Syk på reise – sånn unngår du det!
Å være syk på reise er ingen spøk. Ustoppelig diaré, oppkast, feber. Her er 5 tips for å unngå det.
Å være syk på reise er ingen spøk. Ustoppelig diaré, oppkast, feber. Her er 5 tips for å unngå det.
Hvorfor?
De fleste mikroorganismene gjør deg ikke syk, men det finnes farlige mikroorganismer i jord, vann, dyr og mennesker. Disse mikroorganismene kan vi bringe videre med hender, kluter og kjøkkenutstyr, spesielt skjærebrett. Selv den minste smitte kan overføres til mat og gjøre oss syke
[/column] [column][/column] [/columns_row]
Hvorfor?
Rå mat, spesielt kjøtt, fjærkre og sjømat, og kraften deres, kan inneholde farlige mikroorganismer. Disse mikroorganismene kan bli overført til annen mat mens du lager mat eller under lagring.
[columns_row width=»half»] [column][/column] [column]
Hvorfor?
Koking og steking dreper nesten alle farlige mikroorganismer. Studier har vist at koking i temperaturer på 70 grader kan gjøre maten trygg. Mat som krever ekstra tilsyn er kjøttdeig, fjærkre, surret og store stykker kjøtt.
[/column] [/columns_row]Hvorfor?
Mikroorganismer kan multiplisere seg raskt i mat som oppbevares i romtemperatur. Ved å oppbevare mat i temperaturer under 5 grader eller over 60 grader, reduseres veksten av mikro-organismer. Likevel kan noen utvikle seg selv i temperaturer under 5 grader.
[columns_row width=»half»] [column]Hvorfor?
Råvarer som inkluderer vann og is, kan inneholde smitte med farlige mikro-organismer og gjøre deg syk. Det kan være giftige stoffer i skadet og muggen mat. Velger du råvarene omhyggelig og enkle grep som vasking og skrelling, kan redusere risikoen.
[/column] [/columns_row]