10 tips til digg turmat
Maten smaker så mye bedre i det fri, og fortjener litt omtanke. Glem energibarer som smaker kjemi.
Maten smaker så mye bedre i det fri, og fortjener litt omtanke. Glem energibarer som smaker kjemi.
Jeg er et selverklært matvrak, og elsker å spise ute i det fri. Turmat smaker jo så fantastisk mye bedre når du er skikkelig sulten, og tar en velfortjent hvil på en stubbe i skogen, en fjelltopp med svimlende utsikt eller i en solvarm og tjæreduftende tømmervegg.
På skiturer i kuldegrader er det ofte ikke mulig å sette seg ned, eller bli stående stille lenge av gangen. Da blir det stående buffet. Kanskje har du bare en liten sekk eller rumpetaske, og må ha noe energitett som tar liten plass og er raskt å spise. Da går jeg for noe hjemmelaget turmat, fremfor fabrikkproduserte energibarer. Først får du tre tips til rask tursnacks som passer i rumpetaska, så følger sju tips til mer forseggjort turmat.
Kjøp gode dadler, gjerne saftige Medjool-dadler. Legg dem i et glass og dryss på lakrispulver. Rist til alle er godt dekket. Dadler er rike på kalorier og kostfiber, i tillegg til en drøss mineraler og vitaminer. Dadler inneholder blant annet magnesium, kalium, A-vitamin og antioksidanter, og er bra for bedre søvn, muskelbygging, tarmfunksjon, lever og masse annet!
Tørket frukt og bær kan spises som de er, eller i havregrøten. Superenkelt å lage. Skjær tynne skiver, legg på bakepapir, og la skivene tørke i varmluftsovn i tre timer på 60°C, eller én time på 80°C. Du kan bruke grønnsaker også. Søtpotet, rødbet og andre beter er knallgodt. Evt. kan du drysse på salt eller kanel, alt ettersom hva du liker.
Bland nøtter og frø du liker og rist dem i en panne med litt honning på svak varme. Avkjøl og bland inn rosiner og biter av mørk kokesjokolade. Her er variasjonene uendelige. Du mikser og blander det du liker selv. Mye billigere og bedre enn ferdiglaget i butikken.
Med dagstursekk og bedre muligheter og temperatur for å sette seg ned en stund, kan du oppgradere matpakken til et aldri så lite festmåltid!
Mine muffins er fulle av havregryn, kli og det jeg har av skogsbær og evt. hakkede nøtter eller mandler. Det gjør dem til et supersunt, lite måltid på tur. Disse inneholder yoghurt som bevarer saftigheten. De er farlig gode som nybakte, men er supre å fryse ned fordi de tiner fort i sekken. Oppskriften finner du på matbloggen min GULLIMUNN.com
Seterkost er laget for gjetere på vandring i fjellet, og er derfor ypperlig turmat. Proteinrik og salt næring som tar liten plass, varer lenge og smaker knallgodt. Brød tar plass og veier en del, så gå heller for knekkebrød, flatbrød, lomper eller grissini.
Hvis du skal på en ganske anstrengende tur, er kraftsupper fantastisk turmat. De veier nok litt, siden de ikke er frysetørret, men ta det som fin trening å bære litt tungt innimellom. Det er det verdt! Bruk en mattermos eller Nalgeneflaske, som tåler varme og har stor åpning. Disse suppene smaker ekstra godt på høst- og vinterturer. Proppfulle av sunn næring og smak. Mine favoritter er linsesuppe og chili sin/con carne (med eller uten kjøtt).
Stekes ferdig hjemme, eller i knøttliten stekepanne på bål. Da tar du med ferdig røre i en flaske. Ha også med syltetøy i sekken om du ikke finner skogsbær på turen.
Lag eller kjøp ferdige tortillalefser, eller lomper. Fylles med rein- eller elgskav du har stekt raskt med smør og krydder etter smak. Ha på litt grønt (fersk spinat er godt) og rømme med rørte tyttebær. Pakk dem sammen og legg dem enkeltvis i aluminiumsfolie. I stedet for kjøtt kan du bruke gravet eller røkt fisk, som har lang holdbarhet.
Bruk ferdig pizzadeig eller lag selv. Hev til dobbel størrelse. Kjevle ut til et stort rektangel og smør på med pizzasaus. Fyll med kjøttpålegg eller rester fra bolognesesaus. Strø over ost og oregano, og rull sammen – akkurat som du gjør når du lager kanelboller. Etterhev i 20-30 minutter. Dryss litt mer ost over bollene før de settes inn i ovnen.
Stek pizzasnurrene til de blir lett gylne. Kan fint fryses. Her er en fin oppskrift fra Bakeriet i Lom.
Rivesuppe er grønnsakssuppe som er enkel å tilberede ute. Rivesuppen lages enkelt med vann og buljongterning som kokes opp. Så heller du i assorterte grønnsaker som er hakket fint eller revet på rivjern, derav navnet. Suppen er klar på bare noen minutter, og er både varmende og mettende.
Ingen skitur er komplett uten frukt, og oppbevarer du oppskåret eple og appelsinbåter i samme pose, unngår du at eplebitene blir brune.
Skal du grille pølser, så kan du smelle sammen en potetsalat hjemme på kjøkkenet med restepoteter fra i går. Da får du et mer komplett måltid.