Marius Egge

Over hele landet brygges, syltes, bakes og kokes det rundt på gårdene. En som virkelig har ambisjoner, er Marius Egge på Egge gård i Lier, vest for Oslo. Han er tolvte generasjon på gården, men gårdens første vinbonde. Og han nøyer seg ikke med å lage morsomme lokalprodukter. Hans viner har fått vinanmelderne til å gå amok. Merete Bø i Dagens Næringsliv ga hans dessertvin Iseple 92 poeng på Parkers skala. Det er det bare de beste vinene i verden som får. Den liker friskt som en bit grønt eple, som rundes elegant av som en sauternes. Prøv den til et stykke kraftig ost, du!

Denne fjellturen er god for sjel og lommebok

Fest for nesen

I går reiste jeg ut til gården, som ligger praktfullt til i hagebruksbygda, og snuste rundt i produksjonslokalene. I lagringsrommet for epler duftet det konsentrert eple toppet med lime, i det neste som armagnac og karamell. Dette fordi Egge produserer en rekke produkter: eplemost, gløgg, cider på champagnemetoden, vodka, dram og akevitt.

Egge Gård vin
På Egge gård i Lier produseres det blant annet vodka, dessertvinen Iseple og epleakevitt.

– Jeg har alltid vært opptatt av mat og vin, sier Marius Egge.

Og dermed utvidet han like godt repertoaret sitt. For noen år siden, dyrket han vindruer av sorten solaris, som har resultert i vinen One. Den ga Dagens Næringsliv 88 poeng på Parkers skala. Men mer kan jeg ikke fortelle nå, for vinhistorien skal inn i et magasin nært deg. Men mitt ønske for dagen, er at du nå går ut og handler disse produktene. Ikke bare fordi vinen er norsk, men rett og slett for at vinen smaker like godt som sine konkurrenter fra Frankrike. Og så er det kanskje smart å støtte  norske foretak nå som oljesmellen har dyttet folk ut av arbeid. God helg!

Mia lager vin