Har du hørt om Gent? Byen som i middelalderen var nest størst og viktigst etter Paris. Kjent for øl, ull og kanaler. Med andre ord, ypperlig for en kosetur.

Fly til Brüssel og hopp på et tog nordover til Flandern, og du befinner deg i det som en gang var et yrende, sentralt og særdeles viktig område under både romertiden og middelalderen. Det betyr flust med de vakreste byer, elver, landskap, slott, øl, ost, vin, mat og alt du ønsker deg av en helgetur med mening. Som matblogger har jeg for lengst funnet ut at ganen er en ypperlig veiviser på reise. Der maten er spennende, sunn og variert, er kulturen det samme.

2016-06-23 at 16-36-59

Håndverkslaugene og bryggeriene formet Gents bysentrum inntil hundreårskrigen, da makten forskjøv seg til England. Gent havnet under grevene av Burgund, og som en kuriositet kan nevnes at Flandern (området der Gent ligger) i dag kan skilte med å lage de beste Chardonnay-viner utenfor nettopp Burgund. Jordsmonnet (skifer og kalk) er pussig nok det samme.

2016-06-23 at 16-46-46
Jeg koser meg på kanaltur, med cava, skinke, ost og guide.

Begynn med å nyte en liten kanaltur med guide, før du fortsetter å utforske byen til fots med sko som tåler brostein. Legg inn hyppige stopp. Er du ølkjenner er du i paradis, for her kan du velge å vrake i herlige puber, kafeer, restauranter med mer, der øl smakes like seriøst som vin i Bordeaux. Også for vegetarianere er byen et mekka, da Gent er Belgias vegetarhovedstad.

Her er min lille miniguide, etter en matbloggtur til Gent for få uker siden.

MESTERVERKET I SAINT BAVO KATEDRALEN

Lamgods_open
Den berømte altertavlen i katedralen er verdt turen! Foto: Wikipedia

Før du spiser og drikker deg gjennom byen, kan det smake med litt historikk og kultur som ballast. Da smaker alt så meget bedre. Tilbedelsen av det mystiske lammet, malt av van Eyck-brødrene i 1432, er et av verdens fremste kunstverk, og regnes som en kunsthistorisk milepæl. Det er dessuten verdens mest stjålne kunstverk, og et av de mest symboltette!

LES OM ALTERTAVLEN I AVISEN VÅRT LAND 

Lam kan både spises og kares, og byen var kjent for begge deler. Tekstil, kjøtt og øl. Ullvev ble byens største eksportartikkel, før britene og skottene tok markedsmakten. Du som metter liten fugl, amen.

OST

2016-06-24 at 09-20-24 (1)
Mange myke, fete og milde oster

I denne ostebutikken, som heter Het Mekka van de kaas, kan du velge og vrake i Belgias fremste oster! Ta en osteprat over disken. Kjøp med hjem, eller som niste på tur.

SENNEP OG KRUKKER

2016-06-24 at 10-49-27

Det er vel ikke bare jeg som elsker de blå krukkene, opprinnelig ment for sennep? I butikken Tierenteyn-Verlent fra 1790 (!) kan gå på oppdagelsesferd i både innhold og emballasje med historisk kvalitet.

 

SJOKOLADE-WORKSHOP

 

2016-06-23 at 16-08-15
Skandinaviske matbloggere på sjokoladekurs.

Landet oppfant sjokoladeplaten, og er derfor siden kjent for å ha verdens beste sjokolade. Derom strides de lærde, men du kan få en innføring og workshop hos Chocolato midt i sentrum. Etterpå kan du smake sjokolade med alt fra baconsmak til insekter på!

VERDENS BESTE SJOKOLADE!

2016-06-24 at 10-00-30
Min uoffisielle verdensmester i sjokolademaking: Hilde Devolder.

Smak og behag kan som kjent diskuteres, og det gjorde mitt lille følge av skandinaviske matbloggere og feinschmeckere, da vi diskuterte om Belgia egentlig har best sjokolade av alle. Vi ramlet innom den lille butikken til Hilde Devolder, og fant en lidenskapelig og meget kunnskapsrik entusiast. Hun får råvarene (opptil 100 prosent sjokolade) fra Valrhona i Frankrike, da hun ærlig innrømmet at Belgierne ikke kan hvile på laurbærene. Hun lager bittesmå sjokoladebiter som ikke må tygges, men smelte langsomt i ganen.

LES: KUNSTEN Å ELSKE SJOKOLADE OG LIVET

2016-06-24 at 10-02-42
Perfeksjon og lidenskap i små biter som skaper lengsel og kjærlighet

Etter å ha smakt oss gjennom noen av bitene, kåret vi henne til en av verdens beste sjokolademakere, og handlet hver vår miks av 45 ulike lekkerbiskener. Inntil nettsiden hennes er oppe og står, må du reise til Gent for å kjenne etter selv. (I skrivende stund suger jeg på en bit…yummy!)

ØLTURISME

2016-06-24 at 12-18-43
På ostesmaking i ysteriet Het Hinkelspel, fikk vi et av verdens enkleste, eldste og beste måltider. Ost, øl, brød og smør. Av beste sort.

Belgisk øl er mye rart. Surøl, kirsebærøl, mørkt øl og lyst øl i alle varianter. De drakk ikke annet i middelalderen, fordi vannet var forurenset i de tettbebodde og relativt uhygieniske middelalderbyene. Siden er vannet blitt rent, og ølet enda bedre! Under turen var vi innom flere mat- og ølprodusenter, hvorav ysteriet Het Hinkelspel (som betyr paradishopp, oppkalt etter en belgisk filosofibok). Der fant vi ikke bare knallgod ost, men kanskje Belgias beste øl? Se etter Lousberg fra «ølarkitektene» De Proef .

Men det ølet Gent er mest kjent for heter gruut (gruyt), og er brygget med masse urter i stedet for humle. Artig for de eksperimentelle.

LES MER OM ØLTURISME I GENT.

DEL PÅ MATEN

2016-06-23 at 13-30-03
Belgerne har fostret noen av verdens beste kokker. Selv på en kafé får du knallbra mat.

Om du er vegetarianer eller ikke, på Lepelblad er maten laget for å deles. Det betyr mange gode grønnsaksretter, og noen få med kjøtt. Tartaren var fantastisk, det var også vegetartaco med herlig koriandersalsa.

2016-06-23 at 14-20-20
Ingen tur til Belgia uten å smake masse sjokolade!

For ikke å snakke om sjokoladedesserten…Dette er bare en av mange gode spisesteder i byen.

BO PÅ HISTORISK HOTELL

Vi bodde koselig, historisk og veldig sentralt på Hotel de Flandre. Har du råd, kan du velge Marriott, i et av de bevaringsverdige bryggerihusene ved kanalen.

PS. Turen var sponset av det statlige turistbyrået Visit Flandern.