Det finnes noen superhelter i dette landet. Vi har alle hørt om dem, men få av oss har (heldigvis, må jeg si) sett dem i aksjon. Hvem er det jeg snakker om? Jo, sykehusklovnene! 

Sykehusklovnene

Klovnenes hemmelige perler

Denne reisebloggen handler i stor grad om å spre reiseglede. Sykehusklovnene er eksperter på å spre glede! De forvandler forhatte sprøytestikk til suksess, og mørke stunder til magi. I forigårs fikk jeg en e-post fra deres leder for fundraising . Han forklarte at denne sommeren har sykehusklovnene samlet sine beste reisetips for Norgesferien, som de har sanket i løpet av sine reiser rundt til atten av landets sykehus. Fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Her vil jeg gjerne dele 5 av deres 50 fantastiske klovneferietips:

Beatriks Brennemanet Bringebær er en av landets 48 sykehusklovner. Foto: Sykehusklovnene/Ida Brekke

Beatriks B. Bringebærs tips: Botaniske Hage på Tøyen! 

Hvorfor? Her kan du se en kjempe-vannlilje.  Det kan man ikke mange andre steder. 

Slik kommer du hit: Du kan ta en buss dit, eller kanskje bruke magiske krefter – da slipper du bussen. 

Ikke gå glipp av: Kjempe–vannliljen – det hadde vært gøy å sitte i den, men jeg tror ikke man får lov. 

Kjempevannliljer er ikke et vanlig syn i Norge. Dette bildet tok jeg på Mauritius. Foto: Vibeke Montero

Fjups Ups tips: Hemmelig badested ved Nøklevann i Oslo

Hvorfor? Yogaberget ligger litt for seg selv og det er ikke så mange som er der. Det er en super badeplass om du ikke er avhengig av å bade på en strand. 

Slik kommer du hit: Ta t-banen 3 mot Mortensrud og gå av på Bøler. Gå opp til Skogen, og til en besøksgård som heter Sørli gård. Gå forbi denne gården retning nord, og ta av på første sti til høyre. Gå rett frem i cirka 1km. Mot slutten går det litt nedover mot vannet og Yogaberget. Turen tar cirka en halvtime. 

Ikke gå glipp av: Morgensolen. Det er best å dra hit tidlig på dagen for da har du sol. Etter badet kan du besøke Sørli gård. 

Fjups Ups reiser land og strand rundt for å spre glede på barneavdelingene på norske sykehus. Foto: Sykehusklovnene/Ida Brekke

Les også: Sånn er det å reise med sykt barn

Primus Mosedotts tips: Lysstøperiet i Randesund, Kristiansand

Hvorfor? Her kan du «snakke» med høner, haner, katter, langhårete griser og noen få hester. Etterpå kan du mate geitene. 

Gårdsdyr reisetips
Nærkontakt med gårdsdyr er populært for små barn. Foto: Vibeke Montero

Slik kommer du hit: Det går en buss (M4) til Tømmerstø. Den tar deg til Holte snuplass (som er endeholdeplassen). Derfra kan du gå i ca. 10 min, så er du der. Ellers er det også bilvei helt frem. 

Ikke gå glipp av: Noen helt vanvittig gode hveteboller med vaniljekrem, kanel, smør og sukker. De er toppet med melisglasur. Også har de sveler, og veldig mye annet godt. Men dette må du ikke dele med geitene og de andre dyra. Dette er bare til deg.

Gå ikke glipp av beversafari hvis du skal til Trondheim i sommer. Foto: Andreas Schantl

Beatriks B. Bringebærs tips: Bever i Bymarka i Trondheim

Hvorfor? Du kan se bever der. Ekte, levende bever. Og hvis du ikke ser en med en gang, kan du se mye annet fint. 

Slik kommer du hit: Ta bil eller buss, eller forminsk deg og sitt på med en fugl dit.

Ikke gå glipp av: Maurtuer og nistepakke. 

Sykehusklovenene på beversafari i Bymarka i Trondheim. Foto: Sykehusklovnene
Visste du at alle sykehusklovnene er utøvende, profesjonelle
scenekunstnere? De har også gjennomført et praktisk-
pedagogisk opplæringsprogram som går over 1,5 år. Foto: Sykehusklovnene/Ida Brekke

Maxine P. sitt tips: Opplevelser i Loppa

Ta turen til Nuvsvåg i Loppa kommune i Finnmark.

Hvorfor? Det er helt fantastisk der! Man kan fiske kjempestore fisker, eller ta en tur på stranda. Er man veldig tøff, kan man også bade. Ellers kan du besøke på den koselige butikken nede på brygga og kjøpe is og godteri. Du kan se på små fisker under brygga eller gå opp til en helt ekte isbre! Og det kuleste er at det aldri blir natt!  Eller det blir natt på klokka, men det blir ikke mørkt! Men det er på sommeren På vinteren blir det ikke dag! Det er helt sant! Hvis du tør så kan du leie en aluminiumsbåt og kjøre veldig fort på vannet 

Slik kommer du hit: Fly til Alta og ta bussen til Øksfjord. Så videre med ferge til Tverrfjord før man tar bussen det siste stykket frem til Nuvsvåg.  

Ikke gå glipp av: Gå opp til isbreen og tenk på hvor utrolig gammel den er i forhold til deg! Og tenk på hva du ville spurt om hvis den kunne svart! Men obs: Hvis du vil gå OPPÅ breen – må du leie en isbre-fører og gå i tau med utstyr. Å gå opp uten er veldig farlig. 

Sjekk resten av de femti Norgesferietipsene her.

I denne videosnutten kan du oppleve hvordan sykehusklovnene jobber:

FAKTA OM SYKEHUSKLOVNENE

Det ikke så mange vet, men som helsepersonell kan bekrefte, er at sykehusklovnene bidrar til at medisinske behandlinger løses både bedre
og raskere. Klovnenes tilstedeværelse reduserer faktisk behovet for
beroligende midler og uønsket bruk av tvang.

MER ENN UNDERHOLDNING: Sykehusklovnene bidrar til at medisinske behandlinger løses bedre og raskere. Foto: Sykehusklovnene

Det finnes 48 sykehusklovner i Norge i dag. Noen jobber stasjonert ved de største sykehusene, men for å dekke alle landets barneavdelinger
med ønsket frekvens, er klovnene avhengig av en del reisevirksomhet. I 2019 hadde sykehusklovenene 29 000 pasienttreff – noe som var en økning på over 30% fra året før.

Livet er sårbart. Sykehusklovnene gir barna et pusterom i en tung sykdomshverdag.

En ting til…

Mens jeg har deg her, vil jeg dele enda en faktaopplysning du kanskje ikke er klar over. Sykehusklovnene mottar ingen statsstøtte. De er avhengig av bidrag fra deg og meg. På vegne av Bortebest er jeg stolt av å støtte Sykehusklovnene i deres arbeid. Du kan også støtte dem! Du kan f.eks bidra til sommerkampanjen deres på Facebook med et valgfritt beløp, sånn som jeg har gjort. Sykehusklovnenes sommerkampanje. Eller du kan bruke Vipps: