Skal du på storbyferie i Europa i sommer? Heldige deg! Men fulle sommerbyer betyr dessverre også drømmeforhold for de som skor seg på å stjele fra andre.

Her får du våre beste tips til hvordan du unngår lommetyveri i Roma, Barcelona, Paris og London i sommer.

Roma – The pickpocet Express

 1. Bussrute 64 er kjent som «The pickpocket Express» på folkemunne. Den går fra Termini til Vatikanet, og snirkler seg forbi mange av byens store turistattraksjoner på veien. Unngå denne bussruten dersom du vil beholde verdisakene dine, eller sitt på vesken din, slik de gjør i Sør-Afrika!
 2. Området rundt Termini, altså Romas jernbanestasjon, er ok på dagtid. På kveldstid derimot, merker du fort at menneskene her ikke er av den typen du kan stole på.
 3. Gitt tettheten av severdigheter i Roma, så ender du ofte opp i folketette områder der lommetyvenes erfarne fingre finner frem til lommeboka di raskere enn du rekker å kaste en mynt uti Trevifontenen. Bær derfor alltid verdisakene dine inntil kroppen.

Barcelona – smarte lommetyver

 1. La Rambla med sine gateunderholdere og store folkemengder er notorisk for lommetyverier og veskenapping. Hold godt på verdisakene dine, og heng aldri vesken din over stolen eller ved bena dine dersom du setter deg ned. Sett deg heller oppå den.
 2. Nederste del av La Rambla (den som kalles La Rambla de Santa Monica) er ikke spesielt hyggelig på kveldstid, og kan gjerne unngås.
 3. Lommetyvene i Barcelona er smarte, og er kjent for sine avledningsmanøvre. En gjenganger er at en fremmed gjør deg oppmerksom på at du har fått fuglebæsj på skulderen din (som han har sprutet der), og tilbyr seg å vaske det bort. En annen gjenganger er at en gruppe tilsynelatende harmløse, unge jenter omringer deg – gjerne ved metroinngangene – og når du går derfra merker du at vesken/lommeboken din er borte. En annen, litt skumlere metode er at en fremmed kommer bort til deg og spør om et eller annet (f.eks hvor er La Sagrada Familia). Kort tid etterpå kommer det et par velkledde, voksne menn bort, og sier de er sivilt politi som etterforsker den personen du nettopp har snakket med. De flasher et ID-kort, og ber deg om din legitimasjon. Når du tar frem lommeboken din, stikker de avgårde med den.

Paris – tyvene eier ikke skam

Paris_klinetips_01
Trappene foran Sacré-Cœur har utsikt over hele Paris, og da er det lett å glemme potensielle lommetyver…
 1. Området rundt Sacré-Coeur er infisert med lommetyver, og jeg har selv opplevd å bli nesten-robbet her. Jeg merket en hånd som var på vei ned i vesken min, og dro den unna. Da jeg snudde meg, flirte tyven til meg. De bryr seg ikke om å bli gjenkjent, for de vet at politiet ikke kommer til å etterforske lommetyverier uansett.
 2. Toglinjen fra Charles de Gaulle til Gare du Nord er utsatt for lommetyverier, og det er ikke spesielt hyggelig å ta dette toget på kveldstid.
 3. Området rundt Gare du Nord kan med fordel unngås på kveldstid. Det er også verdt å merke seg at både Louvre og Eiffeltårnet har stengt dørene sine en dag fordi de ansatte streiket i påvente av at politiet skulle få bukt med lommetyveriproblematikken.

Her kan du lese om da jeg ble lurt trill rundt i Paris

London – mest utsatt på togstasjoner og metro

 1. De mest notoriske togstasjonene for lommetyverier er King’s Cross St Pancras, Oxford Circus og Victoria Station.
 2. Den mest tyveriutsatte tubelinjen er The Central Line.
 3. Oxford Street og Camden er områder hvor lommetyvene finner lette bytter i turister som er opptatte av alt annet enn å passe på verdisakene sine.
Brighton_24h_10
Viktig å holde godt på verdisakene på Londons togstasjoner.

Dette bør du gjøre for å unngå lommetyvene – uansett hvor på kloden du befinner deg:

 • Oppbevar verdisakene tett på kroppen – og aldri for mye kontanter på en gang.
 • Husk at hotellobbyer er åpne for offentligheten, så ikke la koffertene og veskene dine stå ubevoktet.
 • Skal du se på et kart/ sjekke mobilen/ finne noe i vesken din, så still deg med ryggen mot en vegg.
 • Ikke legg penger eller mobil på bordet når du tar en pust i bakken, og la heller ikke vesken din henge over stolen.
 • Husk at store folkemengder er lommetyvens beste venn. Unngå dem hvis du kan.
 • Ikke vær naiv! Lommetyvene har smarte metoder, og noen av dem spiller på din godhet. Hvis en person f.eks snubler og faller foran deg, eller mister alt han/hun bærer på, så husk at det kan være et arrangert ledd i lommetyveriet.