Spanjolene er i harnisk etter at Jamie Oliver tar seg kunstneriske friheter over paellagryta… Her får du – i god, tilbakelent Bortebest-stil – et overblikk over reisenyhetene som kanskje gikk deg hus forbi denne uka.

Jamie Olivers chorizo

Spanjolene tar sine tradisjonelle retter med største mulige alvor. Så da Jamie Oliver publiserte en paella-oppskrift denne uken, der han inkluderte sterkt krydret chorizo-pølse, satte han samtidig fyr på Twitter. “Come to Valencia to try the real paella and stop making ‘rice with whatever”, skrev den spanske journalisten Vicent Marco. Andre kom med trusler: «Fjern chorizoen, vi forhandler ikke med terrorister.»

Som offisielle matvrak med en forkjærlighet for spansk mat, er heller ikke vi i Bortebest begeistret for den dominerende chorizosmaken i en rett som har nøye avbalanserte krydderier. Så i dette tilfellet heier vi på klassikeren, som selvsagt smaker aller best med et iskaldt glass øl til. Men hvordan vet du at ølen er duggfrisk? Spanske ølbokser har utviklet et skjult knep – det har vi skrevet om her.

sondag_8oktober_01
Jamies paella ligner ikke mye på den gule klassikeren fra Valencia.

Her er forresten oppskriften som får spanjolene til å steile.


Gratis interrail til ungdom

Endelig finnes det politikere som tør å tenke utenfor boksen, og nå er det EU-representantene i Brussel som skal vurdere et forslag om å gi europeisk ungdom en interrailbillett i 18års-gave. Det er ikke en aprilspøk, snarere et forsøk på å styrke den europeiske identiteten nå som Brexit truer unionen.

kontanter_interrail_01
Interrail: Bekymringsfrie dager på tidlig nittitallet. Med walkman!

-Mennesker fra Europa må lære hverandre bedre å kjenne, og å sette pris på hverandre. Vårt ønske er at så mange ungdom som mulig får anledning til å reise til andre land og få utenlandske venner, sier Manfred Weber, som er en av forbundskansler Angela Merkels allierte.

Vi heier på forslaget, og minnes våre egne interraildager der vi ble kjent med Jérôme fra Frankrike, Max fra Tyskland, Patrick fra Irland og Nikolaos fra Hellas.

Les også: Ingas tips til hvordan du lærer spansk lynraskt!


Skal du til Berlin?

Er du glad i fotografi? Gå ikke glipp av Steve McCurrys utstilling under Berlins fotobiennale! Han er fotografen bak det ikoniske forsidebildet på National Geographic av den afghanske jenta med det smaragdgrønne blikket, og han er en konstant inspirasjon for oss som bare drømmer om å bli like dyktige. Biennalen er åpen for alle, og billettpris er 6 euro. Steve McCurrys utstilling er åpen fra den 6. – 30. oktober.

sondag_steve_mccurry