Motehusene har fått politiet med seg i jakten på piratkopier. Selv låner (stjeler?) de mønstre og design fra folk over hele verden.

yucatan30
Mexicansk jente i egenproduserte klær. Tory Burch har i år bluser med lignende mønstre. Foto: Fran Fernández

Vi som forbrukere kan få bøter hvis vi kjøper og tar med oss piratkopierte varer inn i Norge. Designerne derimot rapper – eller lar seg inspirere, som de kaller det – av materialer og design de kommer over på reise. I sommer til den amerikanske designeren Tory Burch noen nydelige bluser, veldig inspirert av blusene folk i Latin-Amerika bruker: hvite med rysjer og broderier i flere farger. Burchs bluse koster 295 dollar, cirka 2 400 kroner. Kjøper du den på et marked i Bogotá, Colombia eller i Guatemala, betaler du et par hundre kroner – og kanskje oppover, avhengig av kvalitet. Da støtter du kanskje også en skredder som trenger pengene og bidrar til å skape et mangfoldig næringsliv.

Kan du hvite jente gå med fletter?

Mochila
Mochila arhuaca er en populær veske i Colombia, den kommer i mange farger og mønstre. Svart og hvite striper er likevel veldig vanlig. Foto: Malajiz/Flickr

 

Guanabana-veske-800-IRH
Spanske Guanabana lager vesker som er veldig like de typiske colombianske veskene. Foto: Inga R. Holst

Piratkopier  i Oslo

Men sommerens drøyeste «kopivare» fant jeg i et par av Oslos klesbutikker. Der selger de nemlig vesker fra spanske Guanabana, som har kopiert søramerikanske mønstre og design. Tekstilveskene kopiert fra blant tradisjonelt håndverk i Colombia koster fra 1 000 kroner opp til 4 000 kroner. I Colombia får du den for et par hundre kroner og oppover og pengene går direkte til folk som har laget det.

For prisen av én Tory Burch-bluse og en Guanabana-veske, kan du faktisk kjøpe flybillett til stedet der de opprinnelig ble skapt – før de ble piratkopiert av mer kapitalsterke designere – som antakelig kommer til å kreve at du blir bøtelagt dersom du kjøper en kopi av varen deres. Selv er jeg ikke i tvil om hva jeg velger. Beviset henger i klesskapet mitt.