Blikk mot verden: 11. september

Bortebest_Sondag_044
Denne uken kaster vi et blikk mot verden, og sikler på Brad Pitt og drømmer om flamenco.

Ny uke, nye nyheter. Og ingen nyhetsuke er komplett her på Bortebest uten å kaste et blikk mot stjernene. Derfor går vi like godt i gang med Brad Pitt som skal bygge hotell. Endelig!

Brad Pitt bygger luksus resort

Kjekkasen over alle kjekkaser tilbragte forrige uke i Kroatia der han planlegger å lage et økologisk luksusresort. Skuespilleren har peilet seg inn på landsbyen Zablace, en time nord for Split, og prosjektet er estimert til 1,5 milliarder dollar. Vi har vært der, og skjønner godt fascinasjonen for denne kysten. Det gjenstår å se når resortet, som etter ryktene skal hete Barabriga, står klart, men vi gjør det herved klart at vi ønsker oss plass på gjestelista!

kroatia_02
Neida, vi har ikke bilde av Brad Pitt, men vi har da drukket cocktails på samme kyst som Brad Pitt vil etablere sitt hotell på. Ganske lekkert!

Andre kjendiser som har gitt seg i kast med hotellbransjen er Robert de Niro, som allerede eier The Greenwich i New York, og straks åpner et nytt hotell i Covent Garden i London. Leonardo diCaprio har planer om et miljøvennlig øyresort utenfor Belize, og Clint Eastwood har en hotellranch i California, for å nevne noen.

 

Fyrrig flamencofest i Sevilla

Sevilla_06
Spontan gatesanger i Sevilla med mye på hjertet.

Hvem har ikke drømt om å danse fyrrig flamenco i et kunstverk av en kjole? Nå kan du dra til Sevilla, på Flamencobiennalen som virkelig løfter frem flamencokunsten. Vi har skrevet om Sevillas flamencorøtter før, og her er vårt Sevilla, men legger du en høstreise til denne byen nå, har du muligheten til å få med deg dans og musikk i verdensklasse. Festivalen startet den 8. september, og varer til den 2. oktober. Mange av showene er gratis, og siste del av festivalen fokuserer på å bringe dansen ut i gatene. Forvent flamenco flashmob (der dansere kledd som vanlige folk plutselig begynner å danse i gatebildet), og selvsagt store flamenconavn på alle byens scener.

Jerusalem_02
Ortodokse jøder kikker over til Jerusalem over Kidrondalen. Foto: Spencer Montero

Politiske rundturer i Israel

Det vil ikke komme noen løsning på Israel- og Palestina-konflikten i Guds levetid, har jeg hørt noen si. Men er du interessert i å lære mer om den og hvordan den ser ut for de stridende parter, har du nå flere muligheter. Flere selskaper tilbyr nemlig rundturer hvor de viser deg sine områder og sitt syn på konflikten. Grassroots Jerusalem er en propalestinsk organisasjon tar tilreisende med rundt i Jerusalem – og forteller om byen slik palestinerne opplever den. Vil du ha den andre versjonen, kan du sjekke ut Rabbi Eitan Tours som forteller deg om hvorfor nettopp jødene har en spesiell rett til området. Det er nok lite sannsynlig at noen av gruppene har den fulle og hele sannhet. Befolkningen er sammensatt og du vil nok finne flere syn på konflikten enn det disse gruppene klarer å levere.

www.grassrootsalquds.net, www.rabbieitan.com

23171657923_7b12ce8c33_z
Navnene på alle menneskene som ble drept er skåret inn i sten. Foto: Paolo Braiuca/Flickr

9/11

Det er nå 15 år siden New York ble angrepet av terrorister. Er du i New York, bør du gå innom The National September 11 Memorial & Museum.

www.911memorial.org

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

More from Vibeke Montero

5 tips: Middelhavet i mai

Når Middelhavet tar imot våren med åpne armer, finnes det ikke bedre...
Les mer