Provinsen Provence i Sør-Frankrike er så pent at det er plagsomt.  Det syntes nok Marie-Pierre Caille også. Hun jobbet i et PR-byrå i Lyon, men syntes livet hun førte ikke hadde mening. Hun lenget etter et liv der hun gjorde noe som var viktig for etterkommerne. Går man i slike tanker, er det godt å ha velsituerte foreldre, slike som madame Caille. Hun fikk hjelp av far til å kjøpe Château Mentone i Saint-Antonin-du-Var i 2003.

– Jeg har ikke noe tilknytning til området, men kjørte forbi og forelsket meg i det, sier Marie-Pierre Caille.

Her er sjokoladehotellet!

 

Marie-Pierre Caille bor i selv i den gamle gården, men flere av rommene leier hun i perioden mai til november.
Marie-Pierre Caille bor i selv i den gamle gården, men flere av rommene leier hun i perioden mai til november.

Det var grevinne Gabrielle Marie-Renée Perrot de Gasquet som opprinnelige eide vingården og som også inkluderer flere hundre hektar skog. Det gamle slottet har hun rustet opp slik man bare kan det i Provence. Og litt til. Hun dyrker skjønnhet og har innredet huset i sørfransk stil med gylne farger og tunge møbler. Selvsagt hentet hun en av de beste franske arkitektene, Jean-Michel Wilmotte (som også står bak LVHM og showroomet til Hennessy) til å bygge en helt ny restaurant og et nytt produksjonsanlegg som glir elegant over i hverandre. Her er det ingenting som er vondt å se på. Det er nedtonet, stramt, luftig og vanvittig lekkert. .

Her er det ingen sparsom minimalisme. Marie-Pierre Caillet holder seg til gammel sørfansk stil med dekorerte vegger og tunge mørke møbler. Legg merke til de vakre flisene, de produseres i området.
Her er det ingen sparsom minimalisme. Marie-Pierre Caillet holder seg til gammel sørfansk stil med dekorerte vegger og tunge mørke møbler. Legg merke til de vakre flisene, de produseres i området.

Det er på ingen måte overdådig luksuriøst. Det er ikke room service, men de gir deg en hånd  med bagasjen. Det er internett på huset, men ikke forvent at det virker på rommene. I stedet kan du gå i bassenget eller spille et slag pétanque på gårdsplassen.

Bortebest.no tester Airbnb. Sjekk hvordan det gikk!

Jeg nekter å dra fra mitt nye bad i Provence!
Jeg nekter å dra fra mitt nye bad i Provence!

Men pent alene er ikke godt nok for Caille

– Jeg så på naturen og skogen og tenkte: «Hvordan kan jeg ta vare på dette?»

Den gamle grevinnen produserte også viner, men Caillet la om til økologisk drift. Deretter moderniserte hun infrastruktur og bygg. Hun forsøker å være selvforsynt hva energi angår, og bruker pellets fra egen skogdrift til oppvarming. Neste steg nå er å montere solcellepanel. Her er det tross alt sol 300 dager i året. Maten som serveres i det nye restaurantbygget er delvis produsert selv – og i så stor grad som mulig økologisk.

– Jeg er ei byjente og ante ikke mye om jordbruk. Men da jeg kom hit, forstod jeg hvor mye arbeid som ligger bak og hvor viktig det er å spille på lag på naturen. Supermarkeder er det verste, når du handler der, ser du ikke arbeidet som ligger bak og hvordan det henger sammen.

Vin- og matsmaking på tunet på Château Mentone. Med kortreist-garanti. Her produseres mye på gården.
Vin- og matsmaking på tunet på Château Mentone. Med kortreist-garanti. Her produseres mye på gården.

Ute på gårdsplassen serverer hun og hennes vinmaker Nicolas Turounet viner fra egen produksjon. Og gazpacho tuftet på tomat fra eget drivhus og tostini med aubergintapenade. Det er bare å nyte et glass og den varme kveldssolen på gårdsplassen. Om vinen skiller seg i smak fra konvensjonelt produserte viner?

–  I blindtester skal det ikke være mulig å kjenne forskjell på en økologisk vin og en konvensjonelt produsert vin, sier Turnounet.

Husets rosé er som en sommerkveld på tungen – med et et hint av markjordbær. De røde er mer komplekse og overraskende tunge.

– Jeg liker disse vinene bedre, de er mer interessante, sier husets eier og stikker nesen i glasset.

Santé! Foto: Gullaug Pless / Arte Vida
Santé! Foto: Gullaug Pless / Arte Vida

Caille åpnet for gjester i 2016. Tanken er at det skal være både gjester og ansatte på gården gjennom året.

– Jeg elsker naturen. Her hører du ikke noe annet enn fuglene. Om kveldene nyter jeg av solen som gjør at trærne ser gylne ut. Det ønsker jeg å dele med gjestene.

Jeg forstår henne. Og jeg tror hun lykkes, selv om det for meg er et mysterium hvordan hun skal få det til å gå rundt økonomisk: Cirka 180 euro per døgn i inkludert frokost og treretters lunsj med vin. Det vil jeg kalle barfotluksus. Sjekk ut slottets nettside her. 

Paris for kidsa? Her er den optimale bestikkelse.

Bortebest.no reiste til Provence med det franske turistkontoret.