I takt med at bankkontoen tørker inn som en dehydrert rosin, kan det være fristende å lete etter en billig sommerferie. Eller i hvert fall billigere enn da det var litt mer rock ‘n roll i privatøkonomien.

Her er 8 tips til deg som vil ha en billig(ere) sommerferie:

Men først må vi definere hva en billig sommerferie er i kroner og øre. Jeg tenker at mellom 1 000 – 1 500 kr per døgn kan kalles et rimelig feriebudsjett for to personer. Mat kommer i tillegg. Dette vil kanskje høres latterlig lite ut for noen, og altfor mye ut for andre. Men da har jeg i hvert fall lagt lista for tipsene mine.

1. Billig betyr å tenke kreativt

Billig sommerferie i Albania
I Albania får du mye for feriepengene. Foto: Apollo

Mange er programmert til å tenke at sommerferie betyr 2 uker på en stranddestinasjon i syden. Men sånn trenger det ikke å være. Jeg kjeder meg fort på strandferie, og synes det er langt mer spennende å utforske nye steder. Hvorfor ikke reise til et sted som har gått litt under radaren, men som likevel er solsikre og varme? Montenegro, Marokko og Albania er gode eksempler. Her er prisnivået mye lavere enn på de typiske sydendestinasjonene vi kjenner fra før.

2. Charter er fortsatt billig!

Billig sommerferie med charter
Følg med! Charteroperatørene har mange gode tilbud. Foto: Bortebest

Start allerede nå med å følge med på reisearrangørenes tilbud. Etter et kjapt søk fant jeg disse billige sommerferiene – med avreise første uke i august. For ja, det er som oftest rimeligere å reise ukene før skolen starter enn i begynnelsen av fellesferien.

2 uker i Alanya, Tyrkia med TUI, avreise 6. august – 15 278 kr for to personer

1 uke på Karpathos, Hellas med Apollo, avreise 6. august – 10 192 kr for to personer

2 uker i Parga, fastlands-Hellas med Ving, avreise 7. august – 10 790 kr for to personer (mulighet for barneseng på rommet)

3. Destinasjon ukjent

Billig sommerferie med Apollo
«Destinasjon ukjent» er Apollos nye, uspesifiserte konsept. Tar du sjansen? Foto: Bortebest

Har du muligheten til å ta en tidlig sommerferie, så kan du få en ekstra billig deal. Apollo lanserte konseptet «Destinasjon ukjent» i februar 2023. Det betyr at du kan feriere på ukjent sted mellom den 4. mai – 5. juni – altså i god tid før fellesferiens prishopp. Om du vil garantere deg det lille ekstra, så velger du Live a Little Plus som har minst firestjerners overnatting. Du får vite hvor du skal senest to uker før avreise.

Pris: 7 800 kr for to personer i en uke

4. Billig sommerferie i egen regi

Billig sommerferie - alt du trenger er passet
Altså, hva er vel bedre enn å la reiselysten vise vei! Foto: Bortebest

Charter er enkelt, men for oss som har reiseblod brusende i årene, kan det fort føles litt kjedelig. Her er et eksempel på hvordan du syr sammen din egen ferie uten at kontoen svir:

Norwegian flyr tur/retur Oslo – Faro (Portugal) den 8. – 15. august for ca. 3000 kr.

Så leier du denne søte, lille Airbnb-leiligheten i Albufeira i en uke for ca. 8000 kr.

Totalt: 11 000 kr for én person/14 000 kr for to personer i en uke.

5. Tenk connections – billigere enn du tror!

Billig sommerferie og kortreist mat i Georgia
Gå ikke glipp av spesialiteten khachapuri, brød med ost og egg. Foto: Mike Swigunski

Kiler det i magen etter å oppleve noe helt nytt? Hvorfor ikke reise til den eldgamle kulturhovedstaden Tbilisi i Georgia? Lengst øst i Svartehavet, like nord for Tyrkia. Turkish Airlines flyr fra Oslo til Tbilisi via Istanbul for så lite som 3 500 kroner tur/retur i sommermånedene. Her får du maks reiseopplevelse for pengene. Og med maks reiseopplevelse mener jeg blant annet fantastisk arkitektur, vakker natur og skikkelig god vin. Landet har hatt en uavbrutt vinproduksjon i 8000 år, og de er blant annet kjent for veldig god oransjevin. Du finner viner fra Georgia på Vinmonopolet, se utvalget her.

Du finner sykt kule overnattingssteder på Airbnb i Tbilisi for så lite som 350 kroner natta for to personer.

Heart of Tbilisi koster en slikk og ingenting per natt på Airbnb.

6. Cruise – billigere enn du tror

Cruise kan være en billig sommerferie
Total avslapning: Cruise kan være både en rimelig og avslappende måte å feriere på. Foto: Bortebest

Cruise er en elsket og hatet ferieform, og til min store forundring er det faktisk de som aldri har vært på cruise som hater det mest intenst – og gjerne snakker høyest om hvor grusomt det er. Dem om det. Jeg har vært på et titalls cruise, og har dermed gått fra skeptisk til begeistret cruiser. Det jeg liker aller best? Å reise i sakte fart, våkne et nytt sted hver morgen og å koble meg på havet.

Men én ting er sikkert: Det er billigere enn noensinne å kaste loss!

25. juni – 2. juli med Royal Caribbean: Italia, Montenegro og Hellas, 7 netter: 5000 kr per person for innvendig lugar. Fly kommer i tillegg.

>> Les mer om mine ulike cruiseopplevelser her

7. Tenk over hva som gjør ferien dyr

Selvsagt vil man spise og drikke godt i ferien, og det synes jeg også man fortjener. Mine dager som interrailer der jeg overlevde på banan og baguette er definitivt over. Men mat og drikke på restaurant kan fort gjøre ferieregningen rødglødende. Særlig hvis man reiser til land som er avhengig av import. I Asia f.eks skal det godt gjøres å finne et halvgodt glass vin for under 100 kroner. Det samme gjelder i Mexico og Marokko (selv om man nå har begynt å produsere vin i disse varme landene også).

Jeg elsker Portugal! Her får du mye for pengene – god vin, nydelig mat, lekre strender og hyggelige mennesker. Foto: Bortebest

Mitt tips: Portugal seiler opp som en god kandidat hvis man vil spise og drikke godt til en fornuftig penge. Dourodalen leverer fantastiske viner, og det portugisiske kjøkkenet byr på fiskeretter som får selv nordmenn til å føle oss underlegne, til tross for at vi har tilgang på det samme Atlanterhavet. Det er ingen sak å spise og drikke godt i Portugal for under 20 euro per person per måltid.

>> Les om mine beste tips til Portugal

8. Bytt bort hjemmet ditt

Det blir billig i sommerferien hvis du bytter din egen bolig.
Mi casa, tu casa: Jeg leker med ideen om å bytte hjem i ferien. Foto: Bortebest

Du finner ikke en billigere sommerferie enn å bytte bort ditt eget hjem. Punktum. Love Home Swap er en av verdens mest respekterte bytte-hjem-nettsider, og det mangler ikke på suksesshistorier. En av fordelene med å bytte bort et hjem er at du kommer til et sted med personlighet. Ikke et striglet hotellrom. Alt du betaler er flybilletten.

Minus: Det krever litt kontorarbeid for å opprette en konto, men når du først har gjort dette, så kan du i praksis bo gratis over hele verden! Det koster 9 euro per måned å ha en konto, men de første to ukene er gratis.