Nå skal endelig Marie-Pierre i Provence og David på Menorca få konkurranse! Regjeringen foreslår at norske bønder skal få lov til å selge noen av de alkoholholdige drikkene de lager direkte fra gården.

I fjor annonserte daværende landbruksminister Sylvi Listhaug at hun vil åpne for at produsenter som lager alkohol basert på frukt og bær skal få selge varene sine direkte fra egen gård. Allerede i sommer vil familien Egge på gården ved samme navn i Lier få selge sin eplesider direkte fra tunet. Nå er nemlig lovproposisjonen klar for behandling i Stortinget. Der går det fram at virksomheter som lager alkoholholdig drikke kan få søke løyve om å selge den direkte fra gården. Folkene på Egge gård er glade.

–  Vi er fornøyde, sier Peder M. R. Egge til Bortebest.no. – Slik vi har forstått det er det nå lite som taler for at lovendringen ikke skal gå gjennom i Stortinget.

Derfor ferierer jeg ikke i Norge

Syrlige epler = god vin

Marius Egge
Marius Egge var rask med å utvikle nye produkter av eplene han dyrker på gården i Lier.

I 2005 ble det lempet Bondevik-regjeringen på alkohollovgivningen i Norge. Da fikk private aktører, ikke bare Arcus og de store bryggeriene, lov til å  lage lage alkohol. Bonde Marius Egge som var opptatt av å lage mat og vin, så muligheter og satte i gang med å utvikle vin av de syrlige eplene som vokste på gården. Egges viner har fått svært gode anmeldelser. Merete Bø i Dagens Næringsliv ga hans dessertvin Iseple 92 poeng på Parkers skala. Det er bare de beste vinene i verden som får så mange poeng.

Egge gård hadde ifølge Lierposten 2 000 besøkende i fjor, og flere ønsket å kjøpe med seg varer hjem.

Iseple
Egge gårds dessertvin Iseple har fått gode anmeldelser.

Men Egge gård har ikke mulighet til å selge alle produktene de lager som akevitt og vinen One laget på druer. Dette fordi loven bare åpner for gårdene skal kunne selge varer som ikke konkurrerer med Vinmonopolet. Det samme gjelder for mikrobryggerier.

Spis, elsk og drikk med Mia Gundersen

Hurra for gårdsutsalg!

– Vi kan ikke tillate ordninger som setter Vinmonopolets omsetning i fare. Det er det et politisk flertall for å ivareta. Motivasjonen for dette forslaget er å gi forbrukerne alternative muligheter til å få tak i et bredere vareutvalg. Samtidig vil vi legge tilrette for at gårder og produsenter kan utnytte ressursene sine ytterligere, slik at flere kan leve av gårdsbruk rundt omkring i Norge, og dermed stimulere til at flere kan skape sin egen arbeidsplass, sa Listhaug til Lierposten i fjor.

Egge Gård har vært drevet i flere hundre år. Den norsk-danske kongen Christian IV eide godset der gården var underlagt på 1700-tallet. Hans sønn Fredrik III tok over gården og solgte den så videre. Sånn havnet gården hos familien Egge. I dag er Marius Egge ellevte generasjon på gården. Lier er en hagebruksbygd, med et sted mellom 70 000 og 100 000 epletrær, som har sørget for at nordmenn får bakt eplekake på høsten og for at det blir eplemost til frokost og fest.