Annonseinnhold fra Sentrum reisemedisin

Planlegger du å reise til Cuba, Zanzibar eller Thailand i løpet av de neste månedene? Da bør du lese dette. I flere av landene vi nordmenn elsker å reise til, er det kolerautbrudd. 

– Det smaker rart av vannet, sa min sønn Emil hjemme hos en familie i Cienfuegos, Cuba.

Den vennlige familien ville kjøle ned gutten som var varm i den høye temperaturen, og bød på et glass vann og litt frukt.

– Hvor har dere fått vannet fra, spurte jeg.

– Fra tanken på taket, men det er kokt, sa konen i huset.

Cuba_04
Mange på Cuba har ikke innlagt vann. Foto: Vibeke Montero

Kolera på Cuba, i Mexico og Thailand

Flasken vannet var i, var imidlertid ikke kokt – eller rengjort. Mangel på rengjøringsmidler er et problem på Cuba. En stund etterpå hørte jeg det rumle som et tordenvær i den vesle guttemagen. Svetten piplet fra den runde pannen. Så krøket han seg sammen. Emil var syk fra Cienfuegos til Guantánamo og tilbake til Havanna. Han led seg gjennom fem dager med diaré, magesmerter og feber. Jeg kjøpte flaskevann i butikkene som tar konvertible pesos og stelte ham etter beste evne i de kummerlige forholdene utenfor turistområdene. Det endte godt, men slik er det ikke for alle. Det har de siste årene vært flere kolerautbrudd på Cuba. I 2014 registrerte World Health Organization (WHO) 76 koleratilfeller på øya, og de fant sted i blant annet i Santiago de Cuba, Havanna og Camagüey.

Men også en rekke andre land som er populære blant norske reisende har hatt kolerautbrudd. De siste månedene har øya Zanzibar utenfor Tanzania blitt hardt rammet. Også fastlandet, der mange nordmenn drar på safari, har blitt rammet. WHO melder om 3 057 tilfeller og 51 døde hittil i år. Mexico, Thailand, India og Den dominikanske republikk har også meldt om koleratilfeller de siste par årene.

Kolera_ducoral_28
DETTE VIL VI IKKE SE: På reisen må du overlate kjøkkenhygienen til andre. Ikke alle har god tilgang til vann og rengjøringsmidler. Foto: Vibeke Montero

Kolera dreper

Kolera spøker man ikke med. Ifølge Store medisinske leksikon er kolera en akutt tarminfeksjon forårsaket av bakterien vibrio cholerae. Smitten får du gjennom forurenset vann og mat. Smitten bæres også via avføring, hvilket betyr at hvis du får kolera, så vet du hva du har fått i deg.  Fra du er smittet til sykdommen bryter ut kan det ta alt fra noen timer til tre dager. Symptomene er vanntynn diaré som gir inntørring av kroppen. Væsketap på 10 til 20 liter er ikke uvanlig. Uten behandling er dødeligheten er på opptil 50 prosent, og man kan dø i løpet av én dag. WHO regner med at det er cirka 3 – 5 millioner koleratilfeller per år, og at 28 000 til 142 000 mennesker dør av kolera hvert år. Men kolera kan enkelt forebygges.

–  God håndhygiene, rent drikkevann og å sørge for bare å spise gjennomkokt- og stekt mat, kan forebygge. Men på reise er det som regel andre som lager maten. Vaksine kan forebygge, sier vaksinatør og sykepleier Kine Dahl ved Sentrum reisemedisin til Bortebest.no.

WHO-kolera-oversikt-kart-800
På dette kartet utarbeidet av World Health Organization ser du hvilke områder som har hatt kolerautbrudd de siste årene.

Koleraens effektive bekjempelse

Men vann og mat bringer ikke bare kolerabakterier med seg. For hvem har ikke opplevd turistdiaré på reise?  Styggedommen har i hvert fall ødelagt flere av Bortebest.nos ekspedisjoner.

– Jeg ble invitert inn i en jordhytte på en kopp te i Sahara, forteller min kollega Vibeke. – Man vil jo så gjerne være høflig og takke ja, men alt jeg tenkte på var hvor de hadde fått tak i vannet. Jeg reiste med små barn, og sa til dem at de ikke måtte smake. Selv tok jeg en slurk, og visste egentlig hvordan det ville ende. På do. Ha, ha, på grusomme toalett, type hull-i-gulvet.

