I august skal jeg på bobilferie for aller første gang. Jeg – som ikke akkurat kan skryte på meg å elske campinglivet – skal kjøre på tvers gjennom Spania og tråkle meg sørover i Portugal i en bobil. Jeg er langt i fra alene om å planlegge en ferietur på fire hjul i sommer. I mai var det salgsrekord av bobiler i Norge, og utleiefirmaene melder om enorm pågang.

Sånn gikk det da campingen gikk i vasken

Bobilferie betyr å våkne til vakre utsikter.
Jeg skal utforske Portugal og nord-Spania som en snegle – med eget hus på ryggen!

Hotellrom på 4 hjul

Bobilferie blir som å være i et hotellrom med hjul, sier jeg til meg selv nå i nedtellingen til ferien. Men så vet jeg jo at det er lett å overse en del elementer i ren ekstase over å endelig skulle legge ut på reise igjen. Derfor tok jeg en prat med Norges fremste ekspert på bobiler, nemlig Karstein Eikås, som driver Bobileksperten.no. Han har garantert noen gode tips som jeg – og du – kan dra nytte av før vi setter oss bak bobilrattet.

Bobileksperten: Karstein Eikås
Karstein Eikås med sin fjerde bobil som han nylig kjøpte i Bardufoss. Eikås driver nettstedet bobileksperten.no.

Bobileksperten og bobiljomfruen

Karstein Eikås (53) har registrert over titusen steder i Norge og Europa der man kan parkere bobilen sin. Han har laget et interaktivt kart som kommer godt med når man vil finne et sted å overnatte. Men det er ikke dette jeg er mest nysgjerrig på. Det jeg lurer mest på er de praktiske tingene man ikke vet som bobiljomfru, men som Karstein har tjue års erfaring med.

– Så hyggelig at du vil ta en prat med meg, Karstein!

– Det er bare hyggelig, jeg staret Bobileksperten nettopp for å kunne dele bobilerfaringen min med andre, enten de skal på bobilferie for første eller tiende gang.

Bobilferie = campingplass?

Det jeg lurer aller mest på er om man overnatte på campingplass når man er på bobilferie? 

– Du ikke overnatte på campingplass med mindre du vil. Det er fullt mulig å «fricampe», og du kan i utgangspunktet parkere nesten hvor du vil. Men skal du ut med bord og stoler, sykler og markiser, så må du på et egnet sted.

Bobilferie fricamping
Jeg foretrekker fricamping, og drømmer om steder som dette.

Hva er fordelen med å overnatte på en campingplass?

På campingplasser er det ofte bademuligheter, aktiviteter, butikk og restaurant. Det er derfor en veldig barnevennlig løsning, ettersom barna stortrives og finner andre barn å leke med. Dessuten har man tilgang på vaskemaskiner og sanitæranlegg. Er man fersk bobilist, er det også betryggende å vite at det alltid finnes noen å spørre om råd dersom man har glemt hvordan man skrur på gassen, eller lignende.

Tømming og fylling

– Fint du nevner sanitæranlegg. Jeg må nemlig innrømme at jeg lurer veldig på logistikken med tømming av bobiltoalettet og fylling av vann underveis?

Bobiltoalett - enklere enn du tror!
Sånn ser tanken ut, og den har både håndtak og hjul som en liten trillekoffert.

– Det er faktisk smidigere enn du kanskje tror. Toalettet består av en tank som du med et enkelt grep drar ut av bilen. Denne tanken har både håndtak og hjul, og må tømmes på en tømmestasjon. Du finner tømmestasjoner på campingplasser, bobilparkeringer og noen rasteplasser. Selve tømmejobben gjør du på et par minutter. Når du har tømt toalettet, så legger du en pose med kjemikalier i toalettskålen. Den vil løses opp i WC-tanken, og forhindrer dårlig lukt. Vannet som kommer fra dusj og vask kalles for «gråvann». Det må også tømmes på egnet sted. Fylling av vann til bruk i dusj og vask kan du gjøre på  campingplasser og de fleste bobilparkeringer og tømmestasjoner.

Dette utstyret gjør bobilferien enda bedre

– Du som har feriert i bobil i tjue år har sikkert noen smarte tips til hva slags utstyr som gjør bobilferien enda bedre?

– For meg og familien er det viktig å ha med transportmuligheter utover selve bobilen. Det er plass til sparkesykler, vanlige sykler og gummibåt i bobilens «garasje», og jeg har også med meg en 120 kubikk scooter. Da kommer vi oss enkelt rundt, og opplever at vi får mer ut av ferien. I tillegg anbefaler jeg solcellepanel for de som vil fricampe.

På bobilferie er det lurt å ha med sykkel.
Parkerer du på idylliske steder som dette, kan det være greit med en sykkel for å gjøre innkjøp og å se litt mer av området.

Luk bort nybegynnerfeilene

-Hvilke nybegynnerfeil ser du at ferske bobilister ofte gjør?

-Jeg opplever at nordmenn er godt vant til å kjøre på smale veier, det er verre med utenlandske turister som kommer fra kontinentet. Når det er sagt, så er det en høflig gest å holde et øye i speilet og kjøre til siden hvis man ser at det hoper seg opp bak. Da unngår du å bli stresset selv også.

Bobilferie i Norge betyr hyppige blikk i speilet.
BOBILEKSPERTENS TIPS: Hold et øye i speilet! Kjør til siden hvis det er kø bak deg, og sørg for å holde deg godt til din side av veien. Bobilen er bredere enn en vanlig bil.

-Videre er det viktig å huske på å sikre løse ting i bobilen før man kjører. En iPad kan fort bli farlig hvis man må bråbremse. Husk også å lukke vinduer og sveive inn markiser før man kjører – jeg har sett folk som har dratt avgårde med markisen ute!

Gulltipsene til din bobilferie!

-Helt til slutt; hva er dine aller beste tips til tidenes bobilferie i Norge?

-Først og fremst, mange frykter at det skal bli bobilinvasjon i Lofoten, men det tror jeg ikke kommer til å skje. De utenlandske bobilistene uteblir i sommer, og Lofoten er større enn man tror. Stort nok til at du kan velge om du vil være med andre folk, eller alene. De store campingplassene er nok smekkfulle. På min side Bobileksperten.no er toppsøket «Henningsvær», men både Senja og Svolvær er minst like vakre.

-Godt å høre! Har du flere tips på lur?

-Ja! Mange er nok ikke klar over at det har skjedd en endring i holdningen til bobilturister. Tidligere klagde man over tyske bobilister som kom til Norge med fulle frysebokser. De la ikke igjen en krone. Norske bobilister har en annen innstilling, og det har blant annet høyfjellshotellene merket seg. Mange av dem ønsker derfor bobiler velkommen, og har godt tilrettelagte forhold med elektrisitet, vann og sanitæranlegg. Haukli Fjellhotell i Rondane er et godt eksempel. Da overnatter man i bobilen, og kan spise deilig husmannskost på hotellets restaurant.

Før var ikke bobiler velkommen på høyfjellshotellene. Det har endret seg.
TIPS: Mange høyfjellshotell ønsker bobilister velkommen. Haukli Fjellhotell i Rondane har gode parkeringsmuligheter. Foto: Haukli Fjellhotell