Vi har for lengst skjønt at å cruise ikke er synonymt med å stues sammen med pensjonerte rulatortanter. Cruiseferie er en voksende reisetrend blant nordmenn, og vi er faktisk den nasjonen i Norden som cruiser aller mest.

I cruise og dus. Deilig å slikke middelhavssol på dekk.
I cruise og dus. Deilig å slikke middelhavssol på dekk.

 

Kast motforestillingene overbord!

En av de vanligste motforestillingene mot å cruise er at man er begrenset til plassen ombord. Blir det kjedelig? Er det køgåing overalt? Jeg var full av forutinntatte meninger før mitt første cruise, men fant fort ut at jeg tok grundig feil. Dagens cruiseskip har så mange underholdningstilbud ombord at man risikerer å bli ørlittegrann stresset fordi én uke rett og slett ikke er nok. Og køgåing var det fint lite av. Bortsett fra rundt dessertbordet kanskje der ingen så ut til å bevege seg videre…

Cruiseferie
Azamara Quest i Napolibukten. Oppdag mange land på en og samme ferie.

Hvorfor cruise?

  • Problemfri reisemåte. Senk skuldrene, alt gjøres for deg – fra å frakte bagasjen til og fra lugaren, til å bytte ut våte badehåndklær ved bassenget.
  • Du får sett mange forskjellige steder i ulike land uten å måtte slepe rundt på bagasje eller frykte dårlige hotell.
  • Mye for pengene. Husk at alle måltider er inkludert i prisen, med mindre du vil spise på en av skipets mange spesialrestauranter.

I tillegg trekker cruiseselskapet tolv dollar per person per døgn i serviceavgift. Dette kan være greit å ha i bakhodet når du vurderer hvor mye du skal tipse kelneren.

Drikke kommer i tillegg, og holder relativt stive priser, selvom det fortsatt er godt under norsk prisnivå. Eksempelvis kostet et glass vin seks dollar, og en mojito nærmere ti dollar. Vann, te og kaffe serveres gratis hele dagen. Juice til frokost er også gratis.

Cruiseferie
Husk – et cruise er hva du gjør det til!

Mitt skip er lastet med…

Venninner

Cruise er en undervurdert reiseform for jenter på tur. Alt er lagt til rette, det er kort vei å gå hjem om kvelden, dere går dere ikke bort, vinen flyter, det er spa ombord og dere har ro til å bare nyte hverandres selskap. Hva mer kan man ønske seg? Shopping? Så klart. Det fikser dere i havnene. Jeg anbefaler venninnegjenger å gå for et skip som er middels stort, sånn at det er litt som skjer ombord, og velg gjerne et skip som ikke er spesialtilpasset barnefamilier slik at dere virkelig kan ta en pause fra småbarnsskrik og mas.

Jenter på cruise
Cruise er perfekt for venninnetur. Kvalitetstid i bøtter og spann.

Kjæresten

Det er romantisk å dele en liten lugar med kjæresten sin, ta et glass champagne i solnedgangen, stå på balkongen å kysse med horisonten som eneste vitne. Velg et lite skip som for eksempel Azamara sine to skip Quest og Journey, eller Windstar og Seabourne sine eksklusive fartøy. Her er servicenivået på topp, og på disse mindre skipene er det aller meste inkludert av drikke og underholdning.

Cruise med kjæresten
Cruise med kjæresten. Alenetid eller fest på dekk, du velger!

Familien

Små barn elsker cruise! Det er ikke rart. De sover i en underlig, liten lugar, de våkner til et bugnende frokostbord der det er lov å forsyne seg med vaffel til frokost, det finnes et hav av aktiviteter som de kan delta på, mange barn på deres alder, og i tillegg er de ansatte utrolig hyggelige og imøtekommende. Bli ikke overrasket om de husker navnet på barnet ditt fra en dag til en annen. Gå for de største og best utrustede skipene som har klubber for alle aldersgrupper, og alt fra rutsjebaner, klatrevegger, surfesimulatorer, fotballdekk, osv. Når man reiser med barn bør opplevelsen ombord utgjøre feriens fokus. La havnebesøkene komme i annen rekke, er min erfaring, ettersom små barn aller helst vil nyte bassengtid, lage sin egen softis, se på show og leke.

Lugarlivet appellerer til små barn.
Lugarlivet appellerer til små barn. Her er mine to små installert for natten.

Ikke glem

Å lese deg opp på destinasjonene du skal til på forhånd. Cruiseskipets informasjon er begrenset til de typiske turistområdene, så hvis du vil oppleve mer bør du ha med egen informasjon. Internett ombord er til de grader overpriset, så gjør research på forhånd.

Å være ute i god tid. Man anbefales å sjekke inn på skipet tre til fire timer før avgang på avreisedagen. Stemningen på dekk når dere omsider kaster loss er magisk.

Å ta med E-111 kortet som du får på trygdekontoret. Det gir deg gratis legehjelp i Europa. Skal du utenfor Europa, anbefales reiseforsikring, for selvom skipene har egen doktor ombord, så kan jo uhellet være ute mens du er på land.

Å ta med treningstøy. Trimrommene er velutstyrte, og passer like godt for deg som trener til daglig som for deg som bare vil bevege deg litt. Skipene har også egne joggedekk der du kan legge noen kilometer bak deg hver dag om du vil.

Å ta med behagelig skotøy. De fleste havnebyene vi besøkte var fulle av brostein.

Å finne ut om cruiset du skal på er av det formelle eller tilbakelente slaget. De fleste kjører en avslappet, men noe pyntet stil til middag.

Fest på cruise
På The Looking Glass på Azamara Quest er det full fart på dansegulvet – og best av alt – kort vei til lugaren!