Finse – fjellturen for deg med dårlig tid

«Nei nå MÅ vi til fjells», sa jeg til mannen min.

«Folk legger ut de lekreste bilder på Facebook for tiden. Det er jo bare helt sykt vakkert på fjellet nå», sukket jeg, mens jeg scrollet meg gjennom solnedganger, toppturer, pølser på bål og spreke smil fra hele Norges fjellheim, virket det som.

Litt misunnelig. Vi har ikke hytte på fjellet vi.

«Har ikke tid, og dessuten, hvor skal vi dra på så kort varsel», spurte han.

«Overlat det til meg», smilte jeg lurt, og satte i gang med min yndlingshobby, surfing på nettet etter den ultimate miniferie.

Billigst mulig for lommeboken, rikest mulig for sjelen.

Bedre med tog enn med bil

Tre dager etter sitter vi på Bergensbanen og nyter en vidunderlig vakker morgen fra togvinduet. Toget går høyere enn bilveien, ergo blir utsikten MYE finere enn for bilistene. Fire timer gikk som en røyk, også fordi vi rasket med oss minst fem helgeaviser og magasiner i en plastpose, som våre setenaboer ble de glade arvtagere av da vi hoppet av toget på Finse.

P1030508
På vei ned til Finsevann med Hardangerjøkulen i bakgrunnen. Finse stasjon er høyeste punkt på Bergensbanen.

Finse stasjon, noe for seg selv

Jeg elsker Finse stasjon! Særlig om vinteren, når måpende turister fra Japan til India stirrer fra toget på gjengen med nordmenn i snøføyka utenfor. Alle ser ut som om de er på vei til Nordpolen, med fjellanorakker, pulker, bikkjer og ski, foran Finse 1222  som ligger halvt nedsnødd på perrongen.

Men nå var det tidlig høst og roligere. Dessuten lørdag formiddag. I år lå det allikevel MYE snø, men vi hadde gode fjellstøvler og selvsagt ulltøy innerst. Alltid ulltøy på lur folkens! Det er et must.

skarvheimen
Det blir ofte minst to årstider på én tur 🙂 Nederst her ser du den berømte Kjyrkedøri.

Et utgangspunkt, mange fjellturer

Fra Finse har du mange supre muligheter. Jeg har gått mange av dem, og har alltid med gode kart og kompass. La vinden og været bestemme om det blir syd eller nord for togskinnene, som skiller Hardangervidda fra Skarvheimen. Du kan velge å bli boende på Finse, eller gå for overnatting på Krækkja , Geiterygghytta  eller Hallingskeid , og derfra videre til andre fine hytter, eller bare tilbake til toget, som vi gjorde. Finse er også ypperlig utgangspunkt for flotte sykkelturer. Den mest berømte er Rallarvegen vestover, men du kan også sykle i lett terreng langs Bergensbanen til Haugastøl. Sykler kan du leie på Finse.

Vi hadde én natt. Dette er runden som gir deg maks opplevelser på kortest mulig tid!

DAG 1: Finse stasjon via Klemsbu til Geiterygghytta. Normaltid ca. 4-5 timer

DAG 2: Geiterygghytta via Kjyrkedøri tilbake til Finse stasjon. Normaltid ca. 6-7 timer

P1030438
DNT sørger for at du slipper å vade i de verste strykene, men går du utenfor T-merkede løyper må du regne med vann til knes.

DNT gjør fjellturen bedre

Fra Finse stasjon er det veltråkket og T-merket til Geiterygghytta (som også er utgangspunkt for verdens vakreste fottur ned Aurlandsdalen). Hytta, som er betjent av DNT, har plass til alle, og sovesalen er helt ålreit. Det samme er dusjen og doen som bare stinker av og til. Maten er knallbra, og det beste er at du får nye venner rundt bordet.

P1030460

Verten Jan Eira har masse ørret i vannet nedenfor, og hadde også en gang sin egen reinflokk (men hvor ble det av den?). Jeg fikk ham til å streke opp en rute utenfor allfarvei for oss, så vi kunne returnere en annen vei enn vi kom. Er du fjellvant, og i god form, pluss heldig med været, kan jeg anbefale den samme ruten på det sterkeste! Er vinteren kommet når du leser dette, ja da tar du den samme runden på ski, for da stikkes den opp.

P1030471
På vei opp fra Raggsteinsdalen mot Godfjell. Dette er en av de flotteste rutene i Skarvheimen.

Du begynner med å gå østover, langs veien til du ser skiltet til en sti merket Raggsteinsdalen. Følg den til du kommer til en bekk som renner fra Godfjell på østsiden av Kittilsbunosi.

P1030466
Bekken du følger mot Godfjell, som sees øverst til venstre.

Gå sydover langs den mot Godfjell, og vend deretter sydøstover så du har Godfjells stup på høyre hånd.

Kjyrkedøri

Gå langs de små tjernene, vad over bekken som fosser på østsiden av Godfjells høyeste topp. Bekken er ergo altfor stri øverst, men rolig lenger ned. Følg bekken sydover (oppover) til et stort vann syd for Godfjell, mot de bratte stupene til Simlenutane. Der finner du T-merket løype, som går fra Raggsteindalen til Finse. Følg den tilbake til Finse, via den spektakulære Kjyrkedøri, som tar deg til toppen på 1700 moh. Mye stor ur og snø her. Fra toppen er det stort sett bare lettgått og nedover tilbake til Finse!

Fabelaktig!

Se stedene på kartet