Er du en av de mange som ikke har rukket å fornye passet? Da kan du fortsatt reise til disse landene med utgått pass.

Frem til den 31. desember 2022 kan du nå reise til Tyskland, Island, Estland og Portugal med ditt utløpte pass som legitimasjon. Det melder regjeringen i en pressemelding i dag, den 1. juli 2022.

>> Tidligere i juni var jeg på God Morgen Norge og delte mine beste tips til Portugal

utgått pass-portugal
Nå kan du reise til deilige Portugal med utgått pass!

Utgått pass? Velg direktefly

Det er likevel viktig å være klar over at det er en risiko forbundet med å reise til utlandet med utgått pass.

Det er ingen garanti for at myndighetenes informasjon om ordningen når ut til alle transportører og reiselivsaktører. Norske myndigheter anbefaler derfor at de som reiser med utløpte pass reiser med direkteflygning fra Norge, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Landene det er snakk om er altså Tyskland, Island, Estland og Portugal, i tillegg til Hellas som godkjente bruken av norske, utgåtte pass tidligere i juni. Det er også fullt mulig å reise til Sverige, Danmark og Finland uten pass. I våre naboland holder det med førerkort eller ID-kort.

Hva med en tur til Frankfurt? Først storby, så vingårdsbesøk kanskje?

Vingårdene som produserer førsteklasses Riesling-viner ligger bare 20 minutter med tog fra Frankfurt. Gå av på stasjonen som heter Hochheim.

>> Les også: Sånn unngår du tyveri på ferie

Forskjell på voksne og barn

HUSK: Ordningen med bruk av utgåtte pass innebærer at personer over 16 år kan legitimere seg med pass som utløp mindre enn tre år før innreise. Barn under 16 år kan legitimere seg med pass som utløp mindre enn ett år før innreise. Pass for barn har kortere gyldighetstid, og grensen på ett år er satt blant annet av hensyn til risiko for barnebortføring. Makulerte pass vil ikke kunne brukes.