Hvorfor en post om bra damer?

Fordi feminine verdier trengs i denne verden dersom den skal fortsette å være et vakkert sted. Her er fem kvinner jeg har møtt på mine reiser som har gjort inntrykk på meg.

Alex Hai – kamp i hvert åretak

Bra_damer_Alexandra_Hai
Heldige meg som rakk både gondoltur og cocktail med Alex i Venezia.

Jeg ble kjent med Alex som Venezias første gondoliera. Hun er opprinnelig tysk, og da hun kom til Venezia for første gang, falt hun pladask. Men hun ble fort lei av å gå langs kanalene som fører deg på evinnelige omveier rundt om i byen. Gondolen Pegasus har fraktet Alexandra på Venezias kanaler gjennom tykt og tynt, gjennom trakassering fra mannlige gondolførere og spott fra kvinner som ønsker henne vekk. Jeg har bare beundring for Alex, som ikke bare står beinhardt på sin rett, men som gjør det med en integritet som er de færreste forunt. Siden bildet av oss ble tatt, har Alex skiftet kjønn, og er nå en mann. Denne historien skal jeg skrive om for VG, så følg med!

Les også: Venezias tre beste barer (en av dem har Alex tipset meg om)

Tuva Thorson – hun som elsker dyr

Bra_damer_Tuva_Thorsen
Tuva elsker dyr, og damer som elsker dyr, er bra.

Som tidligere ridejente på Ekeberg, var det helt naturlig for meg å dra til Langedrag på rideferie, helst både i høstferien og vinterferien. Vi dro to venninner sammen, lå i køyeseng og hørte hvordan ulvene hylte mot fullmånen. Som voksen har jeg intervjuet ildsjelen på Langedrag, Tuva Thorson. Hun har tatt over arven etter sine foreldre, som bygde denne oasen utenfor Nesbyen, og i dag er det Tuva som sørger for at Langedrag er et av Norges beste steder å tilbringe tid sammen som familie. Hun utstråler ekte kjærlighet for dyrene, og om hun på melke en ku, mate en elg eller sjekke at ulvene har det bra, spiller ingen rolle. Slike damer trenger vi flere av!

Les også om da jeg tok med barna til Langedrag: Bybarn på landet

Mauda Kyotaragabirwe – gravid og forlatt på øde øy

image
Mauda sitter i den lille jordhytta si og tar oss med sekstisju år bakover i tid.

Hva gjør du når du har blitt gravid som 18-åring og bærer på barnet til en mann du ikke er gift med? Situasjonen hadde vært uproblematisk i dagens Norge, og til dels i dagens Uganda. Men i 1954 var Uganda annerledes. Det var stor skam å bli gravid utenfor ekteskapet, og Maudas far og eldre bror fremprovoserte en abort da hun var 7. måned av svangerskapet. Så fraktet de henne til en liten øy i midten av Lake Bunyoni, på folkemunne fortsatt kalt Punishment Island den dag i dag. Hvordan overlevde Mauda her tre døgn på egen hånd? Og hvordan kom hun seg bort fra øya?

Les mer om modige Mauda her

Marit Reinkjøp – treningsfenomenet fra Narvik

Bra_damer_Marit_Reinkjop
Marit er et rivjern som vet å motivere kundene sine. Her er det Veronica Frette Evensen som får kjørt seg i planken. Foto: Caroline Forshaug.

Jeg har alltid tenkt at de som sier at ‘det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær’ virker krampeaktige opptatte av friluft. Helt til jeg møtte supertrener Marit Reinkjøp. Hun driver det fantastiske konseptet Energi & Treningsglede i hjembyen sin Narvik. Treningslokalene er ute, sommer som vinter, gjennom tåke, dypsne og snøstørm. Men tro ikke at det er superatleter som trener med Marit (selvom hun kaller dem alle for supersprekingene). Dette er vanlige menn og kvinner, som har fått smaken på utendørstrening. En av dem er Veronica Frette Evensen, som med god hjelp fra Marit har blitt frisk fra sin Diabetes 2-diagnose. Heia Marit på vei mot nye høyder!

Aida Sana – hjelper Zanzibars kvinner til selvstendighet

Bra_damer_Aida
Aida hjelper enslige kvinner å tjene til livets opphold.

Fattigdommen på Zanzibar ser du overalt. Den river deg i hjertet, og det er vanskelig å vite hvordan man best håndterer den som turist.

Føler du deg skyldig for å være rik?

Særlig er det enslige kvinner med mange barn som får føle fattigdommen på kroppen. Det har Aida Sana gjort noe med. Hun har lært kvinner å sy vakre duker, putevar og sengetepper på Sasik i Stonetown, slik at de kan tjene til livets opphold for seg selv og barna sine. -Skilte kvinner har få rettigheter her, sier Aida, så det er viktig for dem å kunne tjene egne penger. Først da er vi fri.

Og med disse kloke ordene, er det bare å krysse fingrene for at kvinner verden rundt fortsetter å inspirere, beskytte, fremsnakke, kjempe og selvsagt, at vi tør å være stolte av egne kunnskaper og egenskaper.