I forrige uke var jeg på fotballtrening med sønnen min, og bestilte en kaffe. Kaffemaskinen suste og gikk, for i Spania eksisterer det ikke sur traktekaffe som har stått på termos i tre timer. Gudskjelov. Mens bønnene kvernet og stanken av svette fotballstrømper måtte gi etter for duften av nylagd kaffe, kom en annen pappa inn og bestilte en kaffe. Con Baileys.

Que??? Kaffe med Baileys på fotballtrening en torsdag ettermiddag? Jeg lærer stadig nye ting her i Spania.

Jeg bestemte meg der og da: Uno para mi tambien (= en til meg også)!

Pris? 1 euro. Med eller uten Baileys. Noe så unorsk er det lenge siden jeg har opplevd.

Denne oppfinnelsen har ikke noe eget navn, annet enn cafe con Baileys, men kaffeutvalget på spanske barer er enormt. Her er en liten guide til deg så vet du akkurat hvordan du skal bestille kaffen din neste gang du er i Spania.

Kaffe_Malaga_02
Cafe Central i Malaga er en institusjon for kaffeelskere!

For livsnytere: 24 timer i Malaga

KAFFE I SPANIA

Visste du dette? Det er vanlig for eldre, spanske menn å ta seg en knert i morgenkaffen. Da ber du om «un carajillo«, som består av én del brandy og tre deler kaffe.

En vanlig, svart trakterkaffe = un americano

En enkel latte = un manchado

En dobbel latte = un cafe con leche

En espresso = un cafe solo

En espresso med litt melk = un cortado

En koffeinfri kaffe = un descafeinado (con leche = med melk)

En cappuccino = glem det! Spanjolene tror en cappuccino skal serveres med pisket krem på toppen, så med mindre du er ute etter en dessert, bør du heller be om en vanlig cafe con leche.

Les også: LATTERLIG LATTE