Musikkfestival-ferie er definitivt en reisetrend. Mange reiser verden rundt på jakt etter god musikk, som for eksempel til Tomorrowland, Glastonbury og Coachella. Men har du hørt om MEO Sudoeste i Portugal?

Vicentina-kysten: tiden har stått stille

Costa Vicentina Portugal
Jeg vender alltid tilbake til Portugals ville og vakre Atlanterhavsstrender.

Jeg hadde heller ikke hørt om denne musikkfestivalen. Ikke før jeg døsekjørte langs Costa Vicentina på Portugals sørvestkyst sommeren før korona. Der finnes det ikke reklameplakater, ingen høyhus og ingen turistmenyer. Ingen trafikklys heller. Det er rett og slett et særdeles pittoresk landskap, der dypblå hyasinter, formfulle orkideer, akasier og pinjetrær gir duft og farge til landskapet. Lunsjen tar man på en liten «tasca». Du finner dem overalt, både i byene og ute på landet, og de kan best beskrives som ujålete tavernaer. Så uformelle at du er heldig hvis det dekkes på med en hvit papirduk.

Til gjengjeld får du ærlig, kortreist og hjemmelaget mat – til en latterlig billig penge. Portugal er fortsatt et av Europas rimeligste ferieland. Gå ikke glipp av fersk polvo (blekksprut, se bilde over) og sargo (lokal fisk som heter havkaruss på norsk) som tilberedes med portugisisk hang til mild mat. Men ikke all mat er mild. Unntaket er kruttønna frango piri-piri, altså kylling med piri-piri chili. En rett portugiserne adopterte fra sin tidligere afrikanske koloni Mosambik.

Les også: 5 portugisiske matretter du MÅ prøve! >>

Musikkfestivalen få har hørt om

Mens jeg nyter en deilig lunsj, får unger kledd i badeshorts tiden til å gå over et slag bordfotball. TV’en står på bak disken, og viser en dokumentar om korkskogene denne regionen er kjent for. Absolutt alt vitner om at tiden har stoppet opp, og nye trender bruker flere lysår på å nå frem til denne ville kysten. Så får jeg øye på en plakat som river meg tilbake til virkeligheten. Post Malone, Rita Ora og Joss Stone skal spille her, på den årlige strandfestivalen i bittelille Zambujeira do Mar. Det er en hvitvasket blunk-og-du-ser-den-ikke landsby, så jeg blir nysgjerrig og må svinge innom. Det kan jo hende jeg spotter Rita Ora på den spektakulære Atlanterhavsstranda.

Blant steile klipper finner man gylden sand og et forfriskende hav. Bystranda i Zambujeira do Mar er virkelig vakker!

Glem tusj på dovegger. På festival ved havet risser man navnet sitt inn i nærmeste kaktus.
Glem tusj på dovegger. På musikkfestival ved havet risser man navnet sitt inn i nærmeste kaktus.

Hvilepulsen som ellers dominerer Costa Vicentina ser plutselig ut til å ha fått elektrisk støt i Zambujeira do Mar. Unge mennesker myldrer på stranden og på kafeer, og det er av uviss grunn utdeling av gratis sjokolademelk i gatene. Kan det være portugisernes hemmelige våpen mot tømmermenn?

Store navn i 2021

Det viser seg at Zambujeira do Mar er et skikkelig sjarmtroll av en by. God stemning på bytorget der utendørskafeene serverer mugger med sangria og iskald Sagres-øl. Det er virkelig sånn at man skulle ønske at man var tjue igjen! Da hadde jeg ikke nølt et sekund med å bestille festivalpass til en av Europas desidert beste – og minst kjente – musikkfestivaler. I fjor var festivalen avlyst på grunn av korona. I år (2021) går den av stabelen 3. – 7. august., og  Major Lazer, Bad Bunny og Ozuna er hovedartistene.

Busy by. Vanligvis er det pensjonistpuls i Zambujeira do Mar. I en sommeruke er det ungdommene som dominerer.

Vanligvis er det pensjonistpuls i Zambujeira do Mar. I en het sommeruke tar ungdommene over.

Hvordan reise hit?

Fly til Lisboa eller Faro og lei bil på flyplassen. Offentlig kommunikasjon er elendig utbygd, så her må du ty til egne hjul. Det tar i underkant av to timer å kjøre hit fra Faro flyplass.