Jeg elsker underdog-nabolagene. De som hverken har kjente museer, store avenyer eller rennes ned av sightseeingturister. Tenk Tøyen i Oslo. Tenk Hoxton i London. Tenk Oberkampf i Paris.

I Madrid finner du Lavapies; det merkelige navnet på jødenes gamle bydel. Det betyr ‘vask føtter’, og navnet stammer fra synagogenes skikk der de troende måtte vaske føttene før de gikk inn for å be.

Lavapies_Madrid_01
God stemning i Calle Argumosa.

I dag er Lavapies et sted med utenlandske impulser, spennende mat, shishakafeer, live-konserter og hyggelig nabolagsstemning. I Calle Argumosa ligger upretensiøse barer side om side med forretninger som smaker av søttitall.

Lavapies_Madrid_03
Nabolagets hjerte er Plaza de Lavapies.

En jernvarehandel holder koken ved siden av en rustikk bar. Av typen hvor en kaffekopp koster en euro, og et snitt øl det samme. Alle barene har bittesmå uteserveringer, kanskje bare et par, tre bord på fortauet, og det skaper en livlig stemning i gata.

Airbnb_Vibeke_11
Enkle uteserveringer kjennetegner dette strøket.

Nå skal det sies at jeg først og fremst anbefaler dette nabolaget på dagtid. Ikke fordi jeg har hatt dårlige opplevelser på kveldstid – og jeg har gått alene rundt. Men fordi jeg vet at man fort kan føle seg litt utrygg her når butikkene stenger, og mørket faller på. Det blir litt folketomt, og man ser plutselig veldig lost ut som turist i et nabolag hvor alle vet hvor de skal.

Noen av mine favoritter i Lavapies

På Restaurante Achuri i nummer 21 pryder antifascistiske slagord veggene, og du får servert ekte, hjemmelagd linsegryte slik «abuela» (bestemor) lagde det.

På El Pedal i nummer 33 får du øl fra spennende mikrobryggerier.

Hos Gandhi i nummer 15 får du deilig, indisk mat.

I nummer 9 finner du en såkalt chiringuito, som betyr strandbar på spansk. Et paradoks, midt i hovedstaden, mange mil fra havet. «La playa de Lavapies» har avslappet atomosfære, gode drinker og enkel servering. Et sted du vil være når dag blir til kveld og kveld blir til natt.

PS: Pablo Picasso tilbragte sitt akademiske år her i 1897, nærmere bestemt i huset som ligger på hjørnet mellom Calle de San Pedro Mártir og Calle de la Cabeza.

Her kan du overnatte

Sist gang jeg var i Lavapies, bodde jeg i denne herlige Airbnb-leiligheten – et loft på bakkeplan:)

Airbnb_Vibeke_03
Tittei – fra min vidunderlige Airbnb-leilighet i Lavapies.

For sånn er dette nabolaget; litt opp-ned, og fullt av eksotiske impulser. Det er kanskje ikke det stedet du drar til hvis du besøker Madrid for aller første gang, men er det ditt andre eller tredje besøk, bør du definitivt snuse deg frem hit!

Airbnb_Vibeke_05
Et loft på bakkeplan – genialt!

Ferdig med Lavapies? Bli med på spennende shopping i Triball – Madrids horestrøk.