Franske drinker for viderekomne
I Frankrike drikker vi franske drinker. Den beste måte å overbevise kelneren om at du ikke er hjelpesløs turist.
I Frankrike drikker vi franske drinker. Den beste måte å overbevise kelneren om at du ikke er hjelpesløs turist.
Da jeg var 16 år flyttet jeg til Frankrike for å lære fransk. Jeg skulle ta 2. klasse på videregående der, men hvordan motiverer man seg selv til å gjøre lekser når man plutselig har kommet fra Groruddalen til kontinentet?
Jeg skjønte fort at jeg heller ville gå andre klasse om igjen i Norge fremfor å sitte med nesa i en bok. Dermed ble året i Frankrike en annerledes læringskurve, og her er noe av det jeg lærte. Nemlig å bestille spennende drinker fremfor de kjedelige greiene man alltid bestiller.
Også kalt ”den grønne fe” på grunn av den hallusinatoriske effekten. Populær blant bohemske kunstnere som Oscar Wilde, Van Gogh og Toulouse-Lautrec i forrige århundre. Absinthe serveres fortsatt på en håndfull barer i Paris, som for eksempel på ”Cafe Blanc” (10, rue Croix des Petits Champs) og ”La Fée Verte” (108, rue de la Roquette).
En populær aperitiff bestående av solbærlikør og hvitvin.
En aperitiff bestående av solbærlikør og champagne. Alle drikker som bærer navnet Royal inneholder champagne. Jeg anbefaler champagnebaren på toppen av Gallerie Lafayette (140, Boulevard Haussemann).
Som Kir Royal, men med bringebærlikør og champagne. Nam, nam!
En forkortelse for det franske ølet Kronenbourg. Bestiller du ”un kro” får du som regel en liten flaske øl. Husk at på McDonalds i Frankrike kan du bestille øl, og da er det Kronenbourg du serveres.
Øl blandet med sitronbrus, det samme som engelskmennene kaller for ”shandy”. I Frankrike er det ikke sånn at ekte menn kun drikker halvlitere. Franskmennene er langt mer raffinerte (og en smule dandy), så det er fritt fram for begge kjønn å bestille seg en annerledes øl.
Sjokkrosa drikke som består av øl med grenadinsirup.
Blanding av øl, sitronbrus og grenadinsirup.
Lakserosa drikke som består av øl med ferskensirup. Høres ganske vemmelig ut… men prøv, kanskje blir det en ny favoritt!
Generell betegnelse for limonade med fruktkonsentrat, severes med isbiter og rørepinne og ser veldig fransk ut. Det kan være en irrgrønn Diabolo menthe (myntesmak), en Diabolo pèche (ferskensmak) eller en knallrød Diabolo fraise (jordbærsmak).
Det heter ikke cafe au lait i Paris. Her heter det café crème, eller bare un crème. For ekstra kredibilitet, gjør som franskmennene som har en forkjærlighet for sukkerbiter. Dypp selvsikkert en sukkerbit i kaffen og sug på den. Styr unna Starbucks, og sett deg heller på en klassisk sinkbar som for eksempel trivelige Cafe Le Nemours (2 Galerie de Nemours). Her ble forresten Angelina Jolie filmet i en av scenene fra filmen The Tourist.
Betyr egentlig hasselnøtt, men er i realiteten en espresso med ørlitegrann melk. Omtrent som en cortado.
Franskmennene elsker sin pastis, en anisbasert drikk som serveres med en karaffel vann og ofte is, slik at man kan bestemme styrken selv. Pastis økte voldsomt i popularitet etter at absinthe ble forbudt i 1915. Det finnes mange typer pastis, men gamlegutta bestiller ofte bare ”un Ricard”, gjerne til morgenkaffen…
Dette minner mye om vår egen gløgg, og serveres på de aller fleste barer i vinterhalvåret. Ofte reklamerer de med sin egenkomponerte krydderblanding
Til slutt, en coctail oppfunnet av selveste Ernest Hemingway som hadde sansen for absinthe. Denne består av absinthe og champagne, og i følge Hemingway skulle man drikke tre, fire glass i sakte tempo. I dag er det vanligere å lage Death in the afternoon med pastis og champagne.
Da gjenstår det bare å si lykke til med drikkebestillingen på neste tur til Frankrike. Salut!
Kanskje drømmer du om gourmethovedstaden Lyon?