Det aller beste reisetipset er nok hvordan du sikrer hjemmet ditt når du er på ferie. Få ting er verre enn å komme hjem til innbrudd. Jeg opplevde det selv i studietiden, og følelsen er grusom. Bare tanken på at noen har tatt på tingene dine og forsynt seg av det som er ditt er utrolig ubehagelig.

Inneholder annonselenker

Da jeg hadde innbrudd, jobbet jeg som servitør ved siden av studiene. Jeg hadde klart å spare opp tips til en reise jeg hadde gledet meg veldig til. Veldig. Pengene lå i en skuff i skrivebordet mitt. Det var ikke store summen, cirka 3000 kroner, men det var mye penger for meg den gang. De ble selvfølgelig stjålet, og jeg husker fortsatt hvor inderlig lei meg jeg ble fordi jeg ikke fikk reist på turen jeg hadde gledet meg til.

Innbrudd gir store konsekvenser

I dag hadde et innbrudd fått langt større konsekvenser. Nå har jeg et helt liv i hjemmet mitt, med barn, dyr, minner og hjemmekontor. Bare tanken på innbrudd, enten jeg er på ferie eller ikke, gjør meg urolig. Derfor har det vært viktig for meg å gjøre det jeg kan for å unngå det. En ting er å ha en boligforsikring som erstatter tapet etter et innbrudd. Noe helt annet er å sørge for at innbruddet aldri skjer. Politiet melder om at ferietid er høytid for innbruddstyver, så det gjelder å gjøre det vanskelig, tidkrevende og støyende for tyven. Da mister han (eller hen som vi nå skal si), forhåpentligvis motet.

sikre mot innbrudd
Jeg er gift med en politimann, og det første han gjorde da vi kjøpte hus var å montere store beslag på innsiden av dørene.

Sånn unngår jeg innbrudd

#1 God nabo

Jeg er så heldig å ha en ordentlig god nabo. Hun vanner plantene mine, mater kattene og holder et øye med huset når jeg er bortreist. Jeg vet at hun ikke hadde tvilt et sekund på å ringe politiet hvis hun mistenkte at noen var i ferd med å bryte seg inn, og det setter jeg umåtelig stor pris på. Har du et godt naboskap, så sørg for å gjødsle det! Naboen min er så og si aldri bortreist selv så jeg får ikke gjengjeldt tjenesten, men jeg tar alltid med meg en presang fra reisene mine.

#2 Alarm

En husalarm gir ekstra trygghet. Selv har jeg ikke det, men jeg har innstallert alarmer på hvert vindu som gir fra seg en lyd som er russefest ganger hundre hvis noen forsøker å åpne dem utenfra.

#3 En god lås

Alle har vi en lås på døren, men er den god nok? En Yale Doorman-lås er den eneste elektroniske låsen som er forsikringsgodkjent (FG) i Norge i dag. Dessuten slipper du å lete etter nøkler som alltid ender i bunnen av vesken. Her trenger du bare en kode! Prisen er 3 990 kroner, montering kommer i tillegg – eller du kan montere selv hvis du er litt nevenyttig. Du kan bestille låsen på nett, og du kan også få hjelp av profesjonelle låsesmeder til å innstallere den.

#4 Ingen verdisaker fremme

Innbruddstyver er på jakt etter ting som er lette å omsette: Laptop, mobil, smykker, TV’er, fotoutstyr er gode eksempler. Jeg sørger for å ikke la noe av dette ligge fremme når jeg reiser bort.

#5 Sikre vinduene

Med rutesikring sikrer du vinduslistene, slik at tyven ikke kan fjerne disse og ta ut selve vindusruten.

#6 Sosiale medier avslører deg

Sosiale medier innbrudd
Husk at sosiale medier kan avsløre at du er laaaangt borte hjemmefra. Det er grønt lys for tyven!

Hvis du legger ut bilder på sosiale medier av hele familien på vei til Thailand, så er det samtidig en invitasjon til smarte innbruddstyver. De vet de kommer til en tom bolig, og at de har god tid på å gjøre jobben. Politiet melder om proffe innbruddsbander som tar i bruk alle midler, også snoking på sosiale medier.

#7  Doble dørlåser

Femti prosent av alle innbrudd skjer gjennom hjemmets dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, så er hjemmet ditt langt sikrere. Husk også veranda- og kjellerdører hvis du bor i hus, og kanskje har du en direkte inngang til huset fra garasjen? Da bør den også sikres.

Beskytt huset ditt mot innbrudd i ferien
Jeg ønsker meg en kodelås fra Yale Doorman, så jeg slipper å lete etter nøkkelen bestandig.

#8 Gi inntrykk av at noen er hjemme

De fleste innbrudd skjer gudskjelov når ingen er hjemme, så hvis tyven tror du er hjemme velger han mest sannsynlig et annet hus. Jeg har tidsbrytere montert på lamper og radio, slik at de skrur seg av og på til samme tid hver dag. Det lurer kanskje ikke de smarteste tyvene, men jeg har en følelse av at det er mange mindre smarte tyver der ute også…

#9 Unngå svart arbeid

Det er mange gode grunner til å unngå svart arbeid, og sikkerheten din er en av dem. Politiet rapporterer om at husstander som har benyttet seg av svart arbeid dessverre oftere utsettes for innbrudd, så elektrikeren som kom for å sette opp et støpsel for en latterlig billig penge hadde kanskje en egen plan for å øke inntjeningen?


Dette innlegget inneholder annonselenker for Karl Jensen, som er et av Norges mest etablerte firmaer innen fagfeltet sikkerhet og låser. De har tjue års erfaring, og tilbyr en service du kan stole på. Du kan bestille låsene på nett, og hvis du vil kan du også bestille montering, så kommer en av Karl Jensens låsesmeder hjem til deg og gjør huset ditt innbruddssikkert før ferien.