Tradisjonen tro skal jeg dele de aller beste reiseopplevelsene mine fra året som har gått. Og hvilket reiseår det har vært!

Her er fjorårets i tilfelle du gikk glipp av dem, og jeg fortsetter der jeg slapp: i Uganda.

Jeg tilbragte nemlig jul og nyttår i Uganda i fjor, og etter det har det gått slag i slag med mye sydenvarme. Gran Canaria, Miami, yogaretreat i Jerez, La Palma, Italia, Grimstad, Lyskysten, Portugal, Rhodos, Porto Santo, Madeira, Venezia og Barcelona.

Her er det jeg likte aller best

#1 Møtet med fjellgorillaer i Uganda

[KGVID]https://bortebest.no/wp-content/uploads/2016/12/Uganda.mp4[/KGVID]

Svisj, uæh, dunk. Sånn lyder det når jeg tar meg gjennom Bwindis ugjennomtrengelige skog. Den heter faktisk det: Bwindi Impenetrable National Forest. Svisjet er fra macheten til guiden, og uæh’et er det jeg som slipper fra meg i det den hule lyden av en gorilla som slår seg selvsikkert på brystkassa brer seg i den tropiske skogen. Shit! Er det nå man skal bli redd?

Men jeg blir ikke redd. Selv ikke når den pelskledde muskelbunten sitter to meter unna, og vi veksler blikk. Han er perfekt. Rolig og seig i bevegelsene det ene øyeblikket, så plutselig lynrask. Jeg griner, og vil trykke på den imaginære pauseknappen som kan få tiden til å stanse. Det finnes bare 880 fjellgorillaer igjen, og jeg føler meg utrolig priviligert som får dette møtet med dem. Jeg vil tilbake!

#2 South Beach i Miami

[KGVID width=»480″]https://bortebest.no/wp-content/uploads/2016/12/Miami.mp4[/KGVID]

Denne stranda kjenner vi alle fra TV-serien Miami Vice på åttitallet. Da var South Beach (eller SoBe, som området kalles) et kriminelt strøk. I dag er South Beach trygt, vakkert og rikt. Femstjernershotellene ligger på rekke og rad, og stranda, vel den er himmelsk! Myk sand og DEN fargen på havet. Også er det de sukkertøyfargede livredderpostene da. Min favoritt! Men ikke ta mine ord for det. Sjekk filmsnutten ovenfor, og se for deg selv.

#3 Barndomssommer i Grimstad

Jeg tilbragte mine barndomssomre i Grimstad, og i sommer dro vi tilbake til den lille sørlandsperlen. Vi var foreldrene mine, barna og jeg. Vi leide dette bittelite huset på Airbnb, som lå sentralt til i sentrum. Og dere, Grimstad er akkurat like idyllisk som jeg husker det! Ibsen-museet var mitt høydepunkt, mens saftige «purker» (skolebrød) var barnas favoritt. Rosinen i pølsa var allikevel dagsturen vår på skonnerten Solrik. Anbefales! Kapteinen var også guide, og der MÅ høre han i videosnutten under: Ser dere den derre utedassen der borte?

[KGVID]https://bortebest.no/wp-content/uploads/2016/12/Grimstad.mp4[/KGVID]

#4 Ekstra lave skuldre på Lyskysten

Noen steder har en fysisk effekt på meg, og ingen andre steder slapper jeg av som på Lyskysten. Det er strekket mellom Gibraltar og Portugal, og i sommer unnet vi oss to opphold her. Først i Tarifa i august, og så i El Palmar i september. Digg! Nå teller jeg ned til neste sommer allerede, for jeg skal tilbake!

[KGVID width=»480″]https://bortebest.no/wp-content/uploads/2016/12/Lyskysten.mp4[/KGVID]

#5 Venezia i øs pøs regn

Vanligvis hater jeg regn på reise, men Venezia er unntaket. Dette er vannets by, så om det er høyvann, regnvann eller bare lyden av vann, spiller ingen rolle. Dessuten fant vi tidenes lekreste kalosjer, som sikret oss tørre føtter dagen lang! Vi var der i oktober, når sommerturistene for lengst har forduftet. Det var deilig. Vi trasket gjennom flere distrikter: Cannareggio, Dorsoduro, San Polo, Santa Croce og selvsagt San Marco. Også bodde vi i verdens nydeligste Airbnb! Den ser dere såvidt i filmsnutten nedenfor, og jeg har skrevet mer om den her.

[KGVID width=»480″]https://bortebest.no/wp-content/uploads/2016/12/Venezia.mp4[/KGVID]