollstigen
Norsk natur er slående vakker. Svimlende hårnålssvinger i Trollstigen ligger bare en kjøretur unna.

Med elbil kan du spare en god del utgifter:

  • Bompenger: Her betaler du maks 50% av det bensinbiler betaler.
  • Parkering: Enkelte steder er det gratis parkering eller rabatterte priser (dette varierer fra kommune til kommune og parkeringsselskaper)
  • Mulighet for å kjøre i kollektivfeltet såfremt det ikke er merket med underskilt (husk at du alltid må følge påbudsskilt!).
  • Ferger: Du betaler maks 50% av det bensin- og dieselbiler betaler.

Om du ikke ønsker elbil står valget mellom diesel- eller bensinbil. De stiller forholdsvis likt når det gjelder leiepris. Dieselbiler bruker mindre drivstoff, men her er det ikke så store utover at prisen på drivstoff er lavere. Det er verdt å merke seg at på vinterstid har bensinbilene fordelen med at den får bilen raskere varm innvendig.

Byferie
TENK GJENNOM: Før du leier bil, er det viktig å tenke gjennom hvor ferden går. Byferie og fjelltur krever ulike egenskaper av leiebilen.

Formålet med leiebilen

Skal du bruke bilen i sommer- eller vinterhalvåret? Skal du hovedsakelig kjøre på gode veier, eller skal du opp i fjellet?

Om du skal benytte bilen på sommerstid bør du velge en bil som har aircondition, hvilket vil øke komforten på turen betraktelig. Ønsker du å dra den helt ut kan en cabriolet være et herlig valg, spesielt om du kun trenger bilen i og rundt byen.

Det er ikke påbud om verken piggdekk eller vinterdekk i Norge, men det er krav om “tilstrekkelig veigrep i forhold til føret”. Sjekk at bilen du skal leie har riktige dekk for ditt bruk. I enkelte kommuner er det piggdekkgebyr, så vær oppmerksom på dette så du ikke risikerer bot.

Går turen til fjellet kan det være en fordel med firehjulstrekk, alt avhengig av veiene. Ta stilling til om du trenger dette, eller om det holder med tohjulstrekk.

Leiebil tips
ULIKE BEHOV: En storfamilie på fjelltur har helt andre behov enn et par på storbytur. Pris er ikke alt når du skal leie bil.

Annet å tenke på

Andre ting du bør ta stilling til er om bilen har manuelt gir eller automatgir. Dersom du kan kjøre med begge er ikke dette så viktig, men hvis du ønsker automatgir, så må du sjekke at bilen du ønsker har det.

Er du usikker på hvilket selskap du skal velge, og hvilke som har leiebiler til ditt formål, kan du benytte deg av en sammenligningstjeneste på nett. Her får du opp hvilke leverandører som tilbyr leiebil på stedet du ønsker, samt hvilke biler de har tilgjengelig. De sammenligne også prisene fra de ulike selskapene slik at det blir enklere for deg å få en god deal.

Skal det være mer enn én sjåfør må dette bestemmes før du leier bilen. Når du bestiller leiebilen må du krysse av for mer enn én sjåfør. Om du ikke gjør dette og likevel lar noen andre kjøre bilen kan det bli svært dyrt om det skulle skje noe.

Leiebil på Norgesferie
GOD LØSNING: Leiebil er en perfekt løsning på ferie, også på Norgesferie. Her er jeg på Cookøyene, før corona satte en stopper for utenlandsferier.