17 år og russetur til Syden

Vil ungen din på russetur? Her er noen kjappe fakta som kan hjelpe deg å sette ned voksenfoten.

Ung alene syden
Drinkene er mer potente i Syden enn hjemme - også smaker de som sorbet.

Like sikkert som at det er vårtegn i lufta, begynner ungdommene å planlegge sommerens eskapader. Mange vil til Syden med vennene. Men bør egentlig tenåringer som ikke har fylt atten år enda få reise alene til Syden?

Det finnes ikke noe svart/hvitt svar. Hvert barn er forskjellig, men det finnes mye som tilsier at det ikke er en like glimrende ide som tenåringens argumenter skulle tilsi.

Særlig er det én type reiser som bør få varsellampene til å ringe: RUSSETURER.

Vi husker vel alle avisoppslagene fra i fjor sommer, og politiet som gikk ut i etterkant og advarte mot slike russeturer der partyfaktoren er høy og voldsepisoder ikke er uvanlig.

Drar ikke på vanlig chartertur

Selv om pressen har skrevet mye om spesifikke voldsepisoder på øyene Ios og Kypros, har det blitt skrevet lite om hvem som arrangerer disse turene. Derfor tok vi en prat med Norges største charterarrangører, Ving, TUI og Apollo, men ingen av disse melder om tilfeller med bråk og utagerende ungdom.

Russeturer Ving
Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving.

-Hvis ungdom under 18 år skal reise alene med Ving må foreldrene signere en fullmakt. Det skjer ikke så ofte, for vi har ikke så mange ungdommer under 18 år som reiser med oss. Vi opplever sjelden bekymrede foreldre. Om foreldre mener 17 åringen ikke er ansvarlig nok til å dra på tur, regner jeg også med at foreldrene er ansvarlige nok til å ikke sende dem på tur, sier Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving.

TUI russeturer
Nora Aspengren, kommunikasjonssjef i TUI.

Kommunikasjonssjef i TUI, Nora Aspengren, har samme inntrykk. – De aller fleste av de som er under 18 år og ikke reiser med sine foreldre er faktisk barn som reiser på tur med besteforeldrene. Vi har veldig få tenåringer som reiser på partytur med oss, og vi har heller ikke så mange av de typiske partydestinasjonene i utvalget vårt, sier hun. Hos TUI kreves det også en fullmakt fra foreldrene når barn som ikke er myndige skal reise uten sine foresatte.

Apollo russeturer
Beatriz Rivera, PR- og kommunikasjonsansvarlig i Apollo.

Beatriz Rivera er PR- og kommunikasjonsansvarlig i Apollo, og forteller at det bare er 2% av gjestene deres under 18 år som reiser alene uten voksne. -Vi opplever at norske ungdommer ikke bare reiser for å feste, og at stadig flere etterspør reisemål med spennende opplevelser, treningsturer og fine reisemål for venninneturer. Vi opplever ytterst sjeldent at bekymrede foreldre tar kontakt både før og under reisen, på samme måte som vi ytterst sjeldent opplever noe negativt med ungdommen som reiser med oss, sier hun. Apollo krever også fullmakt fra foresatte når ikke-myndige ungdommer skal reise på egen hånd.

Fakta om russeturer

Så hvem reiser ungdommene med når de skal til Syden på partytur? De reiser med egne arrangører som spesialiserer seg på russeturer og ungdomsreiser til Rhodos, Kos, Magaluf og Ayia Napa. Vi har kontaktet en av dem, Nordic Invasion, men har ikke fått svar. På nettsiden beskriver de seg selv slik: «Norges største arrangør av ungdomsreiser. Nordic Invasion er en idé som er basert på at ungdommer reiser og har det kult. Fest, aktiviteter, sol og bad er oppskriften på dette. Rekordmange er klare for partyreiser, bli med oss for å skape historie i sommeren 2019».

Nordic Invasion krever en fullmakt fra foresatte eller verge før avreise på lik linje med charterarrangørene, og laveste alder for å kunne reise med dem er 16 år.

Reiser til Hellas er en annen arrangør som tilbyr skreddersydde russeturer til Kos, Ios, Rhodos og Korfu. De skriver dette på sine sider: «Kos er utvilsomt en av Europas beste destinasjoner når det gjelder ungdom, party og fest! Er fest og party målet med Russeturen, vil dere neppe bli skuffet!» 

Lite søvn, lite vann og mye alkohol

Forsikringsselskapene melder om mange skader blant ungdom som reiser alene til Syden som følge av for lite søvn, dehydrering og solstikk – gjerne i kombinasjon med alkohol og andre rusmidler. Det som tenåringen din vanligvis aldri ville ha gjort hjemme, blir normalisert under solen. «Alle» gjør det. Og ungdommene ser lite til konsekvensene før de ender opp som avisoverskrifter.

Magaluf
Magaluf er en magnet for bad taste-utdrikningslag – og russeturer.

Vi i Bortebest har vært i partyhovedstaden Magaluf, og her er vår rapport: DRIT I DET: MAGALUF

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *