Det er ingen hemmelighet at vi er mer enn gjennomsnittlig begeistret for Kanariøyene her på Bortebest. Ikke fordi vi er så glade i å ligge på stranden og steke, men fordi disse øyene aldri slutter å overraske oss!

På våre mange reiser til de ulike øyene har vi lært mye, og her er ti ting vi tipper du ikke var klar over.

#1 Kanarifugl

Kanari_ukjent_02
Det er hunder, IKKE kanarifugler, som har gitt opphav til navnet på øygruppen i Atlanteren.

De fleste tror at Gran Canaria er oppkalt etter de mange kanarifuglene på øya, men det er ikke sant. Navnet stammer fra det latinske ordet for hund, som er «canis». I Kanariøyenes våpenskjold er det to hunder.

#2 Den spanske borgerkrigen

General Francisco Franco hadde Gran Canaria som sin base da han planla å styrte regjeringen som førte til den spanske borgerkrigen i 1936. Diktatoren bodde blant annet på Hotel Madrid i Las Palmas.

#3 Unikt plystrespråk

https://vimeo.com/129976266

På øya La Gomera bruker de fortsatt et plystrespråk (silbo gomera) for å kommunisere på tvers av dype raviner. Tidligere har teknikken gått i arv gjennom generasjoner, men nå er plystrespråket en del av pensumet på Gomeras skoler.

#4 Politiske fanger

Den avsidesliggende beliggenheten i Atlanterhavet betydde at det var et sted man sendte politiske fanger under Spanias diktatorregimer. Så langt unna stell og styre i Madrid som overhodet mulig. En av de bortviste var filosofen og forfatteren Miguel de Unamuno som oppholdt seg på Fuerteventura i 1924. – Dette er en intellektuell ørken midt i havet, skal han ha sagt, før han vred av seg klærne, kastet seg i vannet og ble øyas aller første nudist.

Kanari_ukjent_03
Guiden min på Fuerteventura, Clara Bonet, avdekket mange av øyas ukjente sider for meg.

#5 Skjulte nazister

Kanari_ukjent_01
Villa Winter skjuler en del av Fuerteventuras fortid. Tror vi.

På Fuerteventuras nordvestlige kyst ligger det en gammel, værbitt villa som kalles Villa Winter. Det er et sted for korrupsjonsteorier av den verste sorten. Om den tyske ingeniøren Gustav Winter som skal ha jobbet for Hitler, og skapt en frihavn for ubåter og tyske SS-soldater som trengte å forandre utseende. Mye er snakk, og mange har forsøkt å grave i sporene. En av dem var guiden min på Fuerteventura, som ble jagd bort av Winters gamle husholderske. Men selvom håndfaste bevis mangler, så er det mange faktorer som peker mot at noe har skjedd her. Og hvem vet, med tid blir kanskje historien om den forlatte villaen med tårnet som minner mistenkelig om et kontrolltårn for småfly bekreftet.

#6 Rynkete poteter

Kanari_ukjent_08
Gustavo Hawach Roig viser meg hvordan man lager kanarisk mat. Poteter dekket av klede innfelt.

Har du vært på Kanariøyene, kan du ikke ha unngått å smake den typiske retten «papas arrugadas«. Det er små, kanariske poteter som kokes i veldig saltet vann (mange insisterer på å bruke havvann). Men hemmeligheten for å få til den spesielle rynkeeffekten, er å legge et fuktet klede over potetene når de er ferdigkokte og vannet er helt ut. Da vil fuktigheten få dem til å rynke seg sammen.

#7 Gå bananas!

Det finnes 18 ulike typer bananer på Kanariøyene, så her er det bare å slå seg løs. De kanariske bananene er både sunnere, søtere og ikke så tørr som den ‘vanlige’ bananen, ettersom den modnes i hele seks måneder på treet fremfor tre måneder som er vanlig.

#8 Canary Wharf

Hvorfor har jeg tatt med et sted i London på denne lista, lurer du kanskje på? Det er fordi dette havneområdet i London ble oppkalt etter Kanariøyene, ettersom all frukten og grønnsakene derfra ble fraktet hit. Dronning Elizabeth elsker tomater fra Kanariøyene, sies det.

#9 Fred Olsen er Gud

Den norske skipsrederen har fått gater oppkalt etter seg på Kanariøyene, og på La Gomera snakker de fortsatt om ham som om han var en Gud. Thomas Fredrik Olsen startet en liten jordbruksvirksomhet på øya i 1904, og for å få fraktet avlingene med bananer og tomater til Europa, startet han selv Ferry Gomera. Han åpnet også en skole på øya, og befolkningen, som så og si ikke hadde hatt noen forbindelse med omverdenen, er han evig takknemlig den dag i dag.

#10 Lokale produkter

Gran Canaria
Sydenlunsj. Spiser du dette, går du glipp av øyenes spesialiteter.

Vin fra Lanzarotes Geria-dal, Majorero-ost fra Fuerteventuras geiter, almogrote (mojo med ost) fra La Gomera og gofio-is fra Tenerife er kulinariske skatter som MÅ smakes! Sigarer fra La Palma bør kanskje også med på denne listen, ettersom de har rykte på seg å være like bra som de cubanske.