Transport og overnatting er dekket av Visit Sweden, men innlegget baserer seg på tre Göteborgturer gjort i 2014, 2015 og 2016.

Hvor reiser man når man får 48 timer barnefri og drømmer om det store utland? Til Göteborg, så klart!

Göteborgerne er noen jævler til å feire at det er helg, og fra klokka 16 fylles prosecco-glassene på flere av byens barer på såkalt «after work».

Sist jeg var mer enn ti mil unna hjemmet, var i jula. Den feiret jeg på Hamar. Ikke et vondt ord om Hamar, de har fått både stupetårn og nytt kjøpesenter, men særlig eksotisk er det jo ikke. Men hvor eksotisk kan det egentlig bli når man 48 timer å boltre seg på? Ganske eksotisk vil jeg si. Verden ligger nemlig cirka fire timer fra Oslo S. Med tog.

Her finner du rutetabell fra NSB. Sjekk R20 for tog fra Oslo til Gøteborg.

Kl 13:

Det er fredag formiddag og spor 18 er full av folk. Siden jeg skal flotte meg en hel helg uten barn, starter jeg gildet med å bla opp 90 kroner ekstra for et sete i komfortvogna. Og det er det verdt. Det vanker kaffe, ferske aviser og seter som kan vippes bakover sånn at du kan hvile. Og her skal det hviles!

Etter fire timer uten avbrytelser, ankommer vi en by i helgemodus. Göteborgerne er nemlig noen jævler til å feire at det er helg, og fra klokka 16 fylles prosecco-glassene på flere av byens barer på såkalt «after work». Jeg har vært ute en fredagskveld før, og jeg garanterer at stemningen på baren på Hotel Post står til forventingene! Det skader heller ikke at bartender Dosa Ivanov ble kåret til verdens beste i 2015!

Caroline_gøteborg_01
Hotel Post serverer noen av Sveriges aller beste cocktails.

 

Kl 19:

Göteborg kan mat! Flere av Göteborgs restauranter har stjerner i Michelin-guiden, og vi har booket bord på Spisa som drives av de samme eierne som tidligere drev Kock&Vin. Her setter vi til livs en treretters middag. Det hele starter med et glass cava og italienske oster og skinker, fortsetter med en superduper pastarett og avsluttes med en creme brulee.

Det er noe rart ved å kikke ut på de store og moderne lokalene, se på de andre gjestene og skravle med en god venninne uten å være redd for at noen skal våkne, eller ikke sovne, uten å bekymre seg for noe. Atmosfæren er god, og prisen på gildet er enda bedre. 300 kroner for en treretters!

Caroline_gøteborg_03
Vi spiser og drikker oss gjennom det ene herremåltidet etter det andre.

Kl 22:

På dette tidspunktet har jeg normalt smurt matpakker og begynt å gjøre meg klar for senga når jeg er hjemme, men ikke når jeg endelig har muligheten til å slå ut håret (i hvert fall det jeg ikke mistet under ammingen). Først svinger vi innom baren på Hotel Pigalle. Her bjudas det på art deco-stil og en omfangsrik vinmeny. Stemningen er rolig og voksen, så når klokka runder midnatt, er mor klar for en ny drink på en ny bar. Vi stikker på Ruby. Ruby er et populært sted blant gøteborgere, og det ligger praktisk plassert i første etasje på hotellet vårt. Her er det musikk, unge mennesker og tilløp til fest. Men festkondisen er ikke en gang hva den var, og etter en times tid føles det innmari greit å ta heisen rett opp på rommet.

 

Ny dag med nye muligheter:

Kl 10:

Vi har bestilt frokost på senga og det får vi så det ljomer! Klokka 10 banker en kjekkas på døra og bærer inn tre (!) brett med ferske rundstykker, skinke, ost, bacon, tomatbønner, eggerøre, croissanter, sjokoladekake, kaffe og juice! Glemte jeg frukten? Isteden for å klemme i meg en yoghurt mens jeg fôrer minstemann med grøt og maser på at den største må få på seg klærne, sitter jeg nå og slumrer i senga med så mye frokost foran meg at jeg nesten ikke vet hvor jeg skal begynne. Litt av hvert. Lenge. Hotellfrokost er en luksus det er verdt å unne så lenge som mulig. Stillhet også. Gode og mette velter vi oss ut på shopping.

Kl 12:

Gøteborg er en bra shoppingby når det gjelder klær, design, kunst og interiør. Vi starter i Vallgatan og går innom relativt nyåpnete Vallgatan 12. Vallgatan 12 er et minimagasin med hovedvekt på interiør, mote, mat og blomster. De gamle banklokalene er i dag fylt med 3700 kilo med marmor fra gulv til tak, og varene i de forskjellige avdelingene er håndplukket av trendy damer og hipstermenn med skjegg.

Kafeen i første etasje er en møteplass på dagtid og byr blant annet på hjemmelaget og økologisk mat, og på ettermiddagen og kvelden trylles lokalet om til bar. Etter å ha kjøpt to lamper (!) går videre på kryss og tvers mellom shoppinggatene, helt til vi kommer til Magasingatan – min absolutte favoritt-shoppinggate i Göteborg!

Caroline_gøteborg_08
Se så enkelt det er å shoppe uten barnevogn!

Her ligger mange av byens kuleste butikker og spisesteder, så her er det bare å sette av en time eller to. Jeg skal gi deg tre skikkelig gode tips. Nei, fire!

Interiørbutikken Artelleriet Denne butikken har en høy stjerne hos alle skandinaviske interiørnerder, og er et sted du ikke kommer tomhendt ut fra.

Miss Ragtime er en liten vintagebutikk full av klær, sko, vesker og smykker. Utvalget er nøye plukket ut og er kvalitetssikret av damene som jobber der.

Grandpa er også en trendy, liten butikk som bugner av kule klær, interiør og annen moro, både til kvinner og menn.

Hvis du blir sliten av det hele så har vi Da Matteo rett over veien. Den populære kaffebaren med byens beste kaffe!

Kl 15:

Etter den sinnssyke frokosten, trodde jeg at jeg aldri skulle bli sulten igjen, men ved 15-tiden begynner det jammen å rumle. Vi har fått anbefalt Restaurant Kungstorget der det serveres shoppinglunsj fram til klokka 17. Det er masse å velge i, men jeg går for en lett hamburger (nå er jeg ironisk…) med baconkrem og cheddarost, stekte poteter og aioli… Klarer jeg å reise meg fra stolen etter dette?

Kl 18:

Jadda. Som ved et mirakel, er jeg oppe og går igjen. Nå er det tid for å starte kvelden. Mange småbarnsforeldre har skjønt at man må starte festen tidlig for da er man i knallform dagen derpå, og kan være i full sving allerede klokka 06 om morgenen. Vi går innom restauranten Hello Monkey. Her er de kjente for å servere kjempegod asiatisk mat og friske drinker. Vi går hardt ut med signaturdrinken «Vrålapa» som består av shezuanpeppervodka, ingefærlikør, lime, chili og ingefærøl i en kryddersterk miks. Deretter bestemmer vi oss for å ta utestedet Torso med storm.

Kl 20:

Vi skal bare innom hotellet å dusje først. Og nå vet jo alle hva som kommer til å skje. Vi kommer til å ta en dusj, ta på oss noen behagelige klær mens vi tørker håret og sminker oss. Så skal vi bare legge oss litt på senga og kikke litt på TV mens energien liksom bare… ebber ut. Og til slutt så er det så godt og varmt under dyna og foran tv’en at… Nei, skulle vi tatt på oss de litt ubekvemme festklærne og gått på Torso, mon tro? Stått i en trang bar med ukjente mennesker og danset til (altfor) høy musikk? Det blir jo ikke til det, så klart. Vi blir liggende å se på NRK, lørdag kveld i Göteborg. Vi bestemmer oss egentlig for ikke å si det til noen. Det går liksom ikke an å ligge på hotellet en lørdag kveld, når man endelig har barnefri og er i det store utland? Å joda, og det er helt nydelig. Festprinsessene har abdisert, og jeg sovner som en stein rundt midnatt.

Søndag
Kl 09:

Du kan tro jeg er i toppform når jeg våkner! Jeg har sovet godt og uavbrutt, og jammen har jeg ikke en massasje booket om en time. Göteborg har ikke riktig fått gnidd søvnen ut av øynene når jeg tar trikken gjennom byen. Vel inne på Upper house hotell i Gothia towers, tar jeg heisen til øverste etasje, og i skranken får jeg badekåpe, tøfler og beskjed om å legge meg i relaxsonen.

Jeg har fem minutter på å nyte det hele, og forter meg å magasinere inn lukten, lyden og stillheten i håp om at jeg kan få bruk for det når hverdagen innhenter meg. Massøren henter meg inn på et rom og masserer meg helt til jeg sovner. Når jeg våkner får jeg beskjed om «her var det mye stress» og at jeg absolutt bør kjøpe en varmekrem som kan gjøre underverker for skuldrene mine. På vei tilbake til hotellet, titter jeg forbi Göteborg konstmuseum og Hasselblad center. Jeg har vært her før og jeg elsket det, men det er fortsatt tidlig formiddag, så da blir det plan B, som slettes ikke er noen dårlig erstatning. Nemlig Dorsia.

Caroline_gøteborg_09
Spa på Upper House. Fordi jeg fortjener det:)

Kl 13:

Alle som tar en tur til Gøteborg må unne seg en tur til Dorsia! Dorsia er en bortgjemt perle av et hotell. Det er dyrt å overnatte her, men den gode nyheten er at alle har muligheten til å ta en sniktitt og en drink i baren! Overdådighet er stikkordet, og de fleste måper første gang de kommer inn. Har vi gått feil? Har vi forsvunnet 100 år tilbake i tid og gått inn i boligen til en halvgal kunstnerdame?

Det bugner av kunst, blomster, dekorasjoner, fløyel og silke, og de ansatte ser ut som de er tatt rett ut av en fransk film. Dette er et populært sted for afternooen tea og drinker, og nå sitter jeg og drikker en cider midt på lyse dagen. Det er bare å nyte så lenge jeg klarer. Om noen timer går toget hjem til Oslo, og hjemme venter hverdagen og tre kule karer. Det er jo ikke så verst det heller.

Drommereisen_Caroline
Det er deilig med en husmorferie, men aller deiligst å komme hjem til dette smilet:)

 

For mer info: www.goteborg.com

Har du fått med deg Carolines beste trilletips i Oslo?