Jeg sjekket inn på Auberge du Sud med knirkende ledd, poser under øyenene og med akutt behov for en skikkelig god natts søvn. Marokkos harde senger og kalde nordavind var i ferd med å ta innersvingen på meg, og det hjalp ikke akkurat på den geriatriske angsten at jeg to dager tidligere hadde bikket 43. De som kjenner meg, vet hvor intenst jeg misliker mine egne bursdager.

Sanddynepalass

Auberge du Sud Marokko
Lave skuldre og god stemning på Auberge du Sud.

Derfor kom dette sanddynepalasset som en åpenbaring. Myke senger, varmende aircon og deilig mat, samt en førførende beliggenhet like ved sanddynen Erg Chebbi. Vet du forresten hva en erg er? Det er en av Saharas vandrende sanddyner, som har blåst avsted fra moderørkenen, men som er så omfattende at den føles som om du har havnet midt i sandhavet. Det er sanddyner så langt du kan se, og landskapet er i konstant endring på grunn av siroccovinden.

Men tilbake til Auberge du Sud

Her er mine enkle behov oppsummert:

  • Wifi – Ja, men kun i resepsjonsområdet.
  • Varme – Ja, takket være aircon på rommet, kan man regulere varmen.
  • Mat – Ja, fantastisk god mat, men lunsj må bestilles i god tid i forveien. Buffet om kvelden og til frokost er inkludert i overnattingsprisen.
  • Drikke – Kopiøse mengder myntete, men ikke en dråpe alkohol. Vi fant en bar som solgte øl og vin (Chez Jordi & Naima) som lå et kvarters kjøring unna, og hamstret drikke som vi tok med oss tilbake til hotellet.
  • Basseng – Ja, nydelig basseng, men det var for kaldt til å bade da jeg var der den 24. og 25. desember. Helt sikkert perfekt om våren og høsten!
  • Underholdning – Ja, lokal berbermusikk etter middag rundt bålet.
  • Ansatte – Imøtekommende og hyggelige. Noen snakket godt engelsk, andre kommuniserte bedre på spansk og fransk.
  • Rengjøring – Rommene kunne ha vært vasket grundigere, men det er vanskelig å fjerne hvert sandkorn når man bor på et hotell som har ørkenen som nærmeste nabo.
  • Rommene – enkle rom med enkelt bad. Ta med egne toalettsaker og hårføner.
Auberge du Sud
Ørkenlunsj. Vi reiste med min familie, samt med min niese og hennes familie. På Auberge du Sud hadde vi to familierom.

Med base i ørkenen

På selve hotellet er det ikke så mye å gjøre, bortsett fra å ta innover seg den enorme ørkenen. Den er som et eget element. Stille, mektig, myk og uendelig vakker. Ungene i reisefølget hoppet og løp, og jeg tør vedde på at de fortsatt har ørkensand i hodebunnen og bukselommene.

Auberge du Sud
Deilig å lade opp til juleaften med marokkansk solskinn i ansiktet.

Vårt mål med reisen til ørkenen var å feire juleaften ute i sanddynene. Auberge du Sud har – i likhet med mange andre hoteller i området – egne camper (såkalte bivouacs) i ørkenen som ligger kameltur unna. Vi red i to timer for å komme frem til vår camp, og hadde en liten solnedgangspause idét solen farget sanddynene rosaoransje. Et skue jeg aldri vil glemme!

Auberge du Sud
Kamelen Jimmy og tre kule gutter. F.v Luccas Peliza (6), Mattis Montero (15) og Gianni Peliza (9).

Natten i ørkenen var stemningsfull og stjerneklar. Berberrytmer, myntete og en saftig lammetagine. Melkeveien på sitt aller klareste, lyden av kamelenes romlende mager og et telt for oss selv. Tykke tepper holdt oss varme i julenatten, og flammene fra bålet gjorde at vi trakk oss tettere sammen enn vanlig. Vi ble kjent med to morsomme typer fra Singapore og et hyggelig par fra Paris. Tannpussen foregikk i det fri, og toalettet lå i et eget telt der vi nesten frøs rumpa av oss. Men for noen minner! Og du verden så godt rødvinen vi hadde med oss fra Spania smakte i de små mynteteglassene. Det er akkurat dette jeg elsker med å reise. At alt forstørres. Følelsene, opplevelsene og inntrykkene.

Hvordan kommer man seg til Marokkos ørken, lurer du kanskje på?

Siden vi bor lengst sør i Spania, er det enkelt å ta med seg bilen på ferge over til Marokko. Fra Tarifa til Tanger tar det bare en knapp time, og fra Tanger brukte vi tre dager på å tråkle oss nedover til Merzouga og Auberge du Sud, via Fes, Midelt og Erfoud. Reisen kan gjøres på to dager, men da kjører man veldig lange dagsetapper.

Kan man kjøre i ørkenen, er det mange som spør meg. Vi kjørte egen bil helt frem til sanddynene. Du kan gjøre det samme med leiebil fra Marrakech!

For dere som bor i Norge, er det mer nærliggende å fly til Marrakech og leie bil der. Det er 56 mil til Merzouga fra Marrakech, og reisen tar omtrent ni timer. Jeg anbefaler en overnatting i en av palmeoasene underveis. Agdz og Nkob ligger omtrent halvveis, og begge er vakre rammer for denne delen av Marokko som få kjenner til. I Nkob har jeg overnattet på både hjemmekoselige og budsjettvennlige Kasbah Ennakhile samt den litt dyrere og lekrere Kasbah Baha Baha.

Fristet til å legge ut på ditt eget ørkeneventyr? Det er bare å legge igjen en kommentar nedenfor hvis du har spørsmål om reiserute eller annet!