Hvis datoer hadde hatt lukt, ville dagen i dag ha duftet av røkelse, peis, svibler, nellikspiker, granbar, safran, mandariner og pepperkaker. Det er første desember i dag, og her i huset har barna åpnet første kalenderpakke i grålysningen. Det er like hyggelig hvert år, selvom de nå har blitt ti og tretten år gamle. Selv elsker jeg alt dette koselige vi driver med i julemåneden. Det gir meg ro og glede, og jeg luller meg inn i troen på at jorden er deilig.

Barna ser etter julenissen, men han holder en lav profil i ørkenen.
Barna ser etter julenissen, men han holder en lav profil i ørkenen.

Men så snart advent når sitt klimaks, og det er tid for julemiddager, familieselskaper og pakkeutdeling, blir kosen til stress. Forventningene brer seg, og blir et antiklimaks. Etterpå lurer jeg alltid på om det var verdt det, bare for å kunne skåle og si god jul og se barna fråtse i julepresanger de egentlig ikke ønsket seg. For å være ærlig, så byr hele forbrukskarusellen denne høytiden er forbundet med meg imot. For mye mat, for mye drikke, for mye forbruk. For meg.

Jul er koselig, og tradisjoner er viktig, men det går an å kombinere det med å reise bort.
Jul er koselig og tradisjoner er viktig, men det går an å kombinere det med å reise bort.

Jul er en personlig greie, og det finnes gudskjelov ingen fasit på den perfekte julefeiringen. Man må ikke være tro mot tradisjonene hvis det ikke føles riktig. Det er lov å lage nye tradisjoner som passer deg og din familie bedre.

Jul i Marokko.
Jul i Marokko.

Selv drar vi ofte på en lengre reise i jula. Ikke bare for å ta en time out fra julefeiringen, men også fordi barna har lang skoleferie da. Siden barna ble født har vi tilbragt juleaften i et telt i Sahara, i stua til en sigøynerfamilie i den spanske fjellheimen, på tog i Thailand, på båt i Vietnam og på stranden i Sri Lanka. I år skal vi til Uganda.

Skal tenåringen være alene hjemme?

Juleaften ombord på nattetoget fra Bangkok til Nong Khai.
Juleaften ombord på nattetoget fra Bangkok til Nong Khai.

Og vi er ikke alene om å være ‘juleflyktninger’. –Vi regner med at cirka 14 000 Ving-gjester skal til varmere strøk i løpet av juleferien. De skal enten være borte både jul og nyttår, kun jul eller bare nyttår, sier Elisabeth Larsen-Vonstett (PR-ansvarlig i Ving).

Stadig flere velger altså å legge julefeiringen utenlands, og det er lett å forstå hvorfor. Man slipper å forholde seg til alt som er forventet, man kan lettere sjonglere mine/dine/våre-barn-dilemmaet og man kan lære hvordan de feirer, eventuelt ikke feirer, jul et helt annet sted i verden.

Å reise bort i jula er en time out fra en potensiell stresskule hjemme.
Å reise bort i jula er en time out fra en potensiell stresskule hjemme.

Som Bortebest-blogger mener jeg selvsagt at bortejul er best. Hva mener dere? Bortejul eller hjemmejul?