Vi sitter på saueskinn, 7 meter over bakken, i et sjarmerende tretopphotell. Solnedgangen maler himmelen over myrene i pastell. Det knitrer i veden fra den store grillen, blafrer i lyktene og knirker i grenene.

tretopp2
Ikke akkurat kledd for hyttetur, men jeg kom rett fra et møte. Bilen kan du kjøre helt inntil hyttene. Kontraster er gøy!

For et par år siden var jeg her på reportasjetur for ukebladet Allers, og falt pladask. «Her må jeg ta med jentegjengen min», tenkte jeg, men hit kommer også mange par for å oppleve romantikk med fuglekvitter og måneskinn. For det er romantisk, når vi ankommer i glødende ettermiddagslys. Den lille hytta Bjørk er en av fem som skogvokteren Frode Schei har bygget, sammen med sin kjære Ann-Mari.

– Dette handler om guttedrømmen som aldri slapp taket, sier Frode, som tror de fleste av oss har båret på drømmen om å bygge den ultimate trehytta.

2016-03-16 at 19-24-53

Ann-Mari tenner lys etter lys. Det henger lykter i grener, langs stien og på de flotte terrassene av krokete kjepper. Det står lys på stubber og i spesiallagde vegghyller.

–  Det går noen hundre kilo stearinlys i løpet av et år, sier hun og ler.

De flakkende lysene bidrar til den trolske eventyrstemningen under stjernhimmelen i det solen går ned. Vi har valgt Bjørkehytta, som er den største. På 15m2 finnes både en lekker sovealkove, en fantastisk hems med takvinduer og dundyner, kjøkken, svartovn og selv do og dusj med innlagt vann! Her kan opptil seks personer bo svært komfortabelt.

tretopp3

Vi kan parkere rett utenfor hytta, og du må ha med mat og drikke selv. Jentegjengen min er mer enn normalt opptatt av mat, og de matcher omgivelsene. Nina har laget dip med crême fraiche og plommechutney, som tilbehør til hjemmelaget salami og håndverksøl. Gry varmer hjemmebakte rundstykker til rørte bær. Andre har med skolebrød og oster. Jeg lager lammegryte og har med sitronterte. Kaffelars, fruktfat, grovbrød og nydelige juicer fyller opp frokostbordet.tretoppUtenfor hytta står sparkstøttinger og truger. Vi har med ski, og utforsker de nærmeste løypene. Slakere og åpnere enn vi er vant med fra Nordmarka. Vi får påskestemning så det holder!

2016-03-17 at 11-35-36

Tretopphyttene ligger en time nord for Gardermoen. Du tar av motorveien til Brumunddal, og følger veibeskrivelsen du får når du booker deg inn. For Frode er Veldre Allmenningen som hans egen bukselomme. Her har han vært skogvokter i over 25 år. Han har også bakgrunn fra hanggliding og klatring, noe han mener er en stor fordel når han skal bygge i «luften» og vurdere risiko.

Det er underlig å tenke på at dette er bare et par timer fra Oslo. Stillheten og stjernehimmelen er overveldende, her hvor det verken er støy eller strølys.

– Folk kommer hit for å komme helt innpå naturen. Det er det som er så magisk med tretopphytter. Det gynger, knaker og spraker når det blåser, og hyttene tåler opptil 22 m/sek. Etter et opphold her sitter du igjen med en skikkelig godfølelse, sier Frode.

– Men hvorfor begynte du å bygge disse hyttene, spør vi.

– Hvorfor sluttet alle dere andre, ler Frode. Og vi blir svar skyldig!

(Deler av denne artikkelen er tidligere publisert i Allers)

 2016-03-16 at 16-30-55

FAKTA: TOPPEN AV OPPLEVELSER

Tretopphytter kan tilby fem ulike hytter: Himmelhytta, Granhytta, Furuhytta, Lerkhytta og Bjørkhytta. Granhytta har rampe for rullestoler og barnevogner.

Alle har solstrøm, aggregat, vedovn, biodo, dusj, komfyr og kjøleskap, bortsett fra Furuhytta som ikke har strøm, vann og biodo i hytta. Furuhytta passer for de som vil ha enklest mulig tretopphytteliv. Du booker plass via nettet, og det koster fra 1500,- til 4000,- kr per natt for en hel hytte. Man må ta med mat selv.

Ved siden av overntting kan Frode og Ann-Mari arrangere kjøring med hundespann, kanefart, elgtitting, guidet kanopadling, trugevandring, stjernetitting, nattfotosafari og matopplevelser!

Skiløypene i Veldre Almenning er velpreparerte og varierende. Du kan bruke skiene på snødekt skogsvei en drøy kilometer bort til løpenettet. Mange mil med merkede sykkelveier i området. Ski og sykkelkart ligger i hytta.

2016-03-16 at 17-44-32

Tretopphytter / Tree Top Hut


2380 Brumunddal

Tel: 909 33 356 og 41027820

[email protected]