10 greske matretter du må prøve
Når en enkel kjøttbolle kan gi deg vann i munnen flere år etterpå, vet du at du har kommet til et ekte matland. Sånn er Hellas.
Når en enkel kjøttbolle kan gi deg vann i munnen flere år etterpå, vet du at du har kommet til et ekte matland. Sånn er Hellas.
Jeg har tidligere skrevet om gresk vin, som har gått fra å være grusom til god. Men maten har jeg av en eller annen grunn hoppet over. Det går ikke an. For Hellas er et matland av dimensjoner, der hvert måltid er en fest! Her er ti retter du MÅ smake.
Det finnes to typer mennesker: de som elsker blekksprut og de som hater det. Jeg tilhører første kategori, men skal innrømme at det ikke var kjærlighet ved første tygg. Men ikke skyt blekkspruten, det er ikke dens feil hvis den smaker som gummi. Hemmeligheten ligger i tilberedningen, og i Hellas vet kokkene akkurat hvordan de skal forføre de åtte armene slik at de blir til en mør fest i munnen.
Jeg hopper rett på desserten, og for meg er ingenting bedre enn baklava. Selv ikke marsipankaken på Theaterkafeen (som jeg ikke kan få nok av). Baklavaen stakkars, ligner en grå mus på dessertfatet, der den ligger blekbrun og i rare former. Det er ikke den du går for først, for å si det sånn. MEN, baklavaen er alt på en gang: søt, sprø, myk og så utrolig smakfull at den overrumpler deg totalt. Jeg sitter her og skriver med vann i munnen når jeg minnes akkurat denne baklavafesten på bildet. Jeg er sikker på at fikk i meg sjutusen kalorier på en halvtime, og det var her begrepet sukkerånde oppsto.
Når du sitter i en yndig, liten fjellandsby og serveres gresk meze (mange småretter), så smiler livet sitt aller bredeste smil. Oromedon har utsikt til solnedgangen, og landsbyen Zia spiller på hele det greske klisjeregisteret med hvite vegger, blå krukker og røde geranium. Men tilbake til maten. Halloumi er en gresk ost, som serveres grillet, gjerne til frokost, eller her som en smårett. Den kan lide samme sjebne som blekkspruten, og bli litt gummiaktig i konsistensen. Men god halloumi blir ikke det. Og denne, som er sesampanert og servert med god honning, skled ned på høykant.
Altså, kjøtt på Kreta kan få en hvilken som helst vegetarianer til å gjøre et unntak. Møre, saftige, lubne kjøttstykker har aldri smakt bedre, og souvlaki er et godt, gammeldags grillspyd. Du kan få det med lammekjøtt, oksekjøtt, svinekjøtt eller kylling, og de grillede bitene smaksatt med greske krydderier er ekte Flintstonemat. Eller paleomat, som det så fint heter.
Glem IKEAS kjøttboller, og alt du har smakt på norske veikroer. For herregud! Greske kjøttboller er verdens beste! Små, ofte avlange, farseprodukter som består av en ingrediensharmoni som smelter i munnnen. Keftedes inngår ofte i en meze, og selvom denne retten kanskje ikke ser så lekker ut, så ble det høydepunktet på vårt mezebord. Vi måtte rett og slett bestille to porsjoner til. Ikke fordi vi var sultne, men fordi de var så innmari gode. Litt tzatziki ved siden av, og vips, blir du sittende i timesvis og dyppe og spise, spise og dyppe.
Folk som ikke liker oliven forstår jeg meg ikke på. Tipset må da være å starte med greske kalamataoliven, som har en så rund smak og et mykt indre, at du skal være temmelig sær i matveien for å ikke be om mer. De fleste Middelhavsland har den hyggelige tradisjonen med å sette frem noe du kan småspise på mens du venter på maten. I Hellas er det ofte kalamataoliven, en tapenade (olivenmos) og en hjemmelagd aioli (hvitløksmajones). Halleluja! sier jeg.
Fylte vinblader er en annen klassiker på mezebordet. Bladene fylles med en blanding av ris og grønnsaker, og smaker deilig med litt tzatziki ved siden av. Ikke min favoritt, men jeg liker allikevel tanken på å spise et vinblad med en klunk vin i glasset ved siden av.
Den greske beskrivelsen sier deg kanskje ikke så mye, men vi snakker om fylte zucchiniblomster. De er vakre å se på, og smaken er rund og god. Det serveres ofte som en forrett når zucchinien blomstrer, og fyllet består av ris, grønnsaker og en god håndfull mynte.
Grillede sardiner rett fra havet vil jeg påstå at er avhengighetsskapende. Har du en iskald Fix ved siden av, er du i mål. Mer er det ikke å si om den saken.
Ingen salat gjør meg lykkeligere enn en skikkelig sprø og god gresk grønnsaksfest. Det er selvsagt det generøse stykket med fetaost på toppen og bollen med tzatziki ved siden av som hever dette til favorittstatus. Husk at det er hverken kokken eller standarden på restauranten som skaper den greske salaten: det er de himmelske råvarene. Solmoden tomat, crispy agurk, lubne kalamataoliven, søt rødløk og skarp fetaost som definitivt ikke er av light-varianten.
Ble du sulten nå? Det er lov å drømme seg bort til lange lunsjer i skyggen.