Å dra på utflukt er en perfekt måte å ta en timeout fra feriehorisontalen. Jeg synes det er dørgende kjedelig å ligge på stranda dag ut og dag inn, så her er tips til opplevelser på Kreta som gir deg minner som varer lenger enn bikiniskillet!

Manousakis vingård – utflukt for livsnyteren

Druesaft å bli lykkelig av, servert på en gårdsplass der hundene går fritt og hortensiaen blomstrer vilt. Manousakisfamilien har en spennende historie der Watergateskandalen inngår, så her er det innhold både for munnen, hjernen og hjertet. Dette er et av flere vingårder som har hevet standarden på gresk vin betraktelig. Hvorfor? Fordi sønnene og døtrene nå har studert ønologi (læren om vin) andre steder i Europa.

Kreta_opplevelser_05
Manousakis vingård byr på store smaksopplevelser under vinbladene.

Les mer om deilig, gresk vin her: Grrrrresk vin!

Jeg deltok på en såkalt «lett lunsj», og rullet ut etter seansen som involverer omvisning i vinkjelleren, smaking av fem ulike viner – ja, fem glass vin! – og ulike kretiske spesialiteter fra kjøkkenet. Mer enn nok hvis man skal klare å fungere etterpå. Pris: 22 euro per person.

Kreta_opplevelser_06
Sånn ser en «lett», gresk lunsj ut på vingård.

Ønsker du bare å smake vin, er det også mulig.

Les mer om hvordan du besøker Manousakis vingård her

Agious Nikolaos – utflukt for den shoppingglade

Kreta_opplevelser_02
Drømmeutsikt fra hotellrommet mitt i Agious Nikolaos.

Vil du shoppe, bør denne idyllen av en by stå på lista di. Små butikker som selger alt fra lekre kjoler, svamper, delikatessevarer og kretisk hudpleie gjør at kredittkortet får kjørt seg.

Kreta_opplevelser_03
Gjør plass i kofferten til krukker med timianhonning, olivenoljer, tapenade og hudpleieprodukter basert på naturlige ingredienser.

Byen er liten og ganske eksklusiv med en lekker strandpromenade og en brakkvannslagune. Agious Nikolaos er en ganske chic destinasjon, hvor jeg trivdes umiddelbart. Perfekt når du har fått nok av flipflopper og saronger (hvis det er mulig).

Rethymnon – utflukt for den romantiske

Kreta_Rethymnon_04
Det er lite som røper at dette gamle kapellet i Rethymnon er et bakeri.

Kretas mest romantiske smågater finner du her. Arkitekturen er preget av veneziske fasader, og her er det utrolig koselig å bare vandre rundt under bugnende bougainvillea, og gjerne nyte et kaldt glass i skyggen. Det er rett og slett en setting å bli forelsket av og i.

Rethymnon
Veneto Boutique hotell er et vakkert boutique hotell og restaurant i Rethymnon på Kreta.

Men én ting jeg klarer meg uten er rivaliseringen blant innkasterne på restaurantene langsmed den gamle havnen. For selvom settingen er aldri så idyllisk, synes jeg stemningen var amper. Da er det bedre å finne små, hyggelige spisesteder inne i selve gamlebyen der du kan senke skuldrene helt.

Drit_i_det_Rethymnon
Styr unna de slitsomme innkasterne i Rethymnons gamle havn.
Kreta_opplevelser_04
Rethymnon er full av hyggelige vannhull. Vi luktet oss frem til byens beste mojito!

Biolea olivengård – utflukt for den matinteresserte

Kreta har noen av Europas aller beste oliven. De er faktisk så gode at italienerne importerer dem, produserer olje av dem, og selger det som italiensk olivenolje! Ganske cheeky.

Kreta_opplevelser_08
Far og datter på familiebedriften Biolea. Her lærer du respekt for førsteklasses råvarer!

På Biolea får du lære om de viktige prosessene som ivaretar en høyest mulig grad av antioksidanter og vitaminer. Olivenene som dyrkes her males i en steinkvern, noe som sikrer at smaken blir mild og rund uten bitterstoffer.

Gården er drevet med forstand og hjerte, av en familie som ønsker å formidle sine tradisjoner. Etter omvisningen fikk jeg smake på de ulike olivenoljene, og mamma mia! Det var faktisk umulig å ikke hamstre med en forsyning hjem. De selger både vanlig kaldpresset olivenolje, samt oljer smaksatt lokal sitron og appelsin.

Kreta_opplevelser_09
Kretas beste olivenolje? Slett ikke umulig!

Les mer om hvordan du besøker Biolea her

Samariaravinen – utflukt for den spreke

Kreta_opplevelser_07
Svimlende utsikter og vakkert landskap finner du overalt på denne øya.

Er du glad i å gå tur, så er Samariaravinen en flott naturopplevelse! Det er en av Europas største raviner, 18 km totalt, selvom bare 16 av disse går gjennom ravinen. Det smarteste er å melde seg på en organisert vandring ettersom man starter i Omelos i én ende av ravinen, og ender opp ved Libyahavet der man tar ferge til Sougia. Pris: Mellom 30 – 40 euro avhengig av arrangør.

Ønsker du å gjøre dette uten arrangør, er ravinen åpen for alle. Du bør beregne mellom 4 – 7 timer på hele turen. Sjekk fergetider på www.anendyk.gr

Se stedene på kartet

Les også tipset mitt: Kretas beste strand?