Den 12. oktober 2020 ble vaksine mot korona (Covid-19) en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i Norge, lenge før den første vaksinen ble godkjent av Europakommisjonen. Det skjedde ikke før den 21. desember, altså for en knapp måned siden. Etter det har mange stilt meg spørsmålet: Vil du vaksinere deg mot korona?

Vaksine mot korona (Covid-19)

Vaksineskeptikerne

Jeg leser i VG i dag at kun 4 av 10 vil ta koronavaksinen i Frankrike. Franskmennene er kjent som Europas største vaksinemotstandere, noe som ikke rimer med min oppfattelse av dem. Da jeg bodde i den lille byen Poitiers, opplevde jeg at franskmennene gikk til legen så fort de fikk litt hoste. De svelget unna det de fikk av antibiotika som om det var drops, og det var sjelden vennene mine gikk en vinter uten en antibiotikakur. Det er også et paradoks at den moderne vaksineringen vi kjenner i dag – basert på å utvikle immunitet med smittestoffer – ble utviklet til en vitenskap av franskmannen Louis Pasteur. Men det er en digresjon.

4 av 10 franskmenn ønsker ikke koronavaksinen.

Den viktige vaksinen

Her til lands finnes det også vaksineskeptikere som har hevet røsten mot massevaksineringen vi nå står overfor. Selv er jeg sjeleglad for at moderne medisin kan ivareta helsen vår, og velger å vende et døvt øre til konspirasjonsteoretikerne. Samtidig skjønner jeg at denne nye vaksinen, som har blitt utviklet i rekordfart, vekker usikkerhet. Å være skeptisk er ikke nødvendigvis det samme som å være paranoid. Å være skeptisk kan også bety at man nærmer seg noe med forsiktighet. Det må vi tåle at noen gjør. 

Koronavaksine, jeg vil ha deg!

Tilbake til normalen

Mitt håp er at vaksinen mot korona vil ta oss tilbake til normalen. Til en tid da eldre ikke falt som fluer på pleiehjem, og tilbake til da vi levde fritt. Vi har alle seigpint oss gjennom snart et år med strenge restriksjoner og minimal sosial omgang, og selv om dritten ikke har truffet vifta for meg personlig, så må det være innafor å ønske seg en normal sommer. At vi nå har tilgang på vaksiner mot korona gjør meg så lykkelig at det kiler litt i magen! Disse nålestikkene gir oss verden tilbake, og så snart det er min tur, stiller jeg med partyhatt og festklær!