Jeg drømmer om å bo i Paris…

Paris er en av de byene som alltid kaller meg tilbake. Kom og drikk rødvin med meg, hvisker Lysets by. Spis middag med meg, se meg dypt inn i øynene og jeg skal vise deg ekte kjærlighet. Og jeg lar meg forføre, gang på gang.

Bortebest.no’s egen DJ, Erik Valebrokk, er også svak for Paris, og hva gjør han når byen kaller på ham? Han mikser seg en spilleliste vel, som du kan høre her:

PARIS JE T’AIME

Paris er nemlig én av en håndfull byer jeg gjerne skulle ha bodd i, hvertfall for en periode. Hotell blir liksom ikke helt det samme, så helt siden jeg oppdaget Special Apartments for seks år siden kan jeg late som om jeg hører til her. Jeg får nøkkel til min egen leilighet, har franske naboer og en flaske vin som venter på meg på kjøkkenbenken. Jeg kan bli her lenge nok til at jeg kommer på hils med den lokale grønnsakshandleren, og til at kelneren på kneipa i første etasje vet hvordan jeg liker kaffen.

Jeg har bodd som en dronning i Rue Le Regrattier på Ile Saint Louis.
Jeg har bodd som en dronning i Rue Le Regrattier på Ile Saint Louis.

Gutta som driver Special Apartments, Regis Maurin og John Armstrong, vet hva jeg er på utkikk etter når jeg leier meg en leilighet. Den skal være typisk fransk, helst ha utsikt over hustakene utenfor, og så må den ha en liten, lun skrivekrok.

John er forresten en dyktig fotokunstner, sjekk fotografiene hans her

Paris_apartment_02
Et kupp! Denne søte, lille skrivestua i kvartalet Saint Germain les Pres rommer alt du trenger, og kan bli din for 120 euro natta. Foto: John Armstrong

Nå tenker dere kanskje at dette er et sponset innlegg, men det er det ikke. Det er bare et ønske om å dele mitt aller beste overnattingstips i en av mine favorittbyer. Utvalget er stort, og i tillegg til å være veldig bra, så er det også ofte billigere enn hotellovernatting av lignende standard. Dessuten er leilighetene spredt rundt i storbyen, slik at du alltid kan oppleve noe nytt.

Det aller beste med Paris er nemlig ikke Eiffeltårnet eller Seinen, men muligheten til å bli kjent med en by som består av så uendelig mange stemninger. Ta arbeiderstrøket Marais som for lengst har gått fra å være underdog til trendy overklasse. Her er økonomien tilpasset homofile husholdninger, der to voksne i godt betalte jobber kan dyrke sine design -og restaurantinteresser.

Jeg har tidligere testet Airbnb i Madrid, en sikker måte å komme under huden på en by.

Også er det det gamle Latinerkvartalet, som huser Sorbonne-universitetet, men svært få studenter. Studentene har slett ikke råd til å bo her, og har trukket ut i forstadene, eller les banlieues. Eller hva med lyssky Pigalle, der sex-butikker og peep shows lokker på sine stamkunder midt på lyse dagen?

Paris_apartment_01
Jeg har sovet i denne senga, og nattesøvnen ble ekstra eksotisk av å vite at Mona Lisa henger bare fem minutter unna. Foto: John Armstrong

Men også reisejournalister går på trynet i turistfella, her kan du lese om hvor lite verdensvant jeg egentlig er

Denne gangen drømmer jeg om Saint-Germain-des-Prés, det intellektuelle kvarteret der kafeene Les Deux Magots and Café de Flore huset eksistensialismen i årene etter 2. verdenskrig. Dette var filosofenes Paris, og selvom dette sjette arrondissementet nå er nokså gjennomsyret av turister på jakt etter nettopp de store tenkernes fotspor, så liker jeg området. Luxembourg-hagen er vakker på denne tiden av året, og inne i Paris’ eldste kirke, Eglise Saint-Germain-des-Prés, er roen en helt annen enn i den mer berømte Notre Dame. I dette området skal mitt neste heftige stevnemøte med Paris finne sted, i min egen lille skrivestue, med blafrende stearinlys, Eriks spilleliste på anlegget og vin rouge i glasset.

Visste du at du kan øyhoppe i Paris?