Noen av mine reisejournalistkolleger takler jetlag på strak arm. Jeg er skikkelig misunnelig, og tenker at hadde det ikke vært for hvor dårlig jeg takler jetlag, så skulle jeg ha reist mye mer enn jeg gjør. Det er litt som med babyer. Hadde det ikke vært for at de til de grader forstyrrer nattesøvnen, så hadde jeg sikkert hatt fem barn i stedet for to.

Jeg har med andre ord ikke noen bombesikre tips mot jetlag å by på, men her er det jeg gjør for å minimere skaden.

1- Stiller sminkefri

Ingenting er verre enn å halvsovne på fly med tung mascara på vippene og foundation som legger seg som leverpostei i hudfoldene som oppstår når du sover i sittende stilling.

2- Tester dyre øyekremer i tax free

Dette tipset fikk jeg av en naprapat som reiser mye i jobben, og det funker! På vei til gaten tar jeg turen innom tax free, og «tester» de aller beste øyekremene. Ikke på hånden, men under øynene. Et tjukt lag gir den tynne øyehuden en næringsrik «rustning» som kommer godt med i den tørre flylufta.

3- Melatonin

Melatonin er et hormon som kroppen danner selv, både i hjernen og i øyet. Det er det stoffet som kroppen vår trenger når den skal sove. Men melatonin selges også i tablettform, og det virker på en annen måte enn tradisjonell sovemedisin. Jeg er ingen tilhenger av sovetabletter, fordi jeg føler at den kjemiske reaksjonen i kroppen er ubehagelig. Melatonin derimot, gjør meg søvning på vanlig vis, og det er det ekstra lille som skal til for at jeg får sove noen timer på fly.

4 – Ha på sikkerhetsbelte

Ingenting er verre enn å endelig få sove på flyet, og så bli vekket 5 minutter senere av en flyvertinne som ber deg spenne på sikkerhetsbeltet. Derfor har jeg alltid beltet på når jeg skal sove, godt synlig over teppet.

5- Morgenstell

Selvom jeg reiser sminkefri, så sørger jeg for å ta morgenstellet på flytoalettet før vi går inn for landing. En tannpuss gjør mirakler for velværefølelsen, og litt vann i ansiktet likeså. Jeg legger også gjerne et lite lag med dagsminke før vi lander. Da føler jeg meg umiddelbart mer våken.

Utover disse fem grepene, er jeg ganske håpløs når det gjelder å tilpasse meg ulike tidssoner. Jeg kollapser som regel i senga når jeg kommer hjem, og bruker gjerne et par-tre dager på å komme meg i gjenge…

Kanskje har dere noen gode tips å dele?