Verdens vakreste by trenger din hjelp

Har dere fulgt Bortebest en stund, så vet dere allerede at jeg har en soft spot for Venezia. Et bløtt sted i hjertet hvor denne vidunderlig vakre byen har festet seg.

Dere vet kanskje allerede at det pågår en kampanje der? Store deler av lokalbefolkningen ønsker å forby de store cruiseskipene som dundrer inn gjennom Giudeccakanalen daglig. Rett forbi Markusplassen.

Monsterskip er et begrep som får ny mening når man ser dem i skjøre Venezia. Foto: Daily Telegraph
Monsterskip er et begrep som får ny mening når man ser dem i skjøre Venezia. Foto: Daily Telegraph

Gudskjelov er det vi – de samme turistene som bidrar til ødeleggelsen – som faktisk kan ta grep og gjøre noe med saken. Men hvor ille er det egentlig, lurer dere kanskje på?

Vel, dagen etter at jeg dro derfra, for nøyaktig en uke siden, skulle tolv cruiseskip legge til kai. TOLV! La oss si at hver av dem har firetusen passasjerer (noen av dem har over 6.000). Det blir 48.000 mennesker som skal gjøre innhugg i en by der det bare bor litt over 50.000 fastboende.

Venezias arkitektoniske skatter er i fare når cruiseskipene dundrer forbi. Foto: Chinellato
Venezias arkitektoniske skatter er i fare når cruiseskipene dundrer forbi. Foto: Chinellato

Dette er ved siden av alle de andre turistene som kommer på med fly og tog. Det betyr at man går i kø, spiser i kø, drikker i kø, shopper i kø, tisser i kø og opplever i kø. Med andre ord; Venezia drukner. Ikke bare bokstavlig talt i lagunen som omkranser henne, men også under vekten av dagsturister.

5 enkle ting vi kan gjøre for å bevare Venezia

#1 Reis hit med fly eller tog

Det er på tide å forby de store cruiseskipene i Venezia. Ikke bare forstyrrer de havbunnen som byen er bygd på, men ulykkesrisikoen er høy når monsterskipene skal seile få meter unna selveste Markusplassen. Vi husker jo alle Costa Concordia-ulykken… Selvom det er fristende bør man altså avstå fra å velge et Middelhavscruise som starter eller slutter i Venezia. En boikott vil tvinge myndighetene til å finne en alternativ havn på. En som ikke ligger midt i kulturarven.

venezia_familie_08
I Venezia er de lei av cruiseturismen som ødelegger det skjøre økosystemet i lagunen.

#2 Unn deg en natt her

Når nesten femtitusen mennesker skal oppleve Markusplassen og Rialtobroa på få timer, sier det seg selv at det blir fullt. Venezia er ikke en by man kan oppleve på noen avmålte timer midt på dagen. Kom heller når du har en langhelg til rådighet, når du har tid til å gå deg vill i de ulike distriktene og virkelig bli kjent med byen.

Jeg var i Venezia for å dokumentere Mia Gundersens 'Mat -og vinreise' med Jomfrureiser. Her på Caffe Florian på Markusplassen.
Caffe Florian på Markusplassen er verdens eldste kafe. Her har de servert kaffein og bobler til folket siden 1720.

#3 Bo på hotell

Visste du at Venezias egne innbyggere har store problemer med å finne leiligheter til en overkommelig pris? Det er fordi leilighetsutleie har blitt big business, og utleiere foretrekker å leie til turister fremfor til lokalbefolkningen. Det er lett å lukke øynene for denne problemstillingen, det angår liksom ikke oss. Men igjen – det er vi som kan ta ansvar og bidra til endring. Velg heller små boutique hoteller, eller B&B.

#4 Spis på restaurant

Jeg har selv sittet på Venezias brygger og spist banan og baguette til lunsj. Men da var jeg 17 år og på interrail. Reiser man til Venezia som voksen bør man unne seg måltider på lokale restauranter, og skrekk og gru – for all del ikke sette seg ned på broene i de mest sentrale delene av byen med en picnic. Det er dårlig skikk og bruk, ettersom man blokkerer viktige gjennomfartsårer. Slik oppførsel blir dessuten uglesett av befolkningen, som ikke setter pris på at byen deres brukes som en kantine.

Kanalene i Venezia er som skapt for romantikk - ikke picnic.
Kanalene i Venezia er som skapt for romantikk – ikke picnic.

Venezias 3 beste barer

#5 Kjøp autentiske souvenirer

På øya Murano har de produsert glass i over 1.200 år. Glassperlene de lager der har blitt brukt som valuta i tiden før penger, og har senere blitt funnet i indre Afrika, sør for Sahara. Glassblåserne var en gang byens fremste kunstnere, og hvis de delte faghemmelighetene med andre, kunne de bli straffet med døden. Døtrene deres kunne gifte seg med adelen, og Muranoglass har en helt unik plass i verdensarven.

I dag trues produksjonen av billige imitasjoner fra Asia. Det samme gjelder maskeproduksjonen som er en helt egen kunstart i Venezia. Så folkens, når tiden er inne for å kjøpe med seg noe hjem fra Venezia, kjøp noe ekte! Vær en opplyst turist som spør og graver. Det setter lokalbefolkningen uendelig pris på!

To dingeldangel-øredobber og to ringer får bli med hjem.
To dingeldangel-øredobber og to ringer får bli med hjem fra en butikk som selger ekte vare.

 

Har du lyst til å gjøre enda mer, kan du delta på Vogliamo Venezia, en bevegelse som er i direkte dialog med UNESCO, og som sender inn bilder som illustrerer hvordan cruiseskipene overtar byen. Ta bilde av folkemassene, av køene, av skipene, og send dem inn til denne epostadressen: [email protected]

Så kjære oppdagere og eventyrlystne, la oss bidra. Hvis alle gjør litt, er jeg sikker på at vi kan utgjøre en forskjell!