Selv kjøpte jeg is på gaten i Kairo i Egypt. Etterpå den utskeielsen brukte jeg 80 prosent av tiden på toalettet, 15 prosent på å sove og 5 prosent på å ri på kameler mellom pyramidene – mens jeg ba til Farao om å at magen skulle forholde seg rolig fram til neste toalett. Vibeke og jeg er på ingen måte alene om å bli syk.

Kolera_ducoral_29
FJÆKRE: Vær ytterst forsiktig med fjærkre, kylling, egg og pasteuriserte melkeprodukter. Særlig i land med dårlig infrastruktur. Foto: Vibeke Montero

–  Folkehelseinstituttet kan melde om at tarminfeksjoner er noe av de vanligste sykdommene nordmenn får i utlandet. Deretter følger seksuelt overførbare sykdommer, sier Dahl. – Det beste man kan gjøre for å unngå dårlig mage på tur er å følge rådet «kok det, stek det, skrell det eller glem det». Mat som salater, skalldyr, upasteurisert melk og majones bør du unngå. Drikk i tillegg flaskevann og vær forsiktig med isbiter da disse ofte er laget med vann fra springen. Det finnes også en drikkevaksine som kan redusere risikoen for turistdiaré forårsaket av ETEC (en variant av E-coli).

Inga-Ragnhild-Holst-Burma-marked-600
SPENNENDE MATPAKKE: Denne lunsjpakken kjøpte jeg i Heho, Myanmar – men valgte å la være spise den som følge av at salgspersonalet ikke hadde mulighet til å vaske hendene sine.

Følg disse matrådene »»

PS! Vaksiner deg før reisen

Sykepleier minner oss også om at du bør vaksinere deg mot flere sykdommer enn bare magebesvær dersom du skal reise utenfor vestlige land.

–  Det sterkt anbefalt at en er være vaksinert mot hepatitt A- og eventuelt -B, samt ta påfyll av barnevaksiner (difteri, stivkrampe, kikhoste og polio). Vaksinasjon mot tyfoidfeber, meningokokksykdom, japansk encefalitt eller rabies vurderes under en konsultasjon. Utfra reiseruten din vurderer vi behovet for malariatabletter. I deler av Afrika er det for eksempel stor risiko for malaria. Noen land i Afrika og Sør-Amerika krever at du er vaksinert mot gulfeber.

 

 

FAKTA

Dette er koleraens kjennetegn

  • Det finnes flere typer kolerabakterier og hver type gir ulike sykdomsbilder.
  • Smitteoverføringen skjer gjennom forurenset mat og drikke.
  • Et mindretall av de som smittes, utvikler sykdom. Høy smittedose er nødvendig.
  • Smittestoffet finnes i pasientens avføring. God hygiene hindrer spredning.
  • Kolera finnes i 47 land i Asia, Afrika og Mellom- og Sør-Amerika, først og fremst i områder med slum, dårlig infrastruktur og i flyktningleirer. Kolera behandles ved tilførsel av væske og sukker-salt-løsninger. Noen kan trenge intravenøs behandling.
  • Kolera kan forebygges med vaksinen Dukoral, rent drikkevann, gode latrinesystemer og bra hygiene.

Kilder: Medisinsk leksikon , World Health Organization

Noen land med nylige kolerautbrudd

  • Cuba
  • Den dominikanske republikk
  • Mexico
  • Tanzania
  • Pakistan
  • India
  • Thailand
  • Myanmar/Burma
  • Tanzania med Zanzibar
  • Somalia
  • Ghana
  • Uganda

Kilde: World Health Organization 

Dette bør du ikke gjøre

  • Spise mat som er rå eller for lite kokt/stekt.
  • Ikke spise frukt og grønnsaker som ikke kan skrelles eller kokes. Matvarene kan ha blitt vasket med forurenset vann.
  • Ikke kjøp mat av gateselgere
  • Ikke drikk upasteuriserte meieriprodukter og mat med ukokt egg.
  • Ikke drikk springvann, heller ikke til tannpuss.
  • Har du ikke tilgang til rent vann, må det kokes i minst et minutt.
  • Ikke bruk isbiter med mindre du vet det kommer fra rent vann.

Kolera rammer folk med blodtype 0 hardest

Mennesker med blodtype 0 er overrepresentert blant koleratilfellene. Forskere ved Universitetet i Oslo har funnet ut av koleratoksin binder til seg blodtypemolekyler i tarmen og at det foretrekker å binde til blodtype 0.
Kilde: Forskning.no