Hjelp, krona har mistet verdi mot euro og dollar? Hvordan vil kronekursen utvikle seg?

For ikke lenge siden kostet en dollar 5 kroner. Nå koster den utrolige 7,7 kroner, og er på sitt sterkeste siden 2003. Dermed koster et par sko på USA-reisen 54 prosent mer. I år er det dyrt å være nordmann på tur.

Kristina Picard er kommunikasjonssjef i Storebrand.
Kristina Picard er kommunikasjonssjef i Storebrand.

Hvor blir kroneåret, forbrukerøkonom og kommunikasjonssjef Kristina Picard i Storebrand?

– Ifølge Storebrands flinke makroøkonomer kan kronen svekke seg noe mer på kort sikt, men styrke seg litt gjennom året. Jeg tror likevel det er lurt å ta utgangspunkt i de kursene vi har nå, når vi skal sette opp årets feriebudsjett. Ta heller høyde for en litt svak krone og bli positivt overrasket hvis det blir litt billigere enn ventet når ferien er i gang.

Vil du ikke bli påvirket av en svakere krone, så må du reise til et land hvor valutaen har falt tilsvarende eller mer.

– I Russland vil vi få mer for pengene enn før, uten at jeg tror at nordmenn vil strømme dit av den grunn. Den svenske kronen har nå stabilisert seg mot den norske, mens det er litt dyrere å feriere i Danmark. Generelt må nordmenn som skal reise til land med euro, pund eller amerikanske dollar som valuta, regne med å betale litt mer for ølen enn i fjor, sier Picard.

For eksempel: Mens en øl på en bar i Spania à 1,20 euro ville ha kostet 9,36 da euroen var på sitt billigste, koster den i dag nesten 11 kroner. En deilig jordbærdessert på Forn de Sant JoanMallorca til 10 euro har nå blitt ti kroner dyrere. Det vil nok familier med to eller tre iskremglade barn merke.

[columns_row] [column]
Crema catalana fra restauranten Forn de Sant Joan
Jordbær fylt med crema catalana fra restauranten Forn de Sant Joan på Palma, Mallorca. Foto: Fran Fernández
[/column] [column]
Feriemiddagen blir dyrere i eurosonen. Foto: Fran Fernández
Feriemiddagen blir dyrere i eurosonen. Foto: Fran Fernández
[/column] [/columns_row]

Men hvor mye bør vi egentlig shoppe?

– Vi må jo ikke shoppe i det hele tatt, strengt tatt, sier Picard. – Men jeg forstår at mange synes at det er en del av det å være på ferie. Feriemål avgjør jo i står grad hva, hvor og hvor mye vi shopper. Enkelte varer er mye rimeligere i utlandet enn hjemme, så kjøp ting du trenger når du har sjansen. For eksempel kjøper jeg joggesko i USA og skinke i Spania – fordi det er billig. Det betyr ikke at du skal handle alt du kommer over, hvis det er varer du egentlig ikke trenger. Det er ikke bærekraftig verken for egen lommebok eller for samfunnet å handle bare fordi det er billig.

Kan vi ta bærekraftige shoppingvalg?

– Det går an å shoppe på ferie og samtidig handle bærekraftig. Spis gjerne kortreist mat, og støtt lokal business i stedet for kjedebutikkene.

 

[columns_row] [column]
Hos Malene Birger i Bibliotekgatan 12 i Stockholm.
Hos Malene Birger i Bibliotekgatan 12 i Stockholm. Et godt valg?

 

[/column] [column]
Kjøp Pretty Ballerina når du besøker Menorca. De produseres nemlig på øya.
Kjøp Pretty Ballerina når du besøker Menorca. De produseres nemlig på øya.
[/column] [/columns_row]

Følg Storebrand på Twitter