Bli med Tjodunn til København! I dag er vi veldig stolte av å introdusere dere for vår nye gjesteblogger Tjodunn Eltvik Dyrnes, kvinnen bak den fantastiske matbloggen Smaken av Oslo! Hun kaller matbloggen sin for et kulinarisk eventyr og en dannelsesreise for seg selv og familien.

Tjodunn_Portrett
Her er Tjodunn! Vår nye gjesteblogger som kan mat.

Det hele begynte for to år siden da hun og familien bestemte seg på å spise på en ny restaurant hver uke. Det ble altså 52 restaurantbesøk på ett år, og dermed var bloggen til Tjodunn unnfanget, født og døpt. Siden den gang har hun reist mye, både i utlandet og i Norge, og derfor var et samarbeid med Bortebest naturlig.

Gled dere! er alt vi kan si, for Tjodunn skriver som en gud (hun var tidligere redaktør i Foreldre og Barn) og hun har et øye (og en gane) for stedene du og jeg bør spise på neste utenlandstur. I dag deler hun sine beste tips fra hennes favorittby København.

1. SLIDERS – Københavns beste burger

København_restaurant_01
Københavns beste burger på Sliders.

Sliders ble nylig kåret til byens beste burgersted av nettstedet aok.dk. Smaken av Oslo la turen innom til lunsj en sluddvåt vinterdag og ba om den beste kegtailen og slideren. En slider er en liten burger. Her koster miniburgeren 45 kroner – og det samme gjør en kegtail (cocktails som er blandet i store volum – på en keg). Det finnes ulike menyforslag hvor du kan få f.eks. 3 sliders og en sideorder, som fries, for 119 kroner.
Jeg testet en Big Poppa: svin braisert i fløte, radicciosalat, pepperrot og rips! Yum! Og en kegtail med bra ingefærkick som ga meg meg livslysten tilbake. Komboen burger og cocktail er bra!
Åpent 11-22.

Ligger i Peblinge Dossering 2


2. MARCHAL – dyrt og deilig

København_restaurant_02
Kikk inn på kjøkkenet på Marchal og se kokkenes magi!

På Marchal glitrer det i både krystall, bestikk, gjester og en blank Michelinstjerne. Her på Københavns beste hotell – D’Angleterre på Kongens Nytorv – kan du synke ned i myke stoler i luksuriøse omgivelser og vite at du kommer til å bli tatt godt vare på. Servicen er upåklagelig. Fra bordet kan du enten se ut på torget eller inn på kjøkkenet hvor kokkene legger opp de lekreste retter. Maten er som små kunstverk og smakene varierte og delikate. Marchal ligger ikke i den rimelige enden av skalaen – vi testet julelunsjen – 3 retter (+ en ekstra) til en pris av 465 kroner.
Åpent for lunsj 12-16 og middag fra 18-22.


3. OTTO – Oysters happy hour

København_restaurant_03
Champagne og østers = lykke!

Jeg elsker østers og hos nykommeren Otto har de happy hour med tilbud på østers i tidsrommet 16-18.00. For bare 75 kroner får du 6 østers, 150 kroner for 12 og kun 300 kroner for 24. Det blir 12,50 blanke danske per østers! Unn deg en god champagne i tillegg og bli lykkelig.

Er du, som min mann, ikke en ihuga østerselsker – finnes det mye annet godt å kose seg med. Hos Otto er det som å komme til New York – på menyen. Her spiste jeg nylig den beste lobsterroll jeg har smakt utenfor USA – så den anbefales på det sterkeste. Her får du også beef- og pastramisandwiches. I weekenden er det brunch med 4-5 retter for 195 kroner. Vi smugsmakte på den lekreste hashbrown og belgiske vafler med solbær og fløteskum. Hit skal vi bare snart tilbake!

Ligger ikke langt fra Nyhavn i Store Kongensgade 34. Åpent fra 08-01 i uka og 10-01 i helga.


4. PALÆO – steinalderkjappis

København_restaurant_04
It’s a wrap! (Foto: Paleo)

Er du i farta kan det være topp med rask mat som smaker godt. Styr unna Mac’ern og lignende! Er du fan av proteiner og vil ha lite karbohydrater, liker lavkarbo eller steinalderkosthold, er Palæo stedet for deg. Her har de fjernet de hurtige karbohydratene fra menyen og erstattet dem med mat som balanserer blodsukkeret ditt. Palæo har blant annet digge wraps, salater, smoothies og guilt free desserter!

Palæos wraps er laget av omelett av økologiske egg. Du kan også velge bare eggehvitewraps. Velg mellom ulikt fyll – høne, laks, svin eller kanskje nøtter og bær? Du vil føle deg oppkvikket etter en tur innom.

Kjeden har nå 6 avdelinger. Du finner en i Torvehallerne, en blant gode butikker i Pilestræde og nå åpner de sannelig en splitter ny en i shoppefavoritten Illum.


5. ATELIER SEPTEMBER – grønt og skjønt

København_restaurant_05
På Atelier September får du nydelig kaffe, deilig mat og shopping. Alt i ett.

Stikk innom Atelier September i Gothersgade for frokost eller lunsj, eller bare en kaffe. Hvis du får plass, kan du se frem til god kaffe og mat. Favoritten er det enkle avokadosmørbrødet.

Åpent fra 07.30 i uka, fra 09 på lørdagen og 10 søndag. Stenger kl 16 hver dag.


6. ANARKI – mannemat

København_restaurant_07
Det er kaldt ute, men inne på Anarki er det så varmt at det dugger på vinduene.

På den nye restauranten Anarki, som åpnet 19.11.2015 på Frederiksberg, er det store smaker og kjøttstykker som gjelder. Og så innmat! Noe for ekte mannfolk, med andre ord. Her er det ikke mye grønnsaker, kvarg og urteblader å se. Er du lei av new nordic – er dette stedet å besøke. Navnet til restauranten henviser til at det ikke er regler og at man deler maten, sier servitøren. Og at det er litt forskjellig servise. Og at kjøkkenet ikke har noen dogmer. Restauranten, som også har en liten bar i enden, kan også fungere som et sjekkested – for her er det mange flere menn enn kvinner, foreslår en av bordvenninnene.

Det har vært store forventninger til åpningen – for bak konseptet står blant annet danskenes beste sommelier – den dobbelte danmarksmester og nordisk mester: Christian Thorsholt Jacobsen. På menyen finner vi mye kraftkost – og innmat: Kalvehjerter og andehjerter, brissel og haler. Ribbestykkene er svære og kjøttfulle – duroc-svinet leverer. Krokettene sprø på utsiden og myke inni. Burrataen kan vi ikke få nok av. Vi smaker og smatter oss gjennom rett etter rett. Det er ærlige smaker uten fiksfakserier. Enkelt og greit – godt!

Åpent tirsdag til og med lørdag 17.30-24.00 i Vodroffsvej 47.


7. TORVEHALLERNE – velg på øverste hylle

København_restaurant_08
Prøv dagens tacos hos Hija de Sanchez. (Foto: Torvehallerne)

Det er umulig å dra til København og ikke dra innom Torvehallerne, om du er glad i mat. Her kan du finne de lekreste ting enten du vil shoppe for å ta med hjem eller bare for å suge til deg inspirasjon. Og – du kan spise godt her. Vi foreslår taco hos Nomas tidligere chef  – som holder til i Hija de Sanchez, mellom de to hallene, sushi hos Sushilovers inne i hallen eller koreanske baguetter hos Bahn Mi Daily.

Følg med hva som skjer og hvem som tilbyr hva på hjemmesidene som alltid er oppdatert med eventer og forskjellige tilbud.


8. LLAMA – designerfavoritten

København_restaurant_09
Spennende smaker og design. (Foto: Llama)

Restauranten Llama er perfekt i løypa for å gå rett fra shopping til middag. I tillegg til god mat og digge drinker, vant Llama en verdensomspennende designkonkurranse for utformingen av lokalet. Her er mange smaker å velge mellom – men om du har, som oss, problemer med å velge – forsøk en tastingmeny til 395 kroner for hele 10 retter!

Restauranten sier selv at de har plukket med seg det aller beste fra ulike latin- og søramerikanske land i tillegg til å respektere sine nordiske røtter – så her er det fusion! Så lenge de ikke leverer confusion – fungerer det bra. Start festen med et par pisco sours  – så blir det garantert en perfekt aften.


Til info: stedene vi anbefaler her er besøkt på flere turer til København. De fleste private, men også én i samarbeid med visitdenmark.no.

Og glem altså ikke å følge med på Tjodunns blogg – hvor hun blant annet anmelder en ny kokebok hver eneste uke! Smaken av Oslo er stedet.