7 matretter du må smake i Cadiz
I Cadiz finner du Spanias beste tunfisk, poteter og is - for å nevne noe. Her er matrettene som gir meg vann i munnen!
Før jeg tipser deg om 7 matretter du må smake i Cadiz, så må jeg minne om at dette er en ujålete matdestinasjon. De såkalte gourmetmåltidene – der du blir sittende i tre timer og spise tolv retter som ligner kunstverk – hører ikke hjemme her. De tar du i Barcelona og Baskerland. I Cadiz-regionen er den aller beste maten kortreist og ukomplisert. Råvarene spiller hovedrollen – og flere av dem, som poteter fra Sanlucar de Barrameda og tunfisk fra Barbate, finner ofte veien til gourmetrestaurantene i nord.
Fy søren, så gode disse små rakkerne er! De spises med skallet på, og smaker deilig av reker og hav. Jeg pleier å kjøpe små kremmerhus på stranda. Jeg elsker at de selger slike lokale delikatesser, og at folk faktisk kjøper. Det er akkurat det som gjør dem til en lokal spesialitet, og selvsagt at de fanges på Lyskystens langgrunne strender.
En typisk snack som mange innleder middagen med. Dette er en løvtynn, liten omelett bestående av egg, kikertmel og de små rekene jeg nevnte over (camarones). Holder du omeletten opp mot lyset, ser du gjennom den, og den skal være skikkelig sprø. Vanlig pris for en tortellita er ca. 1,20 euro.
Du kan ikke dra fra Cadiz uten å spise pescaito frito, eller bare «pecaito», som Cadizbeboerne kaller det på sin særegne dialekt. Det er fersk fisk og sjømat som dyppes i en blanding av hvete- og kikertmel før de friteres i god olje. Du kan bestille en blandet pescaito frito, da får du ulike typer fisk på samme fat, eller du kan velge dine favoritter. Mine favoritter er boquerones, chipirones og calamares.
Du kjenner sikkert churros fra før; disse tubeformede, frityrstekte godsakene som dyppes i sukker og varm sjokolade. Sunt er det ikke, men det bryr de seg ikke om i Cadiz. Her spiser man churros fra tidlig morgen, frem til kvelden. I seks-tiden har nemlig spanjolene et måltid som heter «merienda», og da setter de seg ofte på kafe og bestiller en ny runde med churros.
Tunfisken som fanges utenfor Lyskysten i mai og juni er ikke bare utrolig god – den fanges også med bærekraftige metoder. Metoden heter Almadraba, og er et arabisk ord som betyr «stedet der det kjempes», og samme metode har blitt brukt i tretusen år.
Tunfiskene fanges i det de migrerer fra Atlanteren til Middelhavet for å gjyte. Nettene har masker på én meter i diameter, så de yngre fiskene svømmer gjennom uten å bli fanget.
El Campero i Barbate: En høyborg for tunfisk av første klasse. Nyt små tunfiskretter i baren eller på terrassen, eller gå for en treretters i den den mer formelle restaurantdelen.
Denne osten produseres av fjellgeitemelk, og er rund og god på smak. Ikke så skarp som geitost ofte kan være. Den kommer fra området rundt Grazalema, og passer perfekt som en avrunding på måltidet. Flere steder kan du også få ostekake med payoyo-ost, nam nam!
Ja, det er helt sant! I den nye bydelen i Cadiz finner du Carlo Guerrieros gelateria. Han er opprinnelig fra Venezia, og har blitt kåret til Spanias aller beste gelatomaker. I desember skal han representere Spania i gelato-VM! Smaken han deltar med heter «cremoso al vino oloroso», og er en kremet hyllest til lokal sherryproduksjon i Cadiz-regionen. Helt nydelig!
Gå ikke glipp av LA CREMERIA, i Avenida José León de Carranza 6.