Karibiske øyer har et rykte å ivareta. De skal ha krystallklare strender, svaie palmer og høy chill-faktor. På Guadeloupe får du fransk matkultur med på kjøpet.

«Nå er den her!» står det på skilt utenfor restauranter og barer i øyparadiset Guadeloupe. Det er den nyankomne «Beaujolais Nouveau» som ankommer øya den tredje torsdagen i november det reklameres for. Guadeloupe er nemlig et lite stykke Frankrike – med EU-medlemskap og det hele – i det karibiske øyriket.

Guadeloupe strand
Guadeloupe er mer enn gourmetmat og fransk vin. Innimellom måltidene kan du ta en cowboystrekk og en dukkert på strender som denne. Le Souffleur på Grande Terre.

Rødvin i karibisk varme er ikke en personlig favoritt, men i kulturarvens navn bestiller jeg allikevel et glass. Og det smaker slett ikke verst til aubergine -og sverdfisklasagnaen jeg serveres på restauranten La Touna. Til dessert er det profiteroler badet i dryppende sjokolade. Franskere blir det ikke!

Beaujolais Nouveau
På Guadeloupe ser de frem til Beaujolais Nouveau-slippet i november – akkurat som i Frankrike.

For akkurat hvor fransk Guadeloupe er forstår man ikke før man setter seg til bords. En sandwich til lunsj er HELT utenkelig. Det er treretters med vin til, hver dag. Og det mangler ikke på restauranter. Det som ligner et enkelt skur i strandkanten viser seg å diske opp gourmetretter. For et kulinarisk paradis!

Gå ikke glipp av lokale spesialiteter som lambi (konkylier), accra (friterte fiskeboller), boncane (kylling røkt på sukkerrør), ouassous grillés (grillede kjempereker) og for de modigste; boudin (blodpølser).

Tre fantastiske restauranter

Poisson D’or

Familierestaurant som ligger et steinkast unna  den vakre stranda Le Souffleur på Grande Terres vestside i landsbyen Port Louis. Restauranten har holdt det gående i over femti år, og det er kvinnene i familien Madel som er drivkraften. Dimitri står bak grytene, og tryller fram fantastisk mat fra havet.

Adresse: Boulevard Achille René Boisneuf.

Auberge Les Petits Saints

Søk eventyret og ta fergen til øygruppen Les Saintes som ligger en knapp time sør for Basse-Terre. Her driver franske Mireille Aulagnier et skjønt gjestehus med ti rom. Her er du i gåavstand til alt, og husets kokk, Zavier Simon, tryller frem måltider du vil huske. Lenge.

Pris fra 135 euro per natt.

www.petitssaints.com

La Touna

Så sofistikert som det kan få blitt på en karibisk øy like ved havet. Drevet av franske restauratører. Forseggjort og ferskt. Da vi var innom feiret de den nyankomne Beajoulais Nouveau fra fastlandet.

Adresse: Pigeon Bay, Bouillante på Basse-Terre.

www.la-touna.com

Fristet?

Her er 10 grunner til at du bør vurdere Guadeloupe som ditt neste feriemål!

 

Sånn reiser du til Guadeloupe

Fly til Pointe-à-Pitre via Paris (Orly) med Air France. Reisen fra Oslo koster fra 500 euro tur/retur.

Tidsforskjell: – 5 timer

Valuta: Euro

Prisnivå: Prisene ligger litt under fransk nivå.

Når: Høysesong er fra desember til mai, når det er tørrere og kjøligere enn resten av året. Orkansesongen fra juli – oktober bør unngås.

Luftemperatur: Jevn temperatur hele året på rundt 30 grader på dagtid, og 20 grader om natten.

Vanntemperatur: Mellom 25 – 28 grader. Digg!