Pressereise

Jeg hadde aldri hørt om onsen før, og jeg skal ærlig innrømme at jeg måtte tenke meg et par ganger om før jeg bestemte meg for å gi meg hen til det japanske baderitualet. Dette er nemlig hakket mer autentisk – og avkledd – enn andre spa jeg har testet i jobben. I onsen har badedrakter ingen adgang. Men vet dere hva, når man først har bestemt seg for at dette er helt naturlig, så føles det også naturlig.

Japan_onsen_vibeke
Onsenbanden på Hotel Shira Giku i Beppu.

Onsen – en gave fra naturen

Men hva er egentlig en onsen? Det er et tradisjonelt, japansk bad, og ordet betyr «varm kilde». Japan er en vulkansk øy, og derfor finnes det over 100.000 geotermiske bad som lover bot og bedring mot det aller meste. Vannet kommer direkte fra kilden, og er varmet opp av jordas indre. Det har jeg sansen for, og er ikke det naturlig, så er vel ingenting naturlig. Onsen er et viktig element i japansk innenlandsturisme, ettersom japanerne gjerne reiser langt i sitt eget land for å bade i utvalgte onsen.

Onsen-øya

Min reise gikk til Japans sørligste øy, Kyushu, som også kalles onsen-øya. Her ligger de varme kildene tett, og her finner du også Japans største og mest aktive vulkan, Mount Aso. Byen Beppu er et mekka hvis du virkelig vil ta et dypdykk i onsen – ikke bokstavelig – for det er strengt forbudt å dykke under med hodet i disse badene. Beppu er nemlig velsignet med hele åtte geotermiske kilder, som bare kalles «the eight hells of Beppu». Kildene er så potente at de forsyner lokalbefolkningen med temperert vann, så i denne byen er det ikke uvanlig at beboerne har en egen onsen i kjelleren.

Japan_Beppu
Beppu er full av skorsteiner som slipper ut vanndamp.

Onsen – sånn gjør du

  • Gå aldri inn i en onsen med sko på. De settes i hyllen ved inngangspartiet.
  • Gå til garderoben. Kvinnegarderoben har som regel en rød gardin foran, herregarderoben har blå gardin.
  • Kle av deg, og legg klærne i en ledig kurv eller garderobeskap. Alle klærne skal av.
  • Den eneste tekstilen du tar med inn i badet er en liten klut.
  • Gå ut av garderoben, og inn til dusjavdelingen. Det er viktig å vaske seg grundig før man bader, ettersom onsen er klorfritt. Dusjingen foregår sittende på små krakker, og det står både såpe og shampoo som du kan bruke.
IMG_6501
Man dusjer sittende.
  • Nyt badingen. Gå gjerne mellom de ulike bassengene, og kopier de japanske kvinnene. Mange onsen har både innendørs- og utendørsbasseng.
  • Ikke dusj når du er ferdig, da skyller du bare bort det mineralholdige vannet.
  • Gå tilbake til garderoben, og kle på deg.

Viktig å vite!

Tattoveringer er forbudt i onsen ettersom kroppskunst er forbundet med den japanske mafiagjengen yakuza. Du må også passe på at den hvite kluten ikke havner i vannet. Japanerne plasserer den strategisk på hodet. Mobiltelefoner er heller ikke tillatt. Jeg smuglet inn min inni den hvite kluten slik at jeg fikk tatt et par bilder for å vise dere.

Hvor finner man onsen?

Du finner onsen over hele Japan, med unntak i de store byene. Det finnes offentlige onsen, som koster cirka 50 kroner. Jeg testet Hanamizuki i landsbyen Taketa. Det enkleste er å bo på et onsenhotell. Da har du kort vei til rommet etter badet, og adgang er inkludert i hotellprisen. Jeg anbefaler Hotel Shira Giku i Beppu.

Les også: Hvordan gå på toalettet i Japan?