Sjekk vinen fra Lier

Egge gård 1050
Egge gård i Lier vest for Oslo lager vin, cider og brennevin av eplene fra gården. Du kan også besøke gården.
Vinen fra Egge gård i Lier får grønt lys og kvalitetspoeng fra Inga.

Marius Egge

Over hele landet brygges, syltes, bakes og kokes det rundt på gårdene. En som virkelig har ambisjoner, er Marius Egge på Egge gård i Lier, vest for Oslo. Han er tolvte generasjon på gården, men gårdens første vinbonde. Og han nøyer seg ikke med å lage morsomme lokalprodukter. Hans viner har fått vinanmelderne til å gå amok. Merete Bø i Dagens Næringsliv ga hans dessertvin Iseple 92 poeng på Parkers skala. Det er det bare de beste vinene i verden som får. Den liker friskt som en bit grønt eple, som rundes elegant av som en sauternes. Prøv den til et stykke kraftig ost, du!

Denne fjellturen er god for sjel og lommebok

Fest for nesen

I går reiste jeg ut til gården, som ligger praktfullt til i hagebruksbygda, og snuste rundt i produksjonslokalene. I lagringsrommet for epler duftet det konsentrert eple toppet med lime, i det neste som armagnac og karamell. Dette fordi Egge produserer en rekke produkter: eplemost, gløgg, cider på champagnemetoden, vodka, dram og akevitt.

Egge Gård vin
På Egge gård i Lier produseres det blant annet vodka, dessertvinen Iseple og epleakevitt.

– Jeg har alltid vært opptatt av mat og vin, sier Marius Egge.

Og dermed utvidet han like godt repertoaret sitt. For noen år siden, dyrket han vindruer av sorten solaris, som har resultert i vinen One. Den ga Dagens Næringsliv 88 poeng på Parkers skala. Men mer kan jeg ikke fortelle nå, for vinhistorien skal inn i et magasin nært deg. Men mitt ønske for dagen, er at du nå går ut og handler disse produktene. Ikke bare fordi vinen er norsk, men rett og slett for at vinen smaker like godt som sine konkurrenter fra Frankrike. Og så er det kanskje smart å støtte  norske foretak nå som oljesmellen har dyttet folk ut av arbeid. God helg!

Mia lager vin

 

 

Inga Ragnhild Holst

Oppdragsgivere: Har skrevet for cirka 40 magasiner og aviser, blant annet VG, Hjemmet, NTB Tema, Dagbladet Magasinet, A-magasinet, Dagsavisen, Henne, Kamille, DinSide og mexicanske Gatopardo. Jeg har vært bidragsyter i kokeboken Folk og mat, og i 2014 har jeg bidratt på kokk Ørjan Johannessens kokebok, Min mat.

Favorittsted: New York. Jeg elsker energien. De mange entreprenørene inspirerer meg. Det beste er likevel at jeg kan danse salsa med cubanerne på et hjørne og spise thaisuppe på det neste.

Beste reiseminne: Å kjøre i Sør-Amerika. Trafikkbildet er tidvis loco. Det beste er når vi har fått bilder og intervjuer på harddisken og kan ta en øl, enten det er i landsby i Amazonas eller i en storby som Bogotá, og snakke om dagens opplevelser.

Verste reiseminne: Da min sønn som da var 12 år og jeg ble anholdt av politiet Cuba. Vi ble holdt på politistasjonen noen timer og politiet ville blant annet “fjerne filmen” i kameraet.

[email protected]

Tags from the story
, ,
Mer fra Inga Ragnhild Holst

Billig hotell i New York

Når du søker etter billig hotell i New York, får du dette...
Les Mer