Topptur i mai!

Topptur i mai betyr at solen steker, mens snøen fortsatt frister – hvit og jomfruelig. Her er alt du bør vite for rå toppturer og Norges mest trendy skisport.
Noen av oss vil ikke starte sommeren riktig ennå, fordi det finnes en helt unik sesong som kan kalles den beste av to årstider. Det klassiske og fotogene påskeværet har høysesong i mai, og da er det topptur som gjelder for oss skifrelste. Topptur kalles også rando, etter randonée på fransk, som innbærer et element av konkurranse om å komme først opp motbakkene til topps. Det betyr lett utstyr, som får kredittkortene til å gløde hos utstyrsfreakene. Og dem er det mange av i denne aktiviteten! Men, fortvil ikke, en topptur betyr egentlig bare å komme seg med ski (eller truger…) til en topp, for deretter å jakte på jomfruelig snø og helst pudder. Det gir ekstatisk fryd på enten alpinski med gåbindinger (mitt valg), randoski, fjellski, splitboard eller telemarkski. I tillegg må du ha teleskopstaver og bindinger som løsner hælen og kan vippes opp så du får en slags trappegangeffekt, med mindre du går bred siksak oppover med fjellski.
Det er slow travel opp, der kroppen får kjørt seg med digg styrke- og kondiskrevende klatring. En bedre måte å bli kjent med den mektige fjellheimen på finnes neppe!
«Det der gidder jeg ikke», tenkte jeg i mange år, og tok gondoler opp i alpene for å komme fortest mulig opp til 3000-meters-toppene. Jeg prioriterte tid og krefter til pudderkjøring ned i laaaange strekk. I Norge er det derimot andre forhold. Vi har ikke gondoler som frakter oss til topps tusen meter over tregrensen, og derfor er det å gå for egen maskin det eneste saliggjørende. Ja, du kan selvsagt gå topptur eller offpist i et alpinanlegg, men topptur betyr mye mer enn å finne løssnø. Det er naturopplevelsen som driver de fleste her i landet. Å innta den ene toppen etter den andre i fjellmassiver med spektakulær utsikt må oppleves! Etter å ha gått min første topptur i Italia for egen maskin var jeg frelst.
Norske fjell er mye barskere enn alpene, fordi klimaet kan være arktisk iskaldt selv i mai. I alpene kan du sole deg i januar. Det er bare å glemme i Norge. Men i mai derimot… Ai ai! Er du en habil skikjører, fjellvant og eventyrlysten, da er topptur definitivt din neste dille.
Og hvor finner du de beste toppturene? Der det er rundt tusen høydemetere å gå til topper fra 1500 m.o.h. og høyere, med gode snøforhold. Da er det gjerne Sunnmørsalpene, Lyngen i Lofoten, Senja, Møre & Romsdal, Sunndalsfjella, Jotunheimen og Hemsedalsfjellene som gjelder. FRIFLYT.no har kanskje Norges mest erfarne og populære toppturredaksjon, og du finner også flere fine grupper på Facebook som gir gode tips til hvor det er best forhold akkurat nå.
Utstyret har mye å si, men det betyr ikke at du må ha det siste og letteste av randoutstyr. Her er en liten oversikt over hva slags ski du trenger, i forhold til behov og nivå.
Randonèeski: Lette ski, bindinger og støvler som gir deg minst mulig vekt for å gå i bratte motbakker, samtidig som du har en viss bredde og stabilitet for alpin nedkjøring. Men, skiene er såpass myke og lette at krevende forhold, som tung snø og skare, kan bli litt vanskelig.
Fjellski: Klassiske turski for langrenn i fjellet. Stødige litt brede ski med stålkanter og kraftigere bindinger og støvler enn vanlige langrennski. Ypperlige til slake telemarkssvinger og bratte bakker inntil en viss grad. Du må gå fiskebein eller sidelengs der ski med rando- og gåbindinger kan gå rett opp. Du må ta av skiene og feste dem på sekken i de bratteste bakkene både opp og ned.
Løssnøski med gåbindinger: Brede, litt tunge alpinski med tyngre bindinger og støvler enn rando. Du må ha god styrke og kondis i motbakkene, men får desto mer moro på vei ned. For deg som vil ha kompromissløs løssnøkjøring når du først har slitt deg opp til en topp.
Telemarkski: Her har du løs hæl både opp og ned, og vil gå lettere opp enn med tyngre utstyr, men slite på harde, bratte nedfarter. Derimot vil du ha det sykt gøy under gode forhold.
De beste er dyre, men verdt hvert øre. Kortfeller får du til fjellski, og er fine å beholde på vei ned i krevende forhold, som når det er harde skavler og isete. Langfeller til rando og toppturski kommer i to ulike typer: Mohair (dyrest og best) og nylon. Tørk dem om mulig før du tar dem av skiene. Tips: Når du ikke bruker fellene bør de oppbevares i dypfryseren.