Hva skal du kjøpe på shopping i Syden? Det er ikke alltid så lett å orientere seg i jungelen av masseprodusert søppel fra Kina, som er av så elendig kvalitet at det går i stykker før du kommer hjem. Jeg kjøper helst ikke med meg ting som ikke bærer i seg en kulturell verdi, og da teller ikke kinesisk samlebåndskultur.

Her er det jeg forelsket meg i på Rhodos:

#1 Håndlagde sandaler

De som har fulgt Bortebest en stund, vet at jeg alltid kjøper sandaler i Hellas. Forrige gang det skjedde var på Kreta, og nå måtte jeg selvfølgelig utvide sandalgarderoben på Rhodos. Godt jeg bor i Spania, der det er sandalsesong halve året!

Sandalene i oppslagsbildet fikk bli med hjem. De er i fantastisk, myk skinnkvalitet, designet av en kvinne som vet at sandaler er som smykker å regne. Pris: 30 euro.

Jeg kjøpte mine i byen Lindos, men det finnes et fantastisk sandalutvalg i Rhodos’ gamleby også.

rhodos_02
Sandalhimmelen åpner seg i Rhodos’ gamleby.

Les også: Kretas beste souvenir!

# 2 Smykker

rhodos_01_vm
Lekre designsmykker.

Om du liker sølv, gull, hvitt gull, eller foretrekker juveler med lekre smykkestener, så er La Magia et bra stopp på shoppingruten. De selger også håndlagd keramikk.

Adresse: 83 Omirou street, gamlebyen i Rhodos.

#3 Håndlagde vesker, belter, osv

rhodos_05_vm
Glem sagging. Denne butikkeieren trer likesågodt underbuksene godt over bukselinningen.

Bravos Alecos driver skinnbutikken Hippodamous. Butikken er verdt et besøk i seg selv, ettersom Bravos bruker den som parkeringsplass for BMW-sykkelen sin som får stå og dryppe olje på en matte når den ikke er i bruk. -Det er min første og siste motorsykkel, sier han, og det er ingen tvil om at han er glad i «henne». Gå ikke glipp av de håndlagde veskene i lekker kvalitet!

#4 Keramikk

rhodos_03_vm
Forseggjort keramikkunst.

Jeg elsker keramikk! Det er kanskje ikke den mest praktiske tingen man kan ta med seg hjem i kofferten, men jeg blir rett og slett lykkelig av å drikke te av en kopp jeg har kjøpt på reise.

I gamlebyen ble jeg tipset om butikken Eolos som har fantastisk keramikk. Prisene er høyere enn gjennomsnittet – men heller ikke avskrekkende dyre. Til gjengjeld får du ekte vare, og de har også lekre smykker. Her bærer alt preg av nytenkende designere fremfor tradisjonelle mønstre. Et sted du trygt kan kjøpe bryllupspresanger eller noe spesielt til kompisen som fyller femti. Eller tretti, for den saks skyld.

Adresse: 5 Apellou street og 44 Socrates Street

 

#5 Evil eye

rhodos_03
Vet du hvorfor disse kalles «evil eye»?

Disse blå øynene ser man overalt i Hellas. På smykker, kopper, båter, osv. De kalles «nazars», og skal visstnok beskytte mot en gammel form for forbannelse som man kunne falle under dersom man ble gitt et ondt blikk av en annen.

Da jeg var på Rhodos ble jeg forklart at det er vikingenes blå øyne som har gitt opphav til konseptet «the evil eye» i mange kulturer, ettersom de (vi) erorbret på bestialsk vis. Det finnes mange andre teorier rundt konseptet, men jeg likte vikingteorien.

 

#6 Håndvevde vesker

rhodos_06_vm
Vesker som ligner sukkertøy.

Fargeharmonier har en helt egen evne til å løfte et antrekk eller en look. På Apollon Woven Art har de spesialisert seg på håndvevde vesker som passer godt for deg som er glad i farger. Eller kanskje trives du best i sort, som meg. Da vil disse veskene bli som et smykke!

Apollon-butikker finner du i både gamlebyen og i Lindos.

Adresse gamlebyen: 46 Agiou Fanoriou street.

#7 Moderne design

rhodos_02_vm
En espresso med smak av Aesops gamle fabler.

My Greek Me er en butikk som har spesialisert seg på designvarer som ivaretar gresk identitet. De har beveget seg bort fra håndlagde sandaler og denslags, men fokuserer heller på nytenkende design, som øredobber, mobildeksler, strandhåndklær, pennaler, osv i det uendelige.

Jeg falt pladask for disse espressokoppene med tema fra Aesops fabler. Genialt!

Adresse: Polidorou street.

 

Her gjør du shoppingkupp i utlandet!