Jeg elsker spansk kaffe, får ikke nok av det! Og vet dere hva? På den lille øya La Palma (en av Kanariøyene), får du Spanias aller beste espresso!

Kaffeturisme, here I come!

Spanias beste espresso. Tre ord med store løfter. Men på El Cafe de Don Manuel er det altså det som serveres. Baristaen Rayco Rodriguez ble kåret til landets beste i 2015 med sin espresso lagd på kaffebønner fra Panama.

Kaffe_Spania
Feder lager kaffe etter alle kunstens regler, og serverer med et smil. Kan man ønske seg mer?

Jeg er kaffetørst når jeg endelig finner frem til kafeen, som ligger i det indre gårdsrommet til et gammelt herskapshus i hovedstaden Santa Cruz de la Palma. Ikke store byen, men med masse sjarm. Typisk kanarisk, minus turistene. For La Palma er ikke en sånn øy. Det er en øy som lever i takt med sin egen historie. Du hører cubanske rytmer fra åpne vinduer, og leier du bil, vil du se hundrevis av lastebiler som frakter bananer fra plantasjene til havna. Tiden har stått litt stille her, på et usannsynlig behagelig vis.

Men nå: tid for espresso!

Selve kafeen er ikke stor, jeg teller åtte bord, og to av dem er satt sammen av et sportslag som skal ha sin daglige dose kaffein. Feder er både servitør og barista, og det er deilig for en gangs skyld å sitte ved bordet og bestille. Ikke sånn som på kaffebar i Oslo, der man må gjøre halve jobben selv. Jeg bestiller en espresso, reisefølget går for en cafe con leche.

Kaffe_Spania_03
Jeg går for Spanias beste espresso, reisefølget velger en cafe con leche.

På veggen henger gulltrofeet som beviser at kaffen virkelig er Spanias beste. Jeg kan nesten ikke tro det. At en bitteliten kafe på en bitteliten øy, uten egen nettside og gjemt inne i et gårdsrom, kan servere Spanias beste espresso. Men wow! Kaffen er himmelsk! Ikke for svak, ikke for sterk, potent nok til at jeg sperrer opp øynene (som allerede er ganske oppsperret fordi Feder lett kunne ha vært modell for surfebrett med overarmer som ikke bare kan lage kaffe).

Det er definitivt verdt å krysse øya fra Hacienda de Abajo – hotellet jeg falt pladask for – for å få med seg disse dråpene.

Også må jeg selvsagt spørre: Hvem er Don Manuel?

-Bestefaren til Rayco, sier Feder, og lurer på om jeg ikke vil ha en espresso til.

Kaffe_Spania_02
Hovedstaden Santa Cruz de La Palma er vakker og brostensbelagt. Sykkelen er det eneste som røper kafeens eksistens.

El Cafe de Don Manuel

Adresse: Calle Anselmo Perez de Brito 2

El Cafe de Don Manuel finnes på Facebook, men har ikke egen nettside. Typisk spansk!