På øygruppen Kanariøyene er det vår i luften hele året, og et klima som legger til rette for en god helse. Sunn, kortreist mat og fysisk aktivitet er en selvfølge, men også en naturlig dose vitamin D forhindrer osteoporose og forsinker aldring.

– På Kanariøyene er man garantert et styrket immunforsvar takket være lite regn og en gjennomsnittstemperatur på 21° året rundt, forteller Dr. María Dolores Gallego Segovia.

Hun trekker frem 4000 timer med solskinn i året som en viktig bidragsyter til at man trygt kan kalle Kanariøyene en helsedestinasjon.

Helsefordeler med 15 minutter solskinn om dagen

Kanariøyene helse
To señoraer på den herlige Las Canteras-stranden i Las Palmas de Gran Canaria. Visste du at D-vitaminet vi får av sola styrker benmassen? Foto: Vibeke Montero

De åtte Kanariøyene har hele 1500 kilometer med kystlinje og 1200 kilometer med vandringsstier. Her er mulighetene mange til å få sin daglige dose med solskinn. Femten minutter i solen – enten i ansiktet eller på andre deler kroppen er nemlig alt du trenger for få nok D-vitaminer.

– Solskinnet hjelper kroppen å absorbere kalsium, som er et av de viktigste stoffene kroppen trenger for å styrke beinmassen. Sammen med kalsium bidrar vitamin D til å forhindre osteoporose eller benskjørhet, sier Gallego Segovia.

Vitamin D er også viktig for overføringen av nevromuskulære signaler, samt for generelt å styrke immunforsvaret og for å forbedre den kardiovaskulære helsen.

– D-vitamin er også knyttet til forebygging av fedme og visse krefttyper, sier legen.

Stranden er bedre enn botox

Alle som ønsker å fylle opp D-vitaminlagrene på Kanariøyene bør huske på to ting: Bruk alltid solbeskyttelse, og sol deg aldri midt på dagen. Når disse to velmente rådene er oppfylt, er det bare å boltre seg i solskinnet. Noen av øygruppens beste strender er:

  • Las Canteras, imponerende bystrand i Las Palmas de Gran Canaria.
  • El Cofete, 14 kilometer lang og paradisisk strand på Fuerteventuras sørspiss.
  • Nogales, dramatisk strand med svart vulkansand på La Palma.
  • Playa de Santiago, idyllisk strand med krystallklart hav på La Gomera.
  • Las Vistas, familievennlig strand på Tenerife.
  • Playa Blanca, gyllen sand og rolige forhold på Lanzarote.

– Alle disse strendene er medisin for kroppen, og husk at D-vitamin også gir mange fordeler for huden. Vitaminet stimulerer kollagenproduksjonen, forbedrer hudens fuktbalanse, reduserer betennelser og forsinker aldringsprosessen, forklarer Gallego Segovia.

Kanariøyene helse
Man trenger ikke ligge på stranden og sole seg for å nyte godt av helsefordelene sola gir. Foto: Vibeke Montero

Norske toppsyklister lader opp på Gran Canaria

Øyene Lanzarote, La Palma, Gran Canaria og El Hierro har en så spesiell og rik natur at de har blitt anerkjent av UNESCO som et vernet biosfæreområde. Derfor er Kanariøyene en foretrukket destinasjon for aktiv friluftsturisme. Også for det norske sykkellaget UNO-X, som akkurat i disse dager befinner seg på Gran Canaria for å forberede seg til verdens største sykkelritt, Tour de France.

Man må nemlig ikke ligge på en strand for å få sin daglige dose med D-vitamin. Takket være et vårlig klima året rundt, kan man også toppe vitaminlagrene med fotturer, fjelløp eller terrengsykling.

Sunn mat fra havet på Kanariøyene

Fisken på Kanariøyene er kortreist
Fisken på Kanariøyene er kortreist og bra for helsa. Foto: Vibeke Montero

Det er ikke bare solskinnet som gjør Kanariøyene til en helsedestinasjon. Fisken klassifiseres som 0 kilometer-mat, der veien fra hav til fat er mikroskopisk. Fisket på Kanariøyene er et av verdens mest rikholdige, mye takket være årlige fiskekvoter som beskytter fiskesorter det er stor etterspørsel etter. Et eksempel på dette er rød tunfisk (thunnus thynnus), også kalt makrellstørje på norsk.

Har du lyst til å se dette spennende tunfiskfisket med egne øyne, kan du for eksempel ta en tur innom fiskehavnen i Arguineguin eller Puerto de Mogán, der de store tunfiskene fortsatt fanges for hånd – med fiskestenger laget av bambus

>> Les også: Spanias beste tunfisk får du på Costa de la Luz