Sånn unngår du piratkopier!

Tory-Burch-1050
Designer Tory Burch henter inspirasjon sørover på det amerikanske kontinentet. Lignende bluser produseres og brukes i Mellom- og Sør-Amerika.
Motehusene har fått politiet med seg i jakten på piratkopier. Selv låner (stjeler?) de mønstre og design fra folk over hele verden.

Motehusene har fått politiet med seg i jakten på piratkopier. Selv låner (stjeler?) de mønstre og design fra folk over hele verden.

yucatan30
Mexicansk jente i egenproduserte klær. Tory Burch har i år bluser med lignende mønstre. Foto: Fran Fernández

Vi som forbrukere kan få bøter hvis vi kjøper og tar med oss piratkopierte varer inn i Norge. Designerne derimot rapper – eller lar seg inspirere, som de kaller det – av materialer og design de kommer over på reise. I sommer til den amerikanske designeren Tory Burch noen nydelige bluser, veldig inspirert av blusene folk i Latin-Amerika bruker: hvite med rysjer og broderier i flere farger. Burchs bluse koster 295 dollar, cirka 2 400 kroner. Kjøper du den på et marked i Bogotá, Colombia eller i Guatemala, betaler du et par hundre kroner – og kanskje oppover, avhengig av kvalitet. Da støtter du kanskje også en skredder som trenger pengene og bidrar til å skape et mangfoldig næringsliv.

Kan du hvite jente gå med fletter?

Mochila
Mochila arhuaca er en populær veske i Colombia, den kommer i mange farger og mønstre. Svart og hvite striper er likevel veldig vanlig. Foto: Malajiz/Flickr

 

Guanabana-veske-800-IRH
Spanske Guanabana lager vesker som er veldig like de typiske colombianske veskene. Foto: Inga R. Holst

Piratkopier  i Oslo

Men sommerens drøyeste «kopivare» fant jeg i et par av Oslos klesbutikker. Der selger de nemlig vesker fra spanske Guanabana, som har kopiert søramerikanske mønstre og design. Tekstilveskene kopiert fra blant tradisjonelt håndverk i Colombia koster fra 1 000 kroner opp til 4 000 kroner. I Colombia får du den for et par hundre kroner og oppover og pengene går direkte til folk som har laget det.

For prisen av én Tory Burch-bluse og en Guanabana-veske, kan du faktisk kjøpe flybillett til stedet der de opprinnelig ble skapt – før de ble piratkopiert av mer kapitalsterke designere – som antakelig kommer til å kreve at du blir bøtelagt dersom du kjøper en kopi av varen deres. Selv er jeg ikke i tvil om hva jeg velger. Beviset henger i klesskapet mitt.

Inga Ragnhild Holst

Oppdragsgivere: Har skrevet for cirka 40 magasiner og aviser, blant annet VG, Hjemmet, NTB Tema, Dagbladet Magasinet, A-magasinet, Dagsavisen, Henne, Kamille, DinSide og mexicanske Gatopardo. Jeg har vært bidragsyter i kokeboken Folk og mat, og i 2014 har jeg bidratt på kokk Ørjan Johannessens kokebok, Min mat.

Favorittsted: New York. Jeg elsker energien. De mange entreprenørene inspirerer meg. Det beste er likevel at jeg kan danse salsa med cubanerne på et hjørne og spise thaisuppe på det neste.

Beste reiseminne: Å kjøre i Sør-Amerika. Trafikkbildet er tidvis loco. Det beste er når vi har fått bilder og intervjuer på harddisken og kan ta en øl, enten det er i landsby i Amazonas eller i en storby som Bogotá, og snakke om dagens opplevelser.

Verste reiseminne: Da min sønn som da var 12 år og jeg ble anholdt av politiet Cuba. Vi ble holdt på politistasjonen noen timer og politiet ville blant annet “fjerne filmen” i kameraet.

[email protected]

Tags from the story
, ,
Mer fra Inga Ragnhild Holst

Hvordan blir kronekursen?

Hjelp, krona har mistet verdi. Hvor lenge kommer det til å vare?
Les Mer