Få ting er kjedeligere enn tyveri når man er på ferie. Å bli frastjålet verdisaker, penger, kredittkort og til og med passet er et skikkelig skår i feriegleden.

Tyveri etter pandemien

Etter pandemien har tyvene skjerpet metodene sine, og muligens har vi også blitt litt mer avslappet. Så langt i år har Gjensidige forsikring registrert over 1000 henvendelser i forbindelse med ran eller tyveri, i følge denne saken i Aftenposten. Roma, Barcelona og Paris skiller seg ut med flest tilfeller så langt i år. Storbyer er og blir tyvenes favoritt, nettopp fordi de kjapt kan forsvinne i store menneskemengder. Men hvordan unngår du tyveri på ferie – eller enda verre – å bli ranet?

Sånn unggår du tyveri

De fleste tyveriene skjer på offentlig steder med store menneskemengder. Utvis ekstra forsiktighet på busser, togstasjoner, markeder og under restaurant- og kafébesøk. Har du allerede opplevd å bli frastjålet vesken din på ferie, så kjenner du deg ganske sikkert igjen…

Unngå tyver på reisen
Oppbevarer du alle kort på ett sted? Da risikerer du full fiasko dersom tyven tar lommeboken din.

Mine 10 tips for å unngå tyveri på reisen:

1. Tyver slår helst til der det er mange mennesker. Her holder du verdisakene tett på kroppen, og unngår samtaler med fremmede.

2. Husk å legge verdisaker i håndbagasjen. Da unngår du at bagasjen kommer frem uten verdisakene dine.

3. Bagasjen din er alltid utsatt etter at du plukker den opp på bagasjebåndet. Vokt bagasjen til du har sjekket inn på rommet, og husk at mange tyverier skjer i resepsjonen mens du er opptatt med å sjekke inn på hotellet.

4. Betal helst med kort, da unngår du å bære store summer på deg.

5. Dette er til mennene: Unngå å oppbevare lommeboken og/eller mobilen i baklommen.

6. Hvis det er safe på hotellrommet, så kan du med fordel legge pass og verdisaker der. Er du redd for å glemme det du har lagt i safen, så anbefaler jeg dette idiottipset – som er flyvertinnenes gullstandard.

hotellsafe
Legger du en sko i safen, kan du være sikker på at du ikke glemmer passet heller.

7. Ikke ta med deg de dyreste klokkene og smykkene på ferie. Punktum.

8. Ta med deg flere kort på reisen, men la noen av dem ligge på hotellet når du går ut på sightseeing. Blir lommeboken stjålet, mister du ikke alle kortene.

9. Hold vesken tett på kroppen, også når du spiser lunsj eller middag. Jeg har lært av en sør-afrikansk venninne at der setter de seg oppå vesken.

10. Vokt mobilen din som om den var ditt barn. Her har de fleste av oss lagret alt fra bankdetaljer til mobilbetaling. Ikke la mobilen ligge på bordet – noensinne